torsdag 23 mars 2017

Sveriges smittor, Rwandas folkmord, Nordkoreas överraskning

Kul att kolla upp händelser efter årtal i Life expectancy-grafen!


 
1773 är en rejäl dipp. Tydligen dog mer än 5 procent av Sveriges befolkning, till stora delar pga. en rödsotsepidemi som i sin tur följde på missväxt åren 1772-73. Rödsot, kanske idag mer känt som dysenteri, är en tarminflammation som kan spridas via mat, vatten, och direkt mellan människor. Missväxten ifråga grundlades iom. svåra vintrar 1770-71, enligt denna källa. Exakt varför missväxt leder till dysenteri vet jag inte; spekulationer på stående fot är att befolkningens motståndskraft minskar, samt att folk äter mer skit/icke-mat i ren svält-desperation.
 
***
 
1809 är nästa riktigt djupa dipp. SCB nämner året här, och skriver:

"Under andra hälften av 1700-talet varierade dödligheten mycket från år till år. Nära 3 procent av befolkningen dog varje år, jämfört med knappt 1 procent under 2010, men under vissa år var dödligheten ännu högre. Förklaringen till den höga dödligheten på den tiden var krig, missväxt och spridning av olika sjukdomar. Vissa år var befolkningen i Sverige så hårt drabbad att antalet döda översteg antalet födda. 1808 och 1809 är exempel på sådana år. Under 1809 dog 33 000 personer i lantvärnssjukan (tyfus och dysenteri) vilket var en tredjedel av alla avlidna det året. I början av 1800-talet stod infektionssjukdomarna för mer än 20 procent av den totala dödligheten. Infektionssjukdomarnas påverkan på dödligheten har sedan dess sjunkit. Vid början av 1900-talet stod infektionssjukdomarna för 5 procent av dödligheten och på 1940-talet endast 1 procent."
 
Antropofagi noterar även att 1809 var ett rätt krigiskt år för Sveriges del. Exempel på händelser som wiki nämner är (länkarna ligger kvar från wikipediaartikeln):
 
"22 marsUmeå överlämnas till ryssarna.
25 marsKonventionen i Kalix sluts mellan Sverige och Ryssland. Svenskarna längst i norr lägger ner vapnen.
2 juli – Svenskarna besegras av ryssarna i slaget vid Hörnefors.
89 juli – Den svenska skärgårdsflottan besegrar den ryska i skärgårdsslaget vid Porkkala.
25 juli – Stillestånd sluts mellan Sverige och Danmark i Bleckåsen, Jämtland.
19 augusti – Den svenska landstigningskåren besegras av ryssarna i slaget vid Sävar utanför Umeå.
20 augusti – Svenskarna besegrar ryssarna i slaget vid Ratan, det sista slaget på svensk mark.
2 september – Stillestånd sluts mellan Sverige och Ryssland i Frostkåge gästgivaregård.
17 september – Fred sluts mellan Sverige och Ryssland i Fredrikshamn, varvid Sverige förlorar hela Finland, Åland och delar av Lappland och Västerbotten fram till Torne älv och Muonioälven.
2 november – De svenska soldater, som råkat i rysk fångenskap under kriget, påbörjar marschen hem.
24 novemberKarl XIII drabbas en hjärnblödning, vilket gör honom delvis förlamad.
10 decemberFred sluts mellan Sverige och Danmark i Jönköping [7], utan landavträdelser."
 
Exakt hur man räknar på demografin när det hela tiden sker massa landavträdelser och dylikt, det vette tusan.
 
***
 
1857 sticker också ut något i grafen. Tittar vi på nämnda SCB-rapport ser vi att det var både dysenteri och kolera det året:
 
 
Då ser vi även att 1869 års dipp kan förklaras med smittkoppor. Så även 1874. "Ryska snuvan" 1889 låter inte nå vidare heller förresten. Fan vad det dogs förr i tiden!
 
Hacket i kurvan för "Asiaten" 1957 är litet, men synligt. Tycker mig även ana "Hongkong".
 
***
 
Om vi så tittar på Rwanda, ser vi att folkmordet på -90-talet får tydliga effekter på förväntad medellivslängd. Visserligen dalar kurvan redan efter 1984, vilket kanske är effekterna av den resursbrist som vissa vill förklara folkmordet med. Men mellan 1989 (45,7 år) och -90 (23,1 år) är fallet avsevärt.
 
Folkmordet ägde rum 1994. Ca en miljon människor mördades då. (Källa.) Rwanda har drygt 11,5 miljoner invånare, varför mördandet av 1.000.000 givetvis slår igenom. Men om morden skedde -94, varför ser vi lika låg Life expectancy -90 till och med -93? Tydligen föregicks folkmördandet av ett inbördeskrig, mellan -90 och -94, vilket skulle kunna förklara saken. Men det ser dock ut som att kriget bara hade 5.000 casualties. Här får någon kunnigare än Antropofagi gärna forska vidare om så önskas.
 
Mellan mätpunkterna 1994 och -94 åker kurvan upp till nästan 1984 års nivå, för att sedan stiga...
 

 
...och närma sig Nordkorea!
 
Alltså ärligt talat, har Nordkorea så mycket högre Life expectancy än t.ex. Rwanda? Lite svält eller nåt -95 till -99, men annars en stabil klättring änna. Ligger genomgående högre än t.ex. Afghanistan, nämnda Rwanda, klättrar förbi Kazakstan ca 1975. Antropofagis förvåning speglar grova fördomar om de materiella livsomständigheterna. Jag får förmoda att alla inte lever som i Escape from Camp 14.
 
Förresten dippar Kazakstan samtidigt som Nordkorea under slutet av -90-talet. Detta är inte sant för sovjetiska vasallstater genomgående, men skulle väl kanske kunna ha något att göra med minskat resursflöde i någon riktning, vi bistånd eller handel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar