måndag 23 januari 2017

Prediktioner för 2017, del 5: Svensk inrikespolitik

 
Innan de sista skälvande dagarna av januari är till ände stolpar Antropofagi in några prediktioner rörande svensk inrikespolitik. När detta skrivs har AKB (m) redan gått ut med att man med SD:s stöd vill fälla regeringen. Den påföljande diskussionen har handlat om detta kommer leda till att Alliansen splittras: Fp och C vill inte samarbete öppet med SD, vilket M och KD verkar vilja. Vad gäller Sifo-mätningar är bilden lite blandad; Löfven får ökat förtroende och AKB minskande, men M går framåt iom. SD-väljarnas sympatier. Det går bra för C, och mellan blocken är det nästan lika med 39,5 (rödgröna) respektive 41 procent (Alliansen).
 
Det är alltså nuläget, vilket är viktigt att ha en bild av när denna prediktion sedermera utvärderas.
 
Antropofagis förutsägelse är att Alliansen kommer att splittras, iom. att M vill ta egen regeringsmakt med SD som stödparti. Samtidigt kommer C fortsätta ta röster från Miljhögerpartiet, eftersom väljargruppen här ändå känner sig mer hemma åt höger än åt vänster, och eftersom att förtroendet för Mp kommer fortsätta rasa. (Faktum är att det är 50/50 chans att Mp splittras upp i en utbrytargrupp och ett lamslaget regerings-Mp. Indikationer på detta syns redan iom. att vissa riksdags-MP:are, t.ex. Carl Schlyter, gått sin egen väg, och eftersom att missnöjda miljöpartister har möten för att diskutera sin myckna besvikelse.)
 
Så: M går uppåt (statistiskt signifikant ökning), SD ligger stabilt eller minskar marginellt. Mp kraschar totalt (statistiskt signifikant minskning plus splittring) och C går framåt (statistiskt signifikant) på deras bekostnad. L ligger still och KD fortsätter ligga lågt, t.o.m. med marginella minskningar. Baseline 1 är senaste valresultatet, baseline 2 är sifo-siffror från januari 2017.
 
Samtidigt ökar förtroendet för S, som går framåt (statistiskt signifikant). V ligger stilla eller ökar marginellt. Ingen regeringsombildning eller -kris innan valet 2018.
 
Indikatorerna för uppföljning av den här prediktionen är givna. Det handlar om opinionsmätningarnas siffror i januari 2018, jämför med januari 2017 samt 2014 års valresultat. Ökningarna och minskningarna jag talar om är främst utifrån sifo-mätningen i januari 2017.
 
Lättare att fatta om jag ritar upp det som ett diagram, kanske:
 
Bilden visar valresultat 2014, Väljarbarometerns resultat för jan 2015, 2016 och 2017, samt Antropofagis prediktioner för jan 2018.
 
Ännu lite lättare, kanske, i tabellformat:
 
Samma som ovan fast i tabellformat.
Predikterad förändring (jan 17 till jan 18) är således:
 
S
1,70%
V
0,00%
Mp
-1,40%
SD
-0,60%
M
1,50%
C
0,60%
L
-0,40%
KD
-0,70%
Fi
-0,80%
 
Jag kommer att anse att min prediktion är korrekt om den ligger inom 0,5 procentenheter från faktiska utfallet, dvs. generöst ge mig själv en viss felmarginal som jag kan tycka är rimlig. (Statistisk felmarginal framgår i Väljarbarometerns redovisning.)
 
En skulle kunna klaga på att jag förutsäger t.ex. att C kommer att öka, och sen preciserar den ökningen till att gälla 0,6 procentenheter. Samtidigt som jag ger mig själv en felmarginal på 0,5 procentenheter! Då får jag rätt på 0,1 procentenhets ökning. Dylika invändningar kan lämnas i kommentarsfältet.
 
En skulle också kunna invända att prediktionen står i strid med Antropofagis makroekonomiska prediktion, som handlar om högerpopulisters framfart. Dylik invändning kan också lämnas i kommentarsfältet.
 
Slutligen kan en invända att om både KD och Mp hamnar under 4-procentsspärren, kommer detta att påverka den övriga fördelningen när deras procentsatser faller bort. Dylika invändningar kan också lämnas i kommentarsfältet! Vilket fält. En sådan diversitet. Spinn-off-prediktion på det: Inga kommentarer kommer att lämnas i kommentarsfältet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar