Antropofagi

söndag 28 februari 2016

I threw Iraq, then Iran

Valresultatet i Iran + att Iran typ ses som snäll-stat i dessa ISIS/Assad-dagar, tyder på möjligt game change. Den forna teokratiska skurkstaten kanske snart är typ Cuba, dvs. världspolitikens Vargen. Hemtam, tryggt harmlös bov, även för DN:s ledarsida.


Antropofagi har inte sällan hänvisat till The Zen Master: "We'll see", sa denne. Samtiden är helt enkelt dålig på att förutse resultaten av interventioner respektive ickeinterventioner. Lite samma sak är det med revolutioner.

***

Den arabiska våren tolkades av de flesta som en underbar sak. Inom statsvetenskapen var det rätt mycket "ja äntligen nu blir det mass-transition till demokrati hära, det är historiens slut och alltings öde att demokratin ska härska, de säger våra teorier åsså har jädra MENA-länderna trotsat. Gnägg-gnägg av nöjt vawadejasawa här på institutionen."

Med blott en smula perspektiv känns plötsligt Khadaffi och Mubarak som rätt ... stabila. Vidriga svinaktiga Bondskurkar så klart, men en visste var en hade dem.

Är det kanske dåligt med revolution, och bra med reformer? Ofta. Även om rösträttsreformerna i Sverige, t.ex., skedde under hotet från ryska revolutionen och vänsterextrema falanger inom arbetarrörelsen. Revolutionen har sin roll även i reformationen. Och vissa revolutioner är jättebra i sig – men riskerna tycks större.

Kan Iran måhända reformeras? Lite så där lugnt och lagom? Sekulariseras en smula? Det hade varit skönt om drygt 80 miljoner människor kunde få slippa leva i en repressiv teokrati, men att vägen ut inte gick via sekteristiskt vålds-kaos, folkmord och massgravar.

Lite optimism: Jag tror det händer. En positiv bieffekt av att alla andra i regionen är så himla onda. Iran känns plötsligt trevliga. Omvärlden och Iran interagerar mer. Positiv spiral startas. Reformer genomförs gradvis. Om 25 år är Iran "Free" enligt Freedomhouse; ett eller två maktskiften har skett genom demokratiska val; och religions- och yttrandefrihet råder. (Obs: Det är en bit kvar.)

Vidare på förrförra inlägget (bestyren och bankiren)

På tal om att pengar är det enda intersubjektiva fenomen som inte tycks falla när hyckleriet genomskådas; så kanske pengar är ett intersubjektivt fenomen som faller när hyckleriet genomskådas. Bara det att elitens maskin är så oerhört icke-transparent att genomskådandet inte sker särskilt ofta. Lite kött på ett ben blev detta i vart fall för Antropofagi. Staten och bankerna:



När saker och ting skådas igenom en smula, när tilltron till pengarna fallerar, ja då blir det bankpanik, eller bankrusning.

Pengar är ju inte bara inte verkliga, i den mening att de enbart är värda något eftersom tillräckligt många betraktar dem som värda något. De är dessutom ytterligare overkliga i det att de hittas på av banker, i princip skrivs ned i ett excel-ark, utan att minsta sedelprassel måste höras i skogen där ingen lyssnar.

Såhär skapar banker pengar:

en (1) peng

Då var pengen skapad.

(Uppdatering: Såhär är det tydligen inte riktigt alls. Med pengaskapandet. Enligt kritisk läsare.)

torsdag 25 februari 2016

Vidare på förra inlägget (satyren och satiren)

Antropofagi samtalade med smygrasist. Smygrasist uttryckte förståelse för islamister som mordhotade Wilks. Antropofagi ba', "jag fattar inte hur en kan bli sur på att någon ritar en teckning liksom!" Smygrasisten, vars default-inställning var att muslimer är smuts (smyg, smyg!), jämförde med skändning av svenska flaggan: "Det hade ju ja' blett lack över!" Att den ene intersubjektiva-fenomen-troenden kan förstå den andre känns rimligt, men att islamofoben uttrycker förståelse för jihadisten kändes i stunden absurt.

Såtillvidatillyttermeravissoehuru! riktigt SKRIIIIIKER det inom mig.

Absurt, så till vida att haters gonna hate, och -fobers gonna -fobe. Men Molotov-Ribbentrop-pakten.

Till yttermera visso nämndes i förra inläggets länkade Houellebecq-intervju att högerextrema och islamister är närliggande i sin socialkonservativism,

ehuru det är vänstern som värnar antirasismen i form av islamofobofobin.

Vilket återigen åkallar diskrimineringsgrundskritiken då det att tolerera intolerans inte är den intolerantes paradgren. (Det är skillnad på frisyren och frisören; det tolererade och toleransen.)

Därmed skojigt att danska rasistgänget stör sig på karikatyrer av danska rasistgänget. Väntat, men skojigt. (Obs: Danska regeringen har mig veterligen ej utfärdat någon fatwa mot någon, ej heller AK:at ned tecknare på satirmagasins-redaktion. Viktig skillnad, och kanske ungefär nämnda skillnad på socialdemokrati och juche eller shintoism och wahabism.)

Att bry sig = fanatism

Att inte bry sig = nihilism

Vad finns det kvar?

En bar

En underbar

...

En under bar himmel,

tjäna som virke och ved!

Vrid dina kvistar i glöden,

sila din lava mot himmeln,

tills att du helt brunnit ned.

***

PS. Satyr = översexuell mytologisk varelse, ungefär manlig motsvarighet till nymf. För att backa upp titel-parentesen får den skaboröse Houellebecq tillskrivas satyr som totemdjur.

PPS. Det finns en hemlig grotta i Zelda a Link to the Past. Golvet är helt blått och det är fullt med blåa rupees. Chris Houlihans secret room heter det. "Chris Houlihans" är ett anagram för "hashish coil urn". Skrivs "coil" med versaler, går det att förstå som den gen som kodar för proteinet coilin. COI är också akronym för Center of Interest, dvs. den centrala punkten eller tidpunkten i ett konstverk. "COI lin" är då Center of Interest för A) en mandarin av första rangen vid namn Lin Zexu, B) en basketspelare (förnamn Jeremy) som spelar för Charlotte Hornets, eller C) (förkortning för) materialet linne (eng. linnen, från Linum usitatissimum), känt genom Eminems berömda rader "you'll be sick then and you pro[ba]bly barf/ [...] everything's spinnin, your beginnin' to think women/ are swimmin' in pink linnen/ again in the sink/", då syftandes på sängkläder – inte nödvändigtvis av materialet linne, eftersom engelskans linnen faktiskt betyder "fabric household goods intended for daily use, such as bedding, tablecloths and towels", vilka givetvis även kan vara tillverkade av material såsom polyester, även om detta torde vara suboptimalt eftersom sådant jävla baddräktsmaterial akta dig för polyester sa min faster alltid, kom hem och ät, stäng av det där jävla tevespelet, jag var adopterad, eller, mina biologiska vårdnadshavare hade tröttnat och skickat mig till min faster över sommarmånaderna – det var soligt och flugorna studsade mot köksfönstret, datadadaaa, dadadatadadaaa, dataaa! dudu-du, dudu-du, tudu-tuu, dudududu-duuu! lät SNES-ljuden från Zelda a Link to the Past. Chris Houlihans secret motherfucking room. Jag hade äntligen hittat det.

Intersubjektiva fenomen genomskådade är samhällets totala upplösning och förintelse - eller är det inte alls på det viset?

Det Antropofagi menade med detta, är t.ex. hur Houellebecq skriver (jag citerar på frihand ur ett ganska dåligt minne) att "a lie is useful if it changes reality" (Atomised). Michel H. gräver också ned sig i tankar kring vad som händer med mänskligheten när vi genomskådar alla intersubjektiva fenomen (för att tala med Harari) – hur överleva nihilismen? M.H. ger kristenheten, som kultursfär betraktad, viss upprättelse. Frågan är emellertid om han är ironisk eller ej när han med viss förnöjsamhet låter islam (Underkastelse) träda i upplösta normers ställe.

När Antropofagi avnjuter den lustiga och finstämda filmen Timbuktu (2014), som skildrar jihadisternas kortlivade välde i Malis huvudstad, inser jag plötsligt vad definitionen av fanatiker (av latin fanaʹticus ’inspirerad’, ’besatt’, ’förryckt’; av latin fanum 'tempel', 'helgedom') borde vara. "Skeptikerns (extrema) motpol" tycker svenska Wikipedia, och jag säger inte emot. Men mer specifikt: Någon som faktiskt verkligen tar ett intersubjektivt fenomen som objektiv sanning; någon som inte genomskådar hyckleriet som genomsyrar alla mänskliga myter, i den mening att allt är social konstruktion.

I Sissakos Timbuktu framstår jihadisterna inte som bestialiska lika mycket som löjliga; inte som fruktansvärda lika mycket som fruktansvärt opragmatiska. Mest talande är kanske när de vill tvinga en fiskförsäljande kvinna att bära tjocka vantar – detta får hennes bägare att rinna över: Hur ska jag kunna skölja fisken? Jihadisterna fängslar även människor som lovsjunger Allahs storhet, då musik är förbjudet. Och en av dem tjuvröker. Ack, löjet.

Harari menar att den kognitiva revolutionen medförde att sapiens kunde samarbeta i mycket större grupper än andra hominider. Även en sapiens kan endast hantera grupper om ca 150 individer, men medelst myter och symboler (såsom pengar eller religion) kan gruppen utsträckas till det oändliga. Dessa intersubjektiva fenomen – som alltså varken är objektiva eller subjektiva men kollektivt föreställda, emergenta ur svärmen av mänskliga medvetanden – måste dock tas för objektiva för att ha kraft att påverka verkligheten. När hyckleriet genomskådas faller allt. (Utom pengar, verkar det som.)

Alla intersubjektiva fenomen är inte kvalitativt identiska, normativt ekvivalenta, som diskuterats. Med hjälp av ett axiom eller två/en grundläggande värdering eller två, kan vi hävda att socialdemokrati är bättre än juche-blodskultskommunism, eller att shintoism är bättre än wahabism. Mali och Timbuktu verkade trevligare innan jihadisterna. Sanders är bättre än Trump. Etcetera.

***

Skulle vi helt sakna intersubjektiva fenomen, så skulle vi inte kunna leva i grupper över 150 individer – utan hjälp av gemensamma myter har vi inte den kognitiva kapaciteten att samverka i större samlingar av sapiens än så. Det Harari, och kanske även Michel H., lyfter, är i Antropofagis tolkning kanske snarare fragmenteringen av kulturer, explosionen och fördjupningen av intersubjektiva fenomen, än alla intersubjektiva fenomens plötsliga massdöd.

Är det bara på nära håll det ser ut så? Som att kulturerna splittras i subkulturer? Som att alla sitter i sina egna bubblor och bubblar, matar sina ideologiska egon med confirmation?

Fast ändå: I ärligheten namn kanske Houellebecq ser en transition, ett paradigmskifte. Men upp till var och en att läsa och tolka. Och i ärlighetens namn kanske Harari pekar på kapitalismens roll som global regim-ideologi och övermäktig social konstruktion som på gott och ont för människan vidare in i framtiden. Tills nästa revolution, den transhumanistiska, förändrar alla spelregler.

Tänk er att transhumanismen ökar den mänskliga kapaciteten till att kunna hantera en mycket större samling individer än vad vi kan idag, utan att behöva ta till intersubjektiva fenomen som myter och ideologier. Eller, tänk er att vi alla sammanfogas till ett super-mänskligt medvetande, en själslig solitär vars rötter approprierar all jordens näring. Ett hive-mind. Så behövs inge' samarbete mer. Ty vi är ett.

Eller lite mer jordnära, tänk er att vi redan har utvecklat verktyg för att samarbeta med många fler människor än maxgränsen för en klan eller flock. Att internet + applikationer har givit oss förmågan att lägga ut den kognitiva ansträngningen i (det virtuella) rummet; att hantera mångdubbelt fler relationer; att ingå i mångdubbelt fler grupper. Är det därför myter som religion dör? För att vi har fått verktygen att samarbeta utan sådana myter? Räcker det med pengar och Facebook?

***

Som en parentes släpper vi in en lite intressant intervju med Mr. Houellebecq, angående senaste Underkastelsen. Utdrag:

"[Intervjuare:] In this book, I feel that you have adopted categories of description, oppositions, that are worse than dubious—the sort of categories relied on by the editors of Causeur, or by Alain Finkielkraut, Éric Zemmour, even Renaud Camus. For example, the “opposition” between antiracism and secularism.

[Houellebecq:] One cannot deny there is a contradiction there.

[Intervjuare:] I don’t see it. On the contrary, the same people are often militant antiracists and fervent defenders of secularism, with both ways of thinking rooted in the Enlightenment.

[Houellebecq:] Look, the Enlightenment is dead, may it rest in peace. A striking example? The left wing candidate on Olivier Besancenot’s ticket who wore the veil, there’s a contradiction for you. But only the Muslims are in an actually schizophrenic situation. On the level of what we customarily call values, Muslims have more in common with the extreme right than with the left. There is a more fundamental opposition between a Muslim and an atheist than between a Muslim and a Catholic. That seems obvious to me."

Houellebecq menar att det finns en paradoxal relation vad gäller antirasism och sekularitet – en kan inte vara båda utan att inre värderingsmässig konflikt uppstår. Antropofagi har tidigare, i en krystat välvillig tolkning av högerdemagogen Ivar Arpi, pekat på det snarlika att "religiös tillhörighet" rimligen borde uteslutas ur diskrimineringsgrunderna. Detta då religiösa värderingar inte sällan strider mot annan typ av tolerans. ("If gays aren't discriminated against, christians will be.")

(Så sitter en här och läser Houellebecq och Ivar Arpi, samtidigt som en stör sig på att var och varannan har gått och blivit pseudorasist och SDesquet invandringskritisk. Har jag själv förskjutits ett steg åt höger, men från en position betydligt länge åt vänster? Eller gör sig Houellebecqs förmenta paradox faktiskt gällande? Ack, diskursernas kamp, hur undflyende era truppförflyttningar äro för samtiden.)

Intervjun fortsätter i ett spår som Antropofagi länge brottats med (se t.ex. här eller här eller här):

"[Intervjuare:] But I don’t understand the connection with racism …

[Houellebecq:] That’s because there is none. Objectively speaking, there is none. When I was tried for racism and acquitted, a decade ago, the prosecutor remarked, correctly, that the Muslim religion was not a racial trait. This has become even more obvious today. So we have extended the domain of “racism” by inventing the crime of islamophobia.

[Intervjuare:] The word may be badly chosen, but there do exist forms of stigma toward groups or categories of person, which are forms of racism …

[Houellebecq:] No, islamophobia is not a kind of racism. If anything has become obvious, it’s that.

[Intervjuare:] Islamophobia serves as a screen for a kind of racism that can no longer be expressed because it’s against the law.

[Houellebecq:] I think that’s just false. I don’t agree.

[Intervjuare:] You rely on another dubious dichotomy, the opposition between anti-Semitism and racism, when actually we can point to many moments in history when those two things have gone hand in hand.

[Houellebecq:] I think anti-Semitism has nothing to do with racism. I’ve spent time trying to understand anti-Semitism, as it happens. One’s first impulse is to connect it with racism. But what kind of racism is it when a person can’t say whether somebody is Jewish or not Jewish, because the difference can’t be seen? Racism is more elementary than that, it’s a different skin color …

[Intervjuare:] No, because cultural racism has been with us for a long time.

[Houellebecq:] But now you’re asking words to mean something they don’t. Racism is simply when you don’t like somebody because he belongs to another race, because he hasn’t got the same color skin that you do, or the same features, et cetera. You can’t stretch the word to give it some higher meaning.

[Intervjuare:] But since, from a biological point of view, “races” don’t exist, racism is necessarily cultural.

[Houellebecq:] But racism exists, apparently, all around us. Obviously it has existed from the moment when races first began mixing … Be honest, Sylvain! You know very well that a racist is someone who doesn’t like somebody else because he has black skin or because he has an Arab face. That’s what racism is.

[Intervjuare:] Or because his values or his culture are …

[Houellebecq:] No, that’s a different problem, I’m sorry."

***

Intervjuaren (Sylvain Bourmeau) och M.H. har en uppenbar meningsskiljaktighet gällande huruvida rasism bör definieras strikt eller generöst. Antropofagi har tidigare diskuterat att motsvarande meningsskiljaktighet delvis kan elimineras givet en enhetligt överenskommen definition av termen "ras". 

"Ras" på svenska är inte samma sak som "race" på engelska – vad franskans motsvarande ord konnoterar har jag ingen som helst aning om. Där "ras" på svenska betyder "biologisk ras", bör "race" snarast översättas med "etnicitet" – även om förekomsten av "ethnicity" så klart implicerar en viss betydelseskillnad härvidlag.

Så slår plötsligt insikten. Håll nu jävligt hårt i alla hattar. Här kommer't:

Då rasism innebär att en tillskriver fenotypiska skillnader vissa korresponderande skillnader i intellektuell och moralisk kapacitet, innebär själva rasism-begreppet i sig en sammanblandning mellan begreppen "ras" och "kultur". ("Etnicitet" kan väl sägas vara en hybrid mellan dessa två begrepp, halvvägs mellan "ras" och "kultur" således.)

Att väga mellan strikt eller generös rasist-definition är i någon mån meningslöst, eftersom en rasist just sammanblandar begreppet "ras" med "kultur"/"moral"/"beteende". Att tillämpa en slapp definition av "ras" är således rasistens signum. Att tillämpa en strikt definition av "rasism", utifrån en strikt definition av "ras", fångar på inget sätt rasistens tankesätt – denne förhåller ju sig icke strikt till "ras" som varande ett biologiskt fenomen.

Rasist-debattören måste helt enkelt ta hänsyn till att "ras" också är ett intersubjektivt fenomen, "en lögn som är användbar om den förändrar verkligheten", och inse att den diskursiva kampen gäller såväl begreppet "rasism" som begreppet "ras". En måste positionera sig i fråga om båda begreppen för att kunna diskutera dem i relation till varandra, men framförallt positionera den potentiella rasisten.

Låt mig förtydliga:

Rasisten är rasist eftersom hen slarvar med definitionen av ras, och låter fenotypiska och andra egenskaper sammanblandas och leda till felaktiga föreställningar om hur dessa egenskaper korresponderar.

Den som slaviskt förhåller sig till en strikt "rasist"-definition måste förhålla sig till rasistens "ras"-definition; en kan inte själv tillämpa en strikt biologisk "ras-"definition, och låta denna ens egna definition fria rasisten. Som ju icke håller sig med en sådan klar uppdelning mellan biologisk ras och kultur/moral/beteende.

***

Men åter till huvudspåret. Det skulle vara ytterligt intressant att vara med om gångna tiders intersubjektiva paradigmskiften, som ofta beskrivs som ytterst realpolitiskt motiverade – jag tänker på Sveriges kristnande, eller övergången från katolicism till protestantism. Historikerna tenderar att se underliggande strukturella förklaringar, t.ex. att protestantismen var mer lämpad som ideologi för den framväxande staten, sedermera nationalstaten.


Upplevdes transitionen så krasst av sin samtid? Här ser vi säkert en stor individuell variation, men en kan inte undgå att misstänka en smula backspegel-bias i vår tids efterhandsförståelse.

Det paradigmskifte som sker just nu, det får vi uppleva i närbild, vilket gör det betydligt svårare att analysera. En kan till och med fråga sig – vilka är paradigmen vi skiftar mellan? Är det som Houellebecq tycks mena, ett val mellan å ena sidan ett skifte från upplysningsideologi till nihilism, eller å andra sidan ett skifte från upplysningsideologi till ökad religiositet?

Eller, är det som Harari tycks förutspå, så att kapitalismens och vetenskapens dynamik snart tippar över i transhumanismens revolution?

We'll see, said the Zen master.

söndag 21 februari 2016

Smutskastning som normalitet

Zarembas text om Polen väcker genast frågor om den svenska debatten, och då specifikt rörande tillämpningen av så kallad negative campaigning. Zaremba:

"Det har sagts att polacker lever i två världar. I den verkliga tycks det mesta på väg åt rätt håll. Tågen avgår i tid, välståndet stiger, ungdom gör plats för äldre, rörmokaren saltar inte räkningen. I den politiska världen, den som syns i media, råder girighet, nepotism, dubbelspel och svek. I en enkät 2013 svarade alarmerande 65 procent av de tillfrågade att det inte fanns något parti de ville rösta på."

Aron Etzlers Reinfeldteffekten visar hur Alliansen och "Nya" Moderaterna vann ett och ett halvt val genom en strategisk kombination av Nyspråk och smutskastning. Antropofagi har tidigare sammanfattat att

"man lyckats få valen att handla om motståndarens brister, genom stenhård sk. negative campaigning. Både Persson och Sahlin utsattes för väl koordinerade och konsekvent genomförda svartmålningar. Till och med socialdemokraterna kom att betrakta karaktärsmorden på sina partiledare som befogade, så skickligt genomfördes attackerna. Moderaterna vann på att angripa motståndaren, inte på att hajpa sig själva. Den egna politiken visste man bäst i att kamouflera."

Mönstret går igen och igen och igen. Till och med Antropofagi lutar åt att den sittande regeringen är klantiga arslen. Men hur mycket av föraktet för den tröge Löfven och den antroposof-frisserade Romson är befogat förakt? Hur mycket är politisk spinn och mediedrevs-logik? Det är mycket svårt att avgöra utan några förflutna års perspektiv.

Etzlers bok visar tydligt hur bilden av Persson gjorde 180 grader på en femöring, och att ursprunget för ryktena och förtalet var Moderaternas valmaskineri. Samma sak med Sahlin-sänkningen.

Onekligen är det lockande för ett parti vars egentliga politik majoriteten inte håller med om, att mörka den egentliga politiken och istället fokusera på motståndarnas påstådda karraktärsbrister. På så sätt undviks jobbiga debatter kring sakfrågor. (Här är fö. ett färskt exempel på att lögner är melodin.) Att detta skett i kubik i Polen tycks klart, eftersom missnöjet med PiS faktiska politik är utbrett, och det demokratiska mandatet rekordsvagt.

Det hela kopplar med obehaglig självklarhet till den postmoderna propaganda-strategi som tillämpas av t.ex. SD, Trump och Putin. Antropofagi inser med viss pessimism att saklig debatt i allt större utsträckning blir en bristvara. Schlingman och gänget kickstartade igång utvecklingen i Sverige, men så snart tåget är i rullning måste alla som vill komma någon vart hoppa på i farten. När sen relativismen väl är ett faktum kommer demokratins legitimitet snart att undergrävas. Människor kommer helt enkelt inte längre skönja någon koppling mellan den politiska debatten och den materiella verklighet de upplever.

(Relaterat, om Polen: den svenske exorcisten; Bjuv och Jedwabne; magkänsla vs. forskning, del 2; icke omöjligt scenario; porr i Polen. Om Reinfeldteffekten: Athena, Fredrik och Friheten; stadsministern är naken; grand slam; söder om vänster; man bites dog. Om postmodern propaganda och populism: Vem som rösta'; inskränkta bönder; normaliseringspolitik; peniafobi. Om relativism: It isn't tillrådligten blind leder sig själv; det finns forskning på't; allt är likvärdigt; the One; mer vetenskapsfilosofi; tillämpad vetenskapsfilosofi.)

tisdag 16 februari 2016

Gästbloggaren, del 4

Det äro mehd Stor – ja rentaf Öfverhängande – förhwissning, Jag nu giörha vitterligt, att Qwinnans Lott uppå Jhorden böro förblih Ringah, samt af Mannen mehd Precision uppå förehand Diktherad; på det att  Qwinnans samtliga Organ väga afsehwärth Mindre än Mannens motsvarighet i Crohppsdelar, bör Dessas funkthion ock hvara att betrahkta såsom Ovedersägligen Smärreh. Aclordering härviedlahg inbegripa äfven, ock icke minhst, Hierna ock Hierta samt andra Thankeorghan, Ghalla, Tallkhottschiörthel, samt wisserlighen Blohdet.

Qwinnans alektopatha Instiellning i Spörsmål afsehende Hennes Livsföring kräfvah äfven, att Mannen – i fhörsta Hand Faderh, Mhake eller annan Fiermyndhare – förbharma sig Öfver Henne, och ledsagah Hennes Weg med Fhast Handslagh. En Ärbar Kvinna skall Nöiakthligen öfverantwardha Answareth för allskiöns Bheslut till sådan Mansphersohn.

Medielst Ährewördig Hielsning, Pehr Ströhmm d.ä.

(Tidigare gästbloggat på Antropofagi: Om nuet; om klasskrig; om klimatkatastrofen; om sci-fi; om kolonialismen; om pappa Jimmie; om samtiden; om integrationen i Danmark; samt om 2016.)

måndag 15 februari 2016

Sapiens-frågor, del 4 - Vilken -pi?

Efter att ha läst Sapiens (nämnt här) undrar Antropofagi följande:
Varje frågeställning förlänas ett eget inlägg. (Ibland dyker det också upp en parentes eller två.) Idag är det dags att fråga: Uto- eller dysto-?

***

Sapiens kan sägas vara en version av Deutschs The Beginning of Infinity, men minus optimismen. Deutsch ser en mänsklighet som kastar av sig sina ok och begränsningar, medan Harari ser slutet på mänskligheten.

Slutet på mänskligheten, dock, på samma sätt som Michel Houellebecq eller Margaret Atwood (Oryx & Crake, Year of the Flood) ser det. Den skabrösa fransmannens Atomised är en homage till mänskligheten, skriven ur Atwoods crakerianers perspektiv. Här lägger sig mänskligheten ner och dör en stilla och fredlig död. Atwoods mer antropocentriska skildring inbegriper desto mer våld och umbäranden, men ungefär samma slutsats: Människan är själv skaparen till sin efterföljare, en mer perfekt och mindre plågad humanoid art.

David Deutsch menar att människans mind redan är en infinite multiplier, och att vi således redan är slutsteget. Visserligen kommer vi förbättras, och medelst ökad automatisering, evigt liv och uppladdningsbara medvetanden kommer vi bli oändligt mycket bättre versioner av oss själva, men dock inte kvalitativt något annat. Atwood och Houellebecq ser istället vår mer eller mindre våldsamma utplåning, och skapandet av en ny art.

Harari ser istället hur vi förändras så mycket att vi försvinner, när en ny nivå av medvetande – som vi idag inte ens kan föreställa oss – uppkommer. Han ser också, till skillnad från Deutsch, det eviga livet som en förbannelse; ack ångesten över att förolyckas när livet potentiellt är evigt. Harari är inte pessimist, men han ser inte att människan kommer att fortsätta existera i sin nuvarande form. Vi kommer att evolvera, av egen kraft, till ett nytt stadie.

Frågan faller således samman i den fråga alla som någonsin läst Brave New World ofelbart ställer sig: Vad är det för fel med det här samhället, då? Utilitarismen dragen till sin logiska slutsats. Den maximerade lyckan. Motsvarande fråga ställd av Atwood eller Houellebecq, eller Harari: Vad är det för fel med människans undergång, då?

Kanske sapiens är påväg mot en dystopi, eller snarare en undergång, men någonting annat är påväg mot ett utopiskt tillstånd. Härom tycks Harari, Atwood och Houellebecq eniga. Deutsch hejar fortfarande på människo-laget.

***

...men egentligen är vi ju påväg mot konsultlimbo och All Menings Död.

torsdag 11 februari 2016

Det fina med Antropofagi

Antropofagi anser att detta väldigt tänkvärda skrevs ännu bättre av mig själv. Vi kommer i alla fall till liknande slutsatser:

"För högern är visst staten bara problematisk när den är en välfärdsstat. Men en kontrollstat, som kan fungera som ett slags service till att trycka ner löntagarna, verkar vara i sin ordning. Det är en höger som verkar älska statlig byråkrati. Kärleken till försämrade arbetsmarknadsvillkor är så stark att ändamålen helgar medlen. Men om de bara kunde stå för den här kärleken. Så här i alla hjärtans dagtider vill jag uppmana dem att sluta vara så blyga. Våga stå för att förslagen inte syftar till sänkta trösklar utan att målet bara är att sänka löner."

respektive

"Nyliberalismen behöver ofta en jäkligt 'stark stat' (repressiv regim) för att kunna implementera sig själv. I de redan rikas tjänst, så klart."

onsdag 10 februari 2016

Det fina med Houellebecq

Det fina med att läsa Houellebecq i anslutning till Hararis Sapiens, är att aktuella Underkastelsen, men kanske främst grundbultsverket Atomised, så himla mycket handlar om intersubjektiva fenomen på precis det sätt som Harari diskuterar dem.

Falsifiera falsifieringen

I det här inlägget tänkte Antropofagi: Tänk om sex ratio samvarierar med grad av jämställdhet, så att ju högre sex ratio desto lägre jämställdhet? Fallet Ryssland tycktes dock falsifiera tanken – landet har en ovanligt låg sex ratio (ovanligt få män), men ett GII (Gender Inequality Index) som är lägre än t.ex. Sverige (normal sex ratio) och Kina (hög sex ratio).

I det här inlägget rapporterar Antropofagis Rysslands-expert att Ryssland sedan Sovjet-tiden har ett högt yrkesdeltagande för kvinnor, men i övrigt härbärgerar konservativa könsrollen och dessutom är ett utpräglat gubbvälde sett till politisk makt.

Flitigt citerade Bhattacharya förklarar vidare det ryska mansunderskottet med det myckna supandet. (B. är även inne på bakomliggande faktorer, dvs. varför det sups.) Rysslands låga sex ratio förklaras därmed av usla hälsotal för män – dessa dör, i arbetsför ålder, som flugor pga. alkoholrelaterade sjukdomar, alkoholrelaterade olyckor, och alkoholrelaterat våld.

Vad är det då som GII indexerar? Jo, "skevheter mellan kvinnor och män på områden som hälsa, medbestämmande och yrkesdeltagande", dvs. till två tredjedelar precis de faktorer som diskuteras ovan.

Det höga yrkesdeltagande i Ryssland har historiska anledningar, och är ingen bra måttstock för jämställdhet i detta fall. Den relativt goda hälsan hos kvinnor står givetvis i kontrast till den faktor som direkt förklarar mansunderskottet, nämligen männens dåliga hälsa. Och en (själv)destruktiv mansroll är inte per automatik ett tecken på jämställdhet.

Tittar vi istället på indexet GEI (Gender Equity Index), så kommer Ryssland (enligt Social Watch) på plats 31 med ett score på 0.75. Sverige rankas som fjärde bästa land med ett score på 0.87 – fortfarande bättre än Ryssland, trots högre sex ratio. Kina får däremot bara 0.64 i score, way ner på listan och i nivå med Förenta Arabemiraten (0.63). Kina har alltså högre GII än Ryssland, men lägre GEI. (Indien ligger fortfarande långt, långt ner med ett score på 0.37.)

GEI inbegriper tre delar: Economic activity, empowerment, och education. Så vitt jag kan se omfattar indexet alltså inga hälso-variabler – vilket för övrigt hade sabbat jämförelsen, eftersom skillnader i hälsa givetvis speglar skevhet i sex ratio, såtillvida att skillnader i medellivslängd för män respektive kvinnor påverkar totalpopulationens sammansättning. Hur mycket yrkesdeltagande som ingår i economic activity vet jag däremot inte.

Sammanfattning: Det är på inget sätt självklart att Ryssland är särdeles jämställt, och GII är ingen bra måttstock i sammanhanget. Däremot är Sverige fortfarande både mer jämställt och har högre sex ratio. Rysslands sex ratio avviker i mycket större från världs-genomsnittet på 1.01 – Sverige ligger på 0.98, Ryssland på 0.86.

Fortsättning på detta mycket intressanta ämne fortsätter säkerligen.

måndag 8 februari 2016

Fallosofi (en dikt)

Q:k!

Smaka på ordet,
ta ordet i din mun
Ta q q q q q q q q q q q q:k
i din mun

Sugen på
en oralkaka,
där det finns kaka, finns bak!
Men fel ratio

Q q q q q q q q q q q kluxklan
i dicktaturens tjänst
Sweet deal, tho'!
extrapris på penicillin som botar

Q:k!

Q q q q q q q q q:k,
q q q:k!

Utelåst; det löste sig
Vi reste; vi är emigrerad
Vete, vaken och video
i dicktaturens tjänst

söndag 7 februari 2016

Mer om rysk jämställdhet

(Uppföljning på detta.) Antropofagis Rysslands-expert rapporterar:

"Det är jämställt på det sätt att både kvinnor och män sedan sovjettiden förväntas arbeta. Hemmafru-konceptet som fortfarande är vanligt i länder som Tyskland, Schweiz och USA är i stort sett okänt.

Däremot är det väldigt ojämställt såtillvida att hemmasysslor fortfarande i hög grad är uppdelade i förväntat 'kvinnogöra' (laga mat åt hela familjen, tvätta, stryka och det mesta av städningen) och mansgöra (främst bygga - när det finns behov - och laga saker som går sönder, inklusive bil).

Det politiska livet (som ju i Ryssland i hög grad är ett maffiabrödraskap) är också väldigt mansdominerat med en överväldigande majoritet av män i Duman och på viktiga statliga poster."

Vem va' de' som rösta?

Antropofagi har tidigare brottats med bl.a. Sannerstedts forskning kring vilka som egentligen röstar på SD. Pengar & Politik har nu (i ett bra men tyvärr lite illa klippt avsnitt) gjort en lite mer real genomlysning. Värt en genomlyssning.



Den lite mer informerade bilden som "vänsterns Leif GW" serverar, är att det faktiskt finns ett högst reellt element av ekonomisk marginalisering i SD:s väljarskara. (I betydligt mindre utförlig form här.)

Detta är intressant inte minst i ljuset av den studie som Antropofagi tidigare skrivit om, som visar att högerextrema partiers framgångar samvarierar med avsaknad av socialförsäkring.

(Relaterat: Peniafobi; rant om inskränkta bönder; eftersläpande rantlikabehandlingsprincipen; den fjärde ryttaren.)

Mattefucking gun control

Det visar sig att kulturellt betingad sonpreferens + fosterdiagnostik = skev SRB; samt att breawinner-roll - bread + vodka = mansunderskott. Kan det då ändå vara så att vissa förutsättningar + vapen = dödssjuktningar? Punkt 1.

Wyoming kan ha mycket vapen utan mycket mord, på samma sätt som att Sverige kan ha legalierat könsselektiva aborter utan att för den sakens skull uppvisa en skev sex ratio at birth. Det betyder inte att vi vill ha samma lagstiftning i Punjab, eller samma vapentillgång i ... var folk nu är skjutgladast.

Patriarkatet förklarat?

I dagens Sydsvenskan tas Sveriges ökande könsobalans upp. Ett intressant citat i Sydsvenskans artikel kommer från (docent) Pernilla Ouis:

"Man skulle ju kunna tro att kvinnor värderas högre i samhällen där de är få. Men det är precis tvärtom. Förtrycket av kvinnor tycks bara bli värre."

Det Ouis pekar på är ett brott mot utbud-och-efterfrågans-modellen, vilket väl mer eller mindre är en spark i ansiktet på alla som någonsin föreläst på nationalekonomisk grundkurs. Vad ska vi ta oss till?

***

Är det kanske dags att återknyta till land/labor ratio-teorin? Finner denna förklaringsmodell så att säga sin motsvarighet i den patriarkala världsordningen?

Land/labor ratio-teorin föreskriver att livegenskap uppkommer i samhällen där utbud/efterfrågans-modellen gör att priset på arbetskraft stiger. När arbete är dyrt att köpa är det rimligt för eliterna att hålla sig med slavar. I samhällen där utbudet av arbetskraft är högre än efterfrågan behövs inte slaveri, eftersom konkurrensen mellan arbetarna gör att arbetsköparen kan hålla nere lönerna ändå. (Teorin gäller agrarsamhällen, varför variabeln land dikterar efterfrågan på arbete.)

Teorin utarbetades av nationalekonomen Evsay Domar som, född i då ryska Łódź, speciellt intresserade sig för det ryska fallet. I The Causes of Slavery or Serfdom: A hypothesis (1970) frågar sig Domar varför livegenskap återinfördes i det muskovitiska storfurstendömet. Domar skriver:

“Suppose now that the government decides to create, or at least to facilitate the creation of, a non-working class of agricultural owners. As a first step, it gives the members of this class the sole right of ownership of land. The peasants will now have to work for the landowners, but as long as the workers are free to move, competition among the employers will drive the wage up to the marginal product of labor, and since the latter is still fairly close to the value of the average product (because of the abundance of land) little surplus will remain. The Russian situation prior to the peasants' enserfment corresponds to this case.

The next and final step to be taken by the government still pursuing its objective is the abolition of the peasants' right to move. With labor tied to land or to the owner, competition among employers ceases. Now the employer can derive a rent, not from his land, but from his peasants by appropriating all or most of their income above some subsistence level.

As population continues to increase and the society eventually becomes Malthusian, the marginal product of labor descends to the subsistence level. Now the free man costs little more to employ than the slave while, hopefully, being less bothersome and more productive. The ownership of human beings becomes pointless because of the great multiplication of slaves, and they become free provided they stay poor.”


Domar pekar på fallet Storbrittanien efter Digerdöden som en anomali. När befolkningstätheten drastiskt sjönk, borde livegenskap ha återinförts. Antropofagi har dock tidigare diskuterat det lönetak som adeln såg till att införa för att motverka marknadskrafterna. Uppror som följde på denna lönesänkarpolitik slogs ned med stor brutalitet.

***

Kan land/labor ratio-teorin förklara Ouis observation? Kan vi konstruera en sex ratio-teori enligt tillgång-och-efterfrågan-principer?

En sådan teori predikterar att när andelen kvinnor i ett samhälle är hög, bör vi också se en hög grad av kvinno-emancipation. När andelen kvinnor i ett samhälle däremot är låg, bör vi se en hög grad av kvinnoförtryck.

Mekanismen som teorin antar är att när utbudet av kvinnor är lågt, då ökar konkurrensen och "priset" (ibland bokstavligt, får en förmoda) på kvinnor stiger. För att sätta marknadsmekanismera ur spel, måste kvinnornas rörlighet inskränkas.

Risk för cirkelresonemang: Ett lågt ingångs-kvinno-värde kan leda till könsobalans, i och med att kvinnor selekteras bort (selektiva aborter, barnamord, ojämlik näringsfördelning).

***

Så är det dags för lite empiri. För att hedra Domars rysslandsintresse vänder vi oss till ett paper titulerat Gender inequality and sex ratio in three emerging economies (Bhattacharya 2012). Bhattacharya diskuterar förutom Indien och Kina just Ryssland. Alla tre fallen är länder med påtaglig könsobalans. Det ryska exemplet skiljer sig emellertid från de två övriga då Ryssland lider av ett mansunderskott, inte minst till följd av en överdriven vodka-konsumtion. (Ryska män dör av alkoholrelaterade olyckor, alkoholrelaterat våld, samt alkoholrelaterade sjukdomar.)

Indiens könsobalans förklaras historiskt främst av en högre barnadödlighet bland flickor, tillföljd av omsorgssvikt. I modern tid har obalansen förstärkts i och med fosterdiagnostikens möjligheter till selektiva aborter; sedan 1980-talet har Indiend sex ratio at birth (SRB) blivit allt mer skev. Skevast SRB visar sig i samma regioner där flickors dödlighet tidigare var relativt hög, och båda dessa skevheter förklaras oftast med att kvinnors sociala ställning traditionellt sett varit svag i dessa delar av Indien.

Även om en sådan situation inte föreligger i Ryssland, tar könsrollerna onekligen ut sin rätt även där. Bhattacharya skriver:

"Soviet society was 'matrifocal' with everyday family life relying 'heavily on cross-generational help and caregiving relations, taking place mostly between women', with men mostly estranged from most family spheres.The respect men commanded within the household depended mainly on their role as primary breadwinners. Once that role came under threat or disappeared, they had no other roles or support network to fall back on. This gender order interacted with the fact that vodka drinking has long been a part of traditional male culture in Russia and this served to make heavy drinking of vodka a culturally appropriate way of coping with hardships among men."

Bhattacharya tillägger att "while men are dying in larger numbers than women in Russia, they are not dying – it can be argued – because of any deliberate or conscious discrimination against men in the society. By contrast, in India and China it is the culture of discrimination against females that has been mainly responsible for the sex ratio imbalances."

Det ryska fallet tycks hur som helst motsäga vår lilla sex ratio-teori, om vi likt t.ex. Sydsvenskan-bloggaren Laurén förutsätter att Ryssland är ojämställt. Men är det så?

Globalis låter oss jämföra länders GII, Gender Inequality Index, som "är en mätmetod som fångar upp skevheter mellan kvinnor och män på områden som hälsa, medbestämmande och yrkesdeltagande." Värdet 1 indikerar en fullständig ojämställdhet, och 0 en fullständig jämställdhet. Jämfört med Sverige ser Ryssland onekligen ganska ojämställt ut. Jämfört med Indien ser Ryssland däremot ut som ett under av jämställdhet:

GII-jämförelse Ryssland-Sverige-Indien-Kina. Källa: Globalis.

Globalis låter oss också veta att Ryssland 2013 hade högre GDI (1,038) än Indien (0,828), än Kina (0,939), och än Sverige (1,004). (Där GII mäter tillståndet, mäter GDI trenden. Hög GDI indikerar enligt Globalis att ett land är "på rätt spår".)

***

Liksom den indiska har den kinesiska könsobalansen en lång historia. Bhattacharya skriver om infanticide, dvs mord av spädbarn, som tillämpats historiskt. En minskning av denna sedvänja uppträdde i och med att kvinnans ökande status i det kommunistiska samhället: "The communists came to power in 1949 and enacted a series of laws that supported freedom of marriage, equal pay, equal benefits, and equal educational opportunities for women." Den ekonomiska strukturen som kollektiviseringen av jordbruket innebar förändrade även kvinnans roll i riktning mot likvärdig familjeförsörjare. Utvecklingen vände dock när kommunist-Kina inledde transitionen till kapitalist-Kina:

"The economic reforms that began in the late 1970s changed the landscape. In the countryside reforms led to the ending of the collective farming system and the revival of the household as the basic unit of production and brought many women back to the household where their roles were traditionally defined. Elsewhere, in the competition for jobs in the market economy, many women started losing relative grounds, chiefly as a result of gender based discriminations in the labour market. So, while in Russia in the transition from a planned to the market economy, a large number of men found themselves faring worse than women, in China the relative position of women – certainly in the labour market – deteriorated during the transition. It was against the background of these changes that sex-determination tests became available in the early 1980s. And soon there was the beginning of sex-selective abortions and the rise in the SRB."

Bhattacharya drar dock inte några stora växlar på en-barns-politiken, som ju inte heller kan förklara könsobalansen i Indien och andra länder. Istället är det the patrilineal kinship system och inheritance system som får bära skulden. Inom både hinduismen och konfucianismen har även söner en unik rituell roll. Den kulturella förklaringsmodellens vinner kraft när vi betänker att det i Sverige är lagligt att genomföra könsselektiva aborter, vilket inte synes ha rubbat Sveriges SRB. Detta trots att antalet aborter per capita är mycket större i Sverige än i Kina eller Indien.

Det indiska hemgiftes-systemet är en faktor som förklarar son-preferensen till ganska stor utsträckning. Däremot är det ytterst märkligt, givet en enkel marknadslogik, att det är kvinnans familj som betalar mannens familj för giftemålet, när det är kvinnor som är en scarce resource. Bhattacharya poängterar att hemgiftets omfattning ofta motsvarar flera års förvärvsinkomst, och ofta skuldsätter den bortgifta kvinnans familj.

Bhattacharya tar upp Sydkorea som ett hoppfullt exempel, där världens högsta SRB (117 gossar per 100 töser år 1990) sjunkit till 106, och där även sexration i barn-generationen normaliserats. Detta hänför Bhattacharya till urbanisering, ekonomiska strukturförändringar, förbättrade arbetsmarknadsförutsättningar för kvinnor, och kvinnorättslagar. Det är i sammanhanget förövrigt viktigt att erinra sig att kulturella faktorer på inget sätt ensamt förklarar total könsobalans i ett samhälle:

"The sex ratio of a population is influenced by both the current and the past pattern of fertility, mortality, sex-selective abortions and migration rates, and reflects not only a society’s attitude towards gender equality, but also the effects of events such as wars, famines, and economic dislocations. "
 
***

Det är inte samma normer som skapar könsobalans i Ryssland som i övriga exempel, och det är inte heller samma könsobalans. Där en kulturellt betingad son-preferens har givit ett överskott av män i Indien och Kina, har en destruktiv manlighetsnorm lett till att ryska män helt enkelt supit sig själva till döds när deras breadwinner-roll urholkats av ekonomiska nedgångar.

Den så kallade empirin, dvs Bhattacharyas paper och Globalis Gender Inequality Index, visar hur som helst inte entydigt att vår land/labor ratio-analogi till sex ratio-teori stämmer. Även om Ryssland kanske är mer jämställt än en hade gissat, och i detta avseende trumfar Indien med hästängder, så tyder GII-figuren ovan på att Kina är bättre än Ryssland på jämställdhet, och framförallt på att Sverige är mycket bättre. Enligt teorin borde Ryssland, med sitt stora kvinnoöverskott, vara allra bäst. Ingen anledning att förslava kvinnor när de är så vanligt förekommande, liksom.

Patriarkatet kan härmed sägas vara fortsatt oförklarat.

(Relaterat, om könsobalans: Könsord; om land/labor ratioLivegenskap är framtiden; Malthus; lönetaket under 1300-talet.)

måndag 1 februari 2016

Sapiens-frågor, del 3 - Relativism isn't tillrådligt

Efter att ha läst Sapiens (nämnt här) undrar Antropofagi följande:


Varje frågeställning förlänas ett eget inlägg. (Ibland dyker det också upp en parentes.) Idag är det dags för lite relativism.

Antropofagi har tidigare diskuterat relativism (och dess moralfilosofiska motsvarighet, värdenihilism) med viss utförlighet. (Se etiketten Vetenskapsfilosofi för närmare detaljer.) Detta inlägg kommer att hålla sig på en allmän nivå, utan några vidare djupdyk i detaljer.

***

Den klassiska mekaniken fungerade bra ända tills Max Planck sabbade festen år 1900. Det visade sig att Newtons idéer visserligen fungerade väldigt bra ur ett praktiskt hänseende, men inte egentligen beskrev universum särskilt väl. Newtons lagar begränsar sig nämligen till att gälla kroppar vars massor är större än elementarpartiklar, och som rör sig långsammare än ljuset.

Planck introducerade konceptet kvantenergi, som bland andra Bohr och Einstein senare utvecklade. När Einstein kom dragande med den speciella respektive den allmänna relativitetsteorin, tycktes dessa först löjliga i sin stora komplexitet. Mekaniken hade levererat resultat under det föregående århundradet – Einsteins huvudverk levererade mest huvudvärk.

Så småningom visade experiment att Einstein hade mer rätt än sina föregångare. Kritik mot Einstein framhärdade i antisemitiska kretsar, men på det stora hela inlemmades relativitetsteorierna i rådande konsensus.

***

Wiki anger att "den centrala tanken i båda [relativitets]teorierna är att två observatörer som rör sig relativt varandra oftast uppmäter olika tids- och rumsintervall för samma händelser, men fysikens lagar gäller lika för båda." Einstein menade således på ett ungefär att allt är relativt. Det samma kan sägas om vetenskapsteori, och om moral.

Att kvantmekaniken och relativitetsteorierna (sannolikt) är mer korrekta är den newtonska mekaniken, innebär däremot inte att den senare är felaktig. Mekanikens lagar fungerar utmärkt inom sin begränsade sfär, och då detta är en sfär som är högeligen relevant för oss människor, så är mekaniken betydligt mer tillämpar. Ska en prediktera hur kroppar kommer att bete sig, ja då är Newtons lagar all gravy.

Harari betonar att den vetenskapliga revolutionens styrka låg i dess förmåga att leverera resultat, inte minst i termer av teknik och teknologi. Användbarheten och tillämpligheten var en styrka som bar det nya paradigmet och gjorde det appellerande för makt och kapital.

Samma sak kan sägas om anti-relativistiska skolbildningar inom moral- och vetenskapsfilosofin. Så länge de levererar manna, är de sanna. 

Relativism leder gärna till letargi, intellektuell apati, och svårartad håglöshet. (Inte olikt onani!) Tror en på inget, då har en inga drivkrafter. Tror en att kunskap är omöjlig, då ser en ingen anledning att lära sig.

Relativismen kan kringgås med några postulat. Vetenskapsfilosofiskt behövs några ontologiska och epistemologiska: Det finns en objektiv verklighet; vi kan få kunskap om den; det finns en socialt konstruerad verklighet; vi kan få kunskap om den; kunskap är felbar, men kan rättas. Moralfilosofiskt behövs några absoluta värden postuleras, som vidare resonemang kan utgå från.

***

Hur mycket av Hararis bild är relativism? Mycket, självklart. Redan idén att ideologi = religion kan reta många, även om dessa båda begrepp som vi har sett är illa definierade och utsagan således inte betyder särskilt mycket. Hararis resonemang kring intersubjektiva fenomen träder på än mer irritabel mark, gissar Antropofagi.

Däremot har Harari självklart rätt i att t.ex. mänskliga rättigheter inte egentligen existerar som objektiv storhet. (Cynikern: Kanske inte heller som intersubjektiv.) Vi vill gärna betrakta dem som absoluta värden, men det är inte någon (som inte är religiös) som egentligen tror att det rör sig om något annat än en överenskommelse människor emellan.

Harari diskuterar hur intersubjektiva fenomen kräver en tro för att fungera; exempelvis pengar funkar för att alla tror på att alla andra tror på dem. I den kontexten är hur mycket relativism som helst tillrådlig – Harari tar sig nämligen upp på en metanivå. I den dagliga mänskliga verkligheten, däremot, kan det vara praktiskt att hålla sig med ovan nämnda postulat och axiom.

***

Sammanfattning: 

Självklart är allt relativt. Det funkar bara inte så bra om vi beter oss som om allt var det.

Den newtonska mekaniken och relativitetsteorin har i detta inlägg fått fungera som en half assed analogi för detta faktum.

Hur mycket relativism som är rimligt beror helt enkelt på vilken nivå vi befinner oss på i diskussionen. Den som härbärgerar minsta drivkraft att fungera i verkligheten kan glatt nöja sig med att konstatera att allt är relativt, och sedan agera som om så ej var fallet.

Rekordmånad

Januari 2016 bjöd på ett fröjdefullt rekord. Med 33 inlägg är det Antropofagis mest produktiva månad hittills. Därmed slogs det tidigare rekordet, 32 inlägg, från mars 2014.

Vi firar detta med att skratta åt danskar.