Antropofagi

torsdag 9 februari 2017

Belysande analogi

Antropofagi har jiddrat en del om struktur-agent-problemet och om att verkligheten är stratifierad (här, här, här, här). För den som ännu ej greppat diskussionen kommer här en klargörande analogi.
 
Beatet i en rapplåt? Det är strukturen. Rappen är den individuella agentskapen.
 
Beatet måste man förhålla sig till. Ska det vara tight, ska det vara tight mot beatet. Trumslagen ligger där de ligger liksom. Det kan rapparen inte påverka.
 
Däremot kan rappen ligga på en miljard olika sätt. Inget flow är det andra likt (i idealfallet). Det finns oändligt många sätt att ta sig ann ett beat på.
 
Dvs.: Att strukturen står fast innebär inte att den individuella agenten inte har en mycket stor frihet att agera!
 
Vissa inskränkningar är lite speciella. Om det är i tretakt. Då är det det. Men kan ändå flowas med stor variation.
 
På ett sedvanligt fyra fjärdedels-beat kan en flowa fett som Bun B. Baby you've been rollin solo, time to get down with the team! etcetera. Innovativ rytm. Eller fett som E-40, med innovativ slang. Fett som De La Soul, Slick Rick och Del da Funky Homosapien. Fett onomatopoetiskt. Fett sorgligt. Fett skrivet eller fristilat. Fett på franska. Fetta på wuluf. Ja jävlaremig till och med fett på stockholmska.
 
Men en kan också flowa som alla andra. Trapp-rapp kallas det.
 
Vad betyder det? Att en inte utnyttjar sin individuella potential? Det betyder att en inte gör motstånd och således inte existerar som subjekt. Enbart är en strömning i diskursen. Fri vilja kan endast uppstå genom att frångå manus.
 
NI SOM FLOWAR SOM ALLA ANDRA TRISTA JÄVLA TRAPPRAPPARE ÄR SÅLEDES INTE ENS MÄNNISKOR!!!!
 
Och då är det knappt ens något fint att vara människa. Men ni är sämre ändå.
 
Fri vilja är att flowa som Pharoahe Monch eller till och med Kendrick Lamar. Det är att vara Biggie eller Bone Thugz-N-Harmony. Det kanske till och med är att vara de tio till trettio första trapp-rapparna.
 
Men det är inte att vara en dussin-trapp-rappare i Sverige 2017.
 
Beatet låter som det låter. Gör något eget av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar