Antropofagi

söndag 9 april 2017

Rökmaskiner

Hade en diskussion om ungefär det här, med en person som jobbar med påverkansarbete/lobbyism för en miljöorganisation. Personen poängterade att antitobaks-policies skett väldigt brett. Rökförbud på korgen. Skatt och högre priser. Attitydpåverkan och information, på paket och i skolan. Bred front.

Antropofagi tänker sig att det finns väldigt många parametrar som är relevanta, och i det här fallet har man skruvat på samtliga. Då ser vi faktiskt lite effekt. Trots beroendeframkallande vinstmaskin. Trots pöbelns djupa hjulspår.

Lobbyisten menade även att kunskapshöjande insatser och attitydpåverkan är viktigt inom lobbyism, även om gemene man inte bryr sig/ändrar beteende. Det man hoppas på är att den lilla minoritet som faktiskt tenderar att bry sig kan bli omvända. Då får man aktivister. 

I Antropofagis förståelse: Man siktar på att påverka strukturen genom att få med sig de få icke-robotar som ändå finns. Man försöker helt enkelt intervenera i den där eviga cykeln av strukturs om skapar agenten som återskapar struktur. Får man tillräckligt många icke-robotar på sin sida så får man till slut strukturpåverkan.

På konsultfloskelspråk: Påverka kunskap och attityd hos eldsjälarna. Gör dem till struktörer, dvs. aktörer som påverkar strukturen. Tillhandahåll medkrafter och utvidga deras handlingsutrymme. Etcetera floskelsnusk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar