Antropofagi

måndag 21 mars 2022

Ett slappt spelteoretiskt argument för WW3

Beakta att Ryssland redan 2017 övade anfallskrig mot Baltikum. Beakta även att Nato var överlägsna Ryssland militärt även innan vi visste att Ryssland är mycket sämre än vi fruktat. Att öva anfallskrig mot Baltikum är lite som att öva militärt självmord.

Om man inte har atombomber förstås.

Beakta att Natos artikel 5 är det som står i vägen för en rysk strategi att äta tårtan Europa i lagom stora bitar. (Hur man nu vet vad som är en lagom stor bit - man verkar ju ha gapat efter för mycket redan i fallet Ukraina. Som också är stort och folkrikt.) Beakta att det vore en episk win för Putin att desarmera artikel 5 och splittra Nato.

Beakta att Putin vet att man skulle få storstryk av Nato militärt, och vet att Nato också vet detta. Beakta att kärnvapen ändrar symmetrin drastiskt eftersom kärnvapenkrig är ett så pass oacceptabelt utfall att all tit-for-tat-strategi blir irrelevant - kärnvapenkrigsutfallet gör i någon mening att spelet inte är iterativt längre. Det är bara en enda omgång. (Se t.ex. detta och detta.)

Om Putin vet att Nato vet att Putin vet att Nato skulle vinna i en militär kraftmätning, så vet också Putin att Nato vet att Putins enda lösning på en sådan kraftmätning (förutom att undvika den eller förlora den) är att använda kärnvapen. Det Putin måste göra är att göra det sannolikt att han skiter i, dvs. att han är loco. 

Det går just nu mycket snack om att Putin är en ensam galning snarare än en brilliant realpolitiker. Men, skulle inte en brilliant realpolitiker kunna vilja bygga en bild av sig själv som en ensam galning? Om Nato tror att Putin faktiskt inte hade bangat att riskera mänsklighetens fortlevnad, så skulle Nato kunna stå i en situation där man antingen måste skita i artikel 5 eller riskera civilisationens undergång.

Problemet löses heller icke när vi postulerar att Nato är smartare än så. Det räcker nämligen med att Putin tror att han har överlistat Nato för att attacken mot till exempel Baltikum ska vara ett faktum. Om Nato då svarar med militära insatser kanske Putin hamnar i ett läge då han ändå måste avfyra sina kärnvapen, beroende på hur väl han lyckats bränna sina broar och förbinda sig vid domedagslösningen (i syfte att spelstrategiskt hindra Natos motangrepp).

Vad vi än tror om detta så ser det ut som att Putin har incitament att verkligen "tappa det" offentligt i Ukraina-fallet. Taktiska kärnvapen, massmord av civila, dödsgas och biologiska stridsmedel skulle vara ett perfekt "ensam galning"-signalerande för en Putin som vill framstå som trigger-happy med avseende på kärnvapenknappen. Allt för att få spelomgången att verka vara den potentiellt sista och därmed radikalt skifta brädet för relevant strategi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar