Antropofagi

måndag 14 mars 2022

Mot flyktingströmmar

Det flyr nu även ryssar. Fullt förståeligt vill de slippa leva i ett av världens sämsta länder. Stackars krakar.

Låt oss då ändå notera att Putins argument för att annektera Krim, Donbas, Sydossetien och Abchazien har inkluderat att det bor etniska ryssar där. Den ryska hybridkrigföringen i Baltikum har också gått ut på att flytta dit ryssar som på olika sätt jävlas med länderna ifråga. Inte minst i Lettland bor det många ryssar, som i sin politiska inkarnation förespråkar ett närmande till Ryssland.

Jag hoppas verkligen att Västvärlden förstår risken med att ta emot ryssar. Okej om USA gör det - inte kommer Putin annektera Nordamerika. Men Finland, Baltikum med flera borde verkligen akta sig noga för att inte ge framtida ryska despoter en eller annan exilbefolkning att "rädda".

Låt oss även notera att Ukrainarna inte bara slåss för sin frihet just nu, utan även slagits för sin frihet så sent som 2014. (Och ihållande sedan dess i kriget i östra Ukraina, förstås.) Winter on fire är en rätt skakande skildring av de uppoffringar som det ukrainska folket gjort i närtid, även innan bomber började falla över deras hustak. Hundratals demonstranter dog när befolkningen trotsade den regimtrogna Berkut-polisens övervåld och tillslut drev ut Putin-trogne Janukovitj ur sitt land. (Han hade så vitt jag förstår rätt många miljarder i cash från statskassan i sina rullväskor när han reste, den hunden.)

Ukrainarna har slagits för sin frihet. Ryssarna som just nu flyr till Väst försöker slippa undan motsvarande ansvar. Skam åt de ryssar som flyr nu, och ära till de 12 000 som redan vågat stå upp mot regimen och då fängslats.

Ukrainska män återvänder i tusentals till Ukraina för att kriga mot den ryska militärmakten. När kvinnor och barn flyr stannar männen kvar för att kämpa. I jämförelse ser det ömkligt ut när rysk medelklass flyr landet där det inte ens brinner än. När de borde gå ut på gatorna och bygga barrikader, som man gjorde på Självständighetstorget i Kyjiv.

Västvärlden bör inte släppa ut någon ånga ur tryckkokaren som är Ryssland. Vi vill att den ska explodera, även om det får tragiska följder. Även om det på något sätt skulle visa sig vara ett suboptimalt utfall i den rådande situationen, måste vi etablera ett prejudikat: Håll fan inte på, diktaturer, för då smäller det så in i helvete.

Magkänslans översättning av den korrekta spelteoretiska strategin är att skambelägga flyende ryssar. Den politiska responsen borde vara att hindra dem att fly.

***

[Uppdatering: Antropofagis rysslandsexpert uppger att det är extremt osannolikt att det skulle ske en tillräckligt omfattande up-rising i Ryssland; "det bästa vi kan hoppas på är en palatskupp." Detta pga. diabolisk repression. Ur det perspektivet kanske det är oförsvarbart att tillämpa tryckkokarmodellen och hindra ryssar att fly. Diaspora-som-argument-för-invasion-problematiken finns dock kvar.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar