Antropofagi

måndag 13 november 2017

Rasism-sexismen måste få ett slut!

Lika bra att lasta av sig all rasism-sexism som gror i mig just nu, i ett och samma korta lilla inlägga. Sen är det nog dags att chilla med rasism-sexismen ett tag - det börjar känna lite enkelspårigt ärligt talat.

Nu kör vi!

***

Relativiserande av våldtäkt

Metod: Magkänsla. Materialinsamling: Hörsägen.

Asså börjar det inte bli dags att inser att alla män med makt eller status, dvs. alla attraktiva män, begår handlingar som i nuvarande diskurs kan betraktas som sexualbrott? Louis CK runkar framför kvinnor efter att ha frågat om lov, och detta blir en del av #metoo-kampanjen. Är samtycke inte ens tillräckligt nu längre?

Dessutom; hur läskigt nära är inte #metoo-kampanjen att slå över i en allmänt sexualmoralistisk häxjakt på alla som är tillräckligt fula för att funka som fula gubbar? Har vi inte redan börjat sammanblanda "droga och våldta" med "göra helikoptern på en fylletillställning i slutet sällskap?"

(Var det förresten verkligen en jävla tur för Anders Borg att hans skandal kom före #metoo? Eller, är det i själva verket Schlingman med flera PR-strateger som har orkestrerat hela kampanjen som en fet spinn för att släta över Borgs beteende? Man kan ju bara tänka sig.)

Även mobbing och osoft beteende verkar ha inkluderats i #metoo-spektaklet, vilket känns som en lite slippery slope. Det verkar även som att folks skådespeleri och andra konstnärliga insatser plötsligt ska bedömas på ett helt nytt sätt, för att de är sexualbrottslingar. Vafan, tror ni inte att typ Leonardo da Vinci gjorde sjuka grejer? Ska ni riva ner hans tavlor nu också?

(Har verkligen inget konkret dirt på da Vinci, men jag antar att en framgångsrik italiensk 1400-tals-man gjort en del skit. Kanske gör jag mig skyldig till Lynns "jag använder mitt antagande som bevis"-argumentation. I så fall ber jag om ursäkt å det allra underdånigaste.)

Tiger Woods blev inte sämre på att spela golf för att han var otrogen. Om något, som South Park argumenterar, var han otrogen för att han var så bra på att spela golf. Detta enligt den mekanism som Östlund låter sin danska kurator notera i The Square - kvinnor tycker i allmänhet att makt och framgång är attraktivt. Den evolutionära förklaringen är inte svår att resonera sig fram till.

[Uppdatering: Ny materialinsamling, även denna gång hörsägen, indikerar att Louis CK har betett sig illa, utnyttjat sin maktposition, och dessutom själv erkänner detta och ångrar sig.]

***

Islamofobi deluxe

Metod: Armchair theorizing. Materialinsamling: ---

Givet att ideologi=religion, och olika ideologier är olika bra; borde då inte olika religioner vara olika bra? Och, kan då inte islam vara sämst? (Dvs. något sämre än ett bussbolag.)

Det verkar som att protestantismen samvarierar med upplysningstanken. Shintoismen är ju bara go'. Katolicismen... Tja, det är kanske en öppen fråga, men eventuellt kan den ha förvaltat antik visdom efter att romarriket föll. Men islam? Vad har islam att komma med, förutom att Jan Guillou tror att matematiken, geometrin och medicinen alla uppfanns av Saladin?

Om vi godtar att Koranen bokstavligen är Guds ord, till skillnad från Bibeln som är uttolkarnas ord, om vi håller med om att islam är opraktiskt decentraliserad och om vi antar att islam är ett säkerhetsproblem i nutiden - då kanske det går att argumentera för att islam är sämre än andra religioner?

Återigen tror jag mer som Zakarias (ungefär att det finns våld utan islam och islam utan våld), och är dessutom benägen att hålla med Haider i frågan om rättigheter. Men, det jag vill göra här är att undanröja förbudet mot att gradera religioner. Islam kan vara exceptionellt dåligt, för religioner kan vara kvalitativt olika. Liksom alla andra ideologier kan vara.

Kanske är Snyders totalitarism-koncept en hyfsad måttstock för att bedöma vilka som är sämst. Vi är då tillbaka på Antropofagis ursprungliga modell, nämligen att bedöma religioner efter deras vetenskapsteoretiska anspråk. Här kvalar islam helt klart in i kategorin "jävla skit-religion".

***

Rasism mot somalier

Metod: Gissningar. Materialinsamling: Titta på diagram.

Jag har tidigare vänt mig mot kulturrelativism, och då pekat ut somalisk kultur som sämre i en svensk kontext; samt pekat ut somalisk kontext som sämre än svensk. Sverige>Somalia, således.

Nu noterar jag att Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta har en stor andel somaliskfödda innevånare, samt att dessa områden har en påtagligt negativ utvecklingstrend i Stockholms trygghetsmätning. Närför- och förorterna söder om staden har istället stora andelar irakisk- och polskfödda utrikesfödda. Även Hässelby-Vällingby klarar sig bättre i trygghetsmätningen - och har en större andel irakiskfödda än somaliskfödda.

Korrelation är allt annat än kausalitet, givetvis. Det finns dock en möjlighet att förklaring nummer fyra kan göras mer specifik. Nämnda Hjernevask tar upp just somalisk blodshämnd, och Brinkemos Mellan klan och stat (på läslistan!) elaborerar en smula kring somalisk klankultur. (Finns olika syn på den här boken, noterar jag. Utan att ha läst den skulle jag gärna påminna belackarna om att allting är ett missförstånd.)

Stöd för de övriga förklaringarna (ojämlikhet, knarkförsäljning, boendesegregation) saknas inte heller, så klart. Spånga-Tensta har en stor andel hyresrätter jämfört med staden i sin helhet, en låg genomsnittlig inkomst, samt - inte minst - en omfattande öppen narkotikahandel. Samma trygghetsmätning visar att många i Spånga-Tensta upplever otrygghet pga. narkotikabruk i bostäder och på offentlig plats.

***

[Uppdatering: Jag observerar i efterhand att detta inlägg blev nummer 666 i Antropofagis produktion. Passande, måhända.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar