Antropofagi

fredag 8 februari 2019

Konformismens konstnad

Antropofagi har rantat sin beskärda del om konformismens pris, och om hur Asch's conformity-experiment visar att avvikande mening i sig självt är värdefullt, oavsett om den avvikande meningen i sak är korrekt. Dilemmat rör ju att en teoretiskt sätt alltid borde följa majoriteten - varför skulle man själv ha rätt och alla andra fel? - men själva avvikandet bidrar dock med lean room även för andra som hämmas av konformism. Så enskilda avvikare kan säkra en bättre information om vad alla egentligen tror eller tycker.

Moder natur bjuder hur som helst på en fet kommentar på hur dumt det kan bli om vi alla är konformister: Myrors självmordsmarscher!


En "army-ant death-spiral" uppstår när alla myror blint följer efter de som är framför dem, och den som är längst fram börjar följa efter någon annan myra. Det blir bara en cirkel av myror som följer efter varandra. Tillslut svälter de alla ihjäl.

Det känns som en perfekt analogi för tros-system som kräver lydnad och bestraffar avfällingar. En vetenskapsteoretisk svältdöd, i katolicismen såsom i genusvetenskapen.

(Relaterat:  Det där med åsiktsändring; tro på tro; I/ENTP; meta-contrarianÄr majoriteten klok?)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar