Antropofagi

torsdag 21 januari 2016

Fortsatt uppföljning

Nyligen följde Antropofagi upp några prediktioner. Det har nu dykt upp ytterliga fäx av intresse.

Antropofagi predikterade SD-siffror på 30 procent, och gav sig själv fel då senaste mätningarna låg på 20. Nu visar det sig dock att SD kanske faktiskt närmar sig de trettio med 28,8 procentenheter.

Antropofagi gav även sig själv fel avseende rysk politisk turbulens relaterat till oljepriser. Sista ordet är här ännu inte sagt, men det slås på exakt den trumman i vissa tidningar just nu (DNSvD).


Vidare menade jag att "alla-partierna-prediktionen" (27 januari 2015) är för tidig att utvärdera. Vi kan dock intresserat kika lite på vartåt det lutar, nu när nästan ett år förflutit sedan själva förutsägelsen.

Att "M och KD kommer bli mer uttalat rasistiska à la SD" är nog en typiskt dålig prediktion, såtillvida att den är svårmätt. Däremot är det tydligt att KD och M både gjort utspel som skulle kunna tolkas som att prediktionen besannats. (Exempel och exempel.) Samtidigt är det i dagsläget svårt att bedöma vad som är rasistiska, främlingsfientliga, och/eller invandringskritiska utspel, när debattens premisser skiftar snabbare än Beyoncé...:s klädbyten... alltså snabbare än Beyoncé skiftar kläder. Janifattar.

Att KD kommer växa "på bekostnad av sina borgerliga bundsförvanter" ser inte helt vattentätt ut – i ovan länkade YouGov-mätning ser vi ingen tydlig tillväxt i KD-siffrorna. Däremot ser L (fd. Fp) ut att faktiskt närma sig spärren med ringa 4 procentenheter i mätningen – valet får utvisa hur det blir med den saken.

Att "MP kommer marginaliseras ytterligare" tycks ju vara en boll i korgen, med botten-notering i mätningen samt stor medial skam under den gångna hösten. Migrationsuppgörelser, Romsons hår, jag vet inte allt.

V och Fi har tyvärr inte växt, så fail på den.

Slutligen: "Borgerligheten kommer stå splittrad, men om ca 3 mandatperioder kommer en ny (och ännu ondare) allians bildas, där SD tillsammans med C kommer vara tongivande parti." Här ser vi en lite splittrad bild. Då C profilerat sig som det enda icke-invandringskritiska borgerliga alternativet är det svårt att se att C kommer bilda gäng med SD, eller åtminstone svårt att se att C kommer vara tongivande i en sådan koalition.

Däremot ser vi tydliga tecken på att framförallt M och KD vill regera med SDs stöd. Indikationer på detta: Bodil Sidén lämnar MUF eftersom hon anser att de förespråkar samarbete med SD; moderater i Skåne vill samarbeta med SD; i Gävle styr M och SD tillsammans; SD-positiva M-falangen är stark. KD har i sin tur flirtat med SD ett längre tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar