Antropofagi

fredag 1 januari 2016

Magkänsla vs forskning, del 3 - ROTmos

I dessa glada juletider kan en lätt hamna i diskussioner med vänner och familj. Diskussionerna kan t.ex. handla om huruvida ROT-avdraget gynnar just dig.

***

I ett samtal kan det heta att "ROT är så himla bra för vi fick dra av lite nu då innan nyår å så sparade man en slant änna". En själv kanske invänder, "men är det inte så att ROT är en subventionsform som kraftigt gynnar höginkomsttagare, och således flyttar våra gemensamma skattepengar till de redan rikas fickor?" Motdebattören då kanske gnuggar sina belåtna händer och säger något i stil med "nja jag vet inte jag fick dra av tio tusen kronor det gör ju skillnad i plånboken!"

Hyresgästföreningen pekar på att avdragen i princip fungerar som bidrag till människor som äger sin bostad – ROT kommer inte hyresgäster till del. Hyresgästföreningen presenterar även SCB-data för 2013 som visar hur ROT-avdraget fördelar sig på de olika inkomstgrupperna (se länken ovan för tabell). De drygt en miljon personer som har en årlig förvärvsinkomst på 400 tkr eller mer, utverkar tillsammans 6 366 000 000 kronor år 2013. De mer än sex och en halv miljon personer som tjänade mindre än 400 tkr utverkade år 2013 tillsammans 8 576 000 000 kronor i ROT-avdrag/bidrag.

Utslaget per person fick den rikare grupperingen 4230 kr mer än den fattigare gruppen. 5 545 kronor i ROT per person, jämfört med 1 314 kronor i ROT per person. SCB-datan visar också att av totalpopulationen var det 14 procent som 2013 fick ROT-pengar. Andelen med ROT-avdrag är som högst bland höginkomsttagare.

Dagens ETC:s kartläggning från ett tag sedan visar lite mer pedagogiskt vilka som får del av subventioner såsom ROT. Givetvis är det höginkomsttagare, i höginkomstområden. Dagens ETC skriver:

"Just i Danderyd är Rot- och Rutavdragen störst i Sverige, enligt Skatteverkets statistik. En familj som gör ett genomsnittligt Danderyds-avdrag för både Rut och Rot fick under under förra året 2 603 kronor i bidrag i form av avdrag på skatten – varje månad. I år är det ännu mer, 3 448 kronor i månaden.

Om man dessutom lägger på de skatteavdrag som man kan göra för räntan på bostadslån så får den genomsnittliga Danderydsfamiljen ett helt försörjningsstöd extra varje månad i form av avdrag på skatten. Ränteavdraget för en normalvilla i Danderyd är 5 500 kronor i månaden, om man räknar lågt. Totalt blir det alltså någonstans mellan 8 000 och 9 000 kronor av statens skattepengar som betalas ut till Danderydsfamiljerna varje månad
."

***

Det är således ingen tvekan om att ROT är en subvention som gynnar höginkomsttagare. Din motdebattör ba':

"Men TIOTUSEN!"

(Tidigare skrivet relaterat till den gömda välfärdsstaten: Fuffens; knugen har ingen rösträtt; adelns bidrag; populismen; bovarna. Intressant text som relaterar till den borgerliga myten om att högern vill se en mer effektiv stat: "Så blev konsulten den nya byråkraten", i DN. Borgarna vill så klart inte minska statens utgifter, bara rikta om dem: Kleptokrati istället för fördelning och välfärd. Även detta har Antropofagi varit inne på förut, med slutsatsen att "nyliberalismen behöver ofta en jäkligt 'stark stat' [repressiv regim] för att kunna implementera sig själv. I de redan rikas tjänst, så klart.")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar