Antropofagi

lördag 16 januari 2016

Postmoderna SD

Antropofagi har tidigare skrivit om SDs "postmodernism" (t.ex. här och här samt här.) Det är som en jämförelse mycket intressant att läsa i dagens DN om Putin-regimens motsvarande propaganda-strategier:

"En som har ägnat mycket tid åt att beskriva det ryska informationslandskapet är Peter Pomerantsev, en brittisk journalist och författare med ryska rötter. Han kallar Putins regim 'postmodern diktatur' och menar att just propagandan är det som definierar dagens ryska styrelseskick.

– Det handlar om att kunna fortsätta vara en auktoritär regim i det tjugoförsta århundradet. Därför byter man ideologier och rör sig mycket fort hela tiden. Inget är på riktigt, Putin bryr sig varken om homosexuella eller konservativa familjevärderingar, säger Pomerantsev när vi träffas nära hans kontor i fashionabla Mayfair i London.

[...]

Hans tes är, enkelt uttryckt, att budskapet från Moskva inte som under Sovjeteran syftar till att övertyga någon. Det handlar i stället om att förvirra – att kasta ut så många ”sanningar” om vad som sker att ingen till slut tror på något.


[...]

Budskapet passar inåt, till ryssar som i århundraden har fascinerats av konspirationsteorier. Men den finner också en publik i en postmodernt influerad västvärld där många sätter en stolthet i att tvivla på alla informationskällor.
"

Strategin är misstänkt lik hur Åkesson rakt upp och ned ljuger i TV om SDs informationsblad, eller totalförnekar all kännedom om järnrörsskandalen. SDare (t.ex. JomshofAlmqvist och Ekeroth) har mer än hintat om att media ska regleras enligt ungersk-polsk modell, skulle SD få faktisk makt.

Auktoritära regimer och aspirerande auktoritära regimer anammar samma stategi. Döda sanningen. Eller meninslösgör begreppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar