Antropofagi

onsdag 10 februari 2016

Falsifiera falsifieringen

I det här inlägget tänkte Antropofagi: Tänk om sex ratio samvarierar med grad av jämställdhet, så att ju högre sex ratio desto lägre jämställdhet? Fallet Ryssland tycktes dock falsifiera tanken – landet har en ovanligt låg sex ratio (ovanligt få män), men ett GII (Gender Inequality Index) som är lägre än t.ex. Sverige (normal sex ratio) och Kina (hög sex ratio).

I det här inlägget rapporterar Antropofagis Rysslands-expert att Ryssland sedan Sovjet-tiden har ett högt yrkesdeltagande för kvinnor, men i övrigt härbärgerar konservativa könsrollen och dessutom är ett utpräglat gubbvälde sett till politisk makt.

Flitigt citerade Bhattacharya förklarar vidare det ryska mansunderskottet med det myckna supandet. (B. är även inne på bakomliggande faktorer, dvs. varför det sups.) Rysslands låga sex ratio förklaras därmed av usla hälsotal för män – dessa dör, i arbetsför ålder, som flugor pga. alkoholrelaterade sjukdomar, alkoholrelaterade olyckor, och alkoholrelaterat våld.

Vad är det då som GII indexerar? Jo, "skevheter mellan kvinnor och män på områden som hälsa, medbestämmande och yrkesdeltagande", dvs. till två tredjedelar precis de faktorer som diskuteras ovan.

Det höga yrkesdeltagande i Ryssland har historiska anledningar, och är ingen bra måttstock för jämställdhet i detta fall. Den relativt goda hälsan hos kvinnor står givetvis i kontrast till den faktor som direkt förklarar mansunderskottet, nämligen männens dåliga hälsa. Och en (själv)destruktiv mansroll är inte per automatik ett tecken på jämställdhet.

Tittar vi istället på indexet GEI (Gender Equity Index), så kommer Ryssland (enligt Social Watch) på plats 31 med ett score på 0.75. Sverige rankas som fjärde bästa land med ett score på 0.87 – fortfarande bättre än Ryssland, trots högre sex ratio. Kina får däremot bara 0.64 i score, way ner på listan och i nivå med Förenta Arabemiraten (0.63). Kina har alltså högre GII än Ryssland, men lägre GEI. (Indien ligger fortfarande långt, långt ner med ett score på 0.37.)

GEI inbegriper tre delar: Economic activity, empowerment, och education. Så vitt jag kan se omfattar indexet alltså inga hälso-variabler – vilket för övrigt hade sabbat jämförelsen, eftersom skillnader i hälsa givetvis speglar skevhet i sex ratio, såtillvida att skillnader i medellivslängd för män respektive kvinnor påverkar totalpopulationens sammansättning. Hur mycket yrkesdeltagande som ingår i economic activity vet jag däremot inte.

Sammanfattning: Det är på inget sätt självklart att Ryssland är särdeles jämställt, och GII är ingen bra måttstock i sammanhanget. Däremot är Sverige fortfarande både mer jämställt och har högre sex ratio. Rysslands sex ratio avviker i mycket större från världs-genomsnittet på 1.01 – Sverige ligger på 0.98, Ryssland på 0.86.

Fortsättning på detta mycket intressanta ämne fortsätter säkerligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar