Antropofagi

onsdag 18 juni 2014

Barabbas

Barabbas är inte bara en skiva av Roffe Ruff, det är även en biblisk figur. Barabbas anses allmänt ha varit en rövare som fängslades i samma veva som Jesus. Pontus Pilatus lät, god som han var, pöbeln välja vem som skulle benådas – folket valde Barabbas.

"Men översteprästerna och de äldste övertalade folket att begära Barabbas fri och få Jesus dödad." Matt 27:20.

Det blev Jesus som fick hänga.

"Då frigav han Barabbas, men Jesus lät han prygla och utlämnade honom sedan till att korsfästas." Matt 27:26.

Inte bara Matteus berättar historien:

"Pilatus, som ville göra vad folket begärde, frigav Barabbas. Jesus lät han piska och utlämnade honom sedan till att korsfästas." Mark 15:15.

"Då ropade de igen: 'Inte honom, utan Barabbas!' Barabbas var en rövare." Joh 18:40.

Enligt t.ex. Bulgakovs Mästaren och Margarita blev Pontus Pilatus besviken på folket för att de inte tog chansen att fria Jesus istället. Jag kan dela hans besvikelse – utan korsfästelse, ingen kristendom. Rätt skönt när man tittar på den här mannen:



Så går alltså den gängse historien om Barabbas. Däremot finns det de som har grävt lite djupare i källorna, och kommit fram till en skrämmande sanning. Eller i alla fall teori.

Barabbas är egentligen en tautologi på armeiska. "Bar" betyder "son av", och "Abba" betyder fader – Barabbas således "faderns son", eller "sonen av fadern". Jesus, den gamle räven, benämnde allt som oftast Gud som sin fader, och ansågs av sina följeslagare ha varit Guds son. Ringer det några konspirationsteoretiska klockor, änna?

Jag ska inte hålla er på halster. Läser man sin Bibel ordentligt förstår man genast detta sjuka: Barabbas och Jesus var samma person. När Pontus Pilatus skulle fråga pöbeln om vem som skulle benådas, då lät det så här:

"När folket var samlat frågade Pilatus: 'Vem vill ni att jag skall frige, Jesus Barabbas eller den Jesus som kallas Messias?'" Matt 27:17.

Det är alltså frågan om huruvida Jesus, faderns son, eller Jesus, Messias, ska friges. Risken för sammanblandning här känns rätt överhängande, änna. Troligen så bad folket Pilatus att frige Jesus, men Pilatus vägrade, kanske under press från översteprästerna eller den romerska centralmakten.

"Så snart översteprästerna och deras folk fick se honom ropade de: 'Korsfäst, korsfäst!' Pilatus sade: 'Ta honom och korsfäst honom själva. Jag finner honom inte skyldig till något.'" Joh 19:6.

"Då ropade de: 'Bort med honom! Korsfäst honom!' Pilatus frågade: 'Skall jag korsfästa er kung[, änna]?' Översteprästerna svarade: 'Vi har ingen annan kung än kejsaren.'" Joh 19:15.

Man kan tycka att Pilatus kunde stått på sig och släppt Jesus, sonen av fadern, trots översteprästernas tjat. Hur som helst kom språkförbistring och kanske även medvetna missförstånd att göra Barabbas till en separat person i senare vittnesmål från t.ex. apostlarna.

Annars, om man accepterar originaltolkningen av Barabbas-sagan, så är den jäkligt tillämpar på Nuon-affären. Vi (även jag) hånar Maud Olofsson, men låter Reinis gå fri. Med detta inte sagt att Olofsson är Messias – däremot är Reinis en rövare av rang. Och om detta inte är en ljugande mans blinkningar och tics så vette fan. Lite mer Bibel på det kanske:

"Ni mäktiga, hur länge skall ni skymfa min heder, älska tomhet och bruka lögn?" Ps 4:3.

Det finns en varning till Alliansens kleptokrater också:

"Skatter som vunnits med lögn är flyktig dunst och dödlig snara." Ords 21:6.

Och visst dunstade 95 miljarder väck. Nu hoppas vi bara på lite dödlig snara i samband med valrörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar