Antropofagi

torsdag 9 februari 2017

Skörda det som såtts, eller: Tyvärr rätt i allt, alltid

Antropofagis prediktioner vädrar redan blod, så tidigt som knappt halvvägs in i februari 2017. Aktuellt igår, 8/2:
 
OECD rapporterar om ökande klyftor i Sverige. Som jag trodde. (SVT Nyheter. OECD.)
 
Bild från OECD:s rapport.
 
BRÅ rapporterar om ökande skjutningar och mord med skjutvapen. Som jag trodde.
 
För att verkligen följa upp skjutningsstatistiken vill jag kunna se om den ökar mer 2017 än tidigare. Detta återstår givetvis att se. Men här rapporteras (2015), med BRÅ som källa, att antalet dödsskjutningar legat stabilt sedan 90-talet (medan det dödliga våldet totalt sett har minskat). Dock pga. att andra skjutningar än gängvåldsrelaterade har minskat, men gängskjutningarna ökat:
 
"Trots de många skottlossningar och dödsskjutningar som plågat de boende i framförallt Malmö och Göteborg de senaste åren så har antalet personer som skjutits till döds i Sverige totalt sett legat på en relativt konstant nivå, omkring 20 personer per år, sedan början av 90-talet. Det kan förklaras med att det samtidigt som allt fler skjuts till döds med illegala vapen i kriminella konflikter i vissa storstadsområden så har det skett en påtaglig minskning av  dödsskjutningarna i andra sammanhang, exempelvis i partner- och familjevåld, där legala, till exempel jaktvapen, har använts."
 
I gårdagens Aktuellt-sändning är vinkeln att gängrelaterade skjutningar och mord kraftigt ökar, vilket också Ygeman håller med om och vill åtgärda.
 
***
 
Oavsett hur det går med Antropofagis prediktioner är det lite underligt att bryggan mellan inslagen inte är: Och här ser ni följderna av ökande ekonomiska klyftor: Ökad kriminalitet och vapenvåld!
 
Nåja, kausalitet och korrelation må en ju icke förväxla. Men tanken kan ju så att säga slå en. Att ett samband på något sätt föreligger.
 
Ty Antropofagi må orera hur mycket han/jag vill om repressiv narkotikapolitik och dess roll i våldsupptrappningen. Det är ändå så att socioekonomiska faktorer bestämmer
 
a) hur många som öht. knarkar,
b) hur många som öht. håller på med kriminalitet,
c) hur många som öht. håller på med knarkrelaterademord-kriminalitet.
 
Nedskärningar på 90-talet + 8 års Allianspolitik får givetvis följden att samhället segregeras och att ojämlikheter uppstår, vilket redan Jämlikhetsanden visade korrelerar med våld och kriminalitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar