***
Hej Lars, [professor, Department of Palaeobiology, Swedish Museum of Natural History,]
[...]
Jag tolkar forskningen som att samlar-jägare har perfekt energibalans trots att de rör sig mer och äter mindre än vad vi gör i industriella, moderna eller senmoderna samhällen. Samtidigt hör man ofta att hjärnan är ett energikrävande organ.
Jag har egentligen ingen uppfattning om vilka typer av operationer som kräver mest energi - spåra en hjort eller plottra ett Excel-ark - men finns det något element i detta av att vi i "kunskapsekonomin" använder våra hjärnor mer/på ett annat sätt?
Visst att vi är stillasittande - men vilar vi egentligen så mycket, i genomsnitt? I skönmålningar av för-agrara levnadssätt brukar ingå hypotesen att det chillas desto mer. Detta kan ju vara en romantisering, men jag undrar hur som helst om inte vår energibalans påverkas av en genomsnittligen högre hjärnaktivitet. (Mer användande av den energikrävande mode 2-funktionen, för att tala med Kahneman.)
Det hade varit väldigt intressant att få ditt perspektiv på samlar-jägares energibalans i jämförelse med våran dito, utifrån användandet av en energikrävande hjärna.
Stort tack på förhand och ha en fin dag!
Vänliga hälsningar [Antropofagi]
***
Hej [Antropofagi],
Att hålla hjärnan igång kräver omkring 20% av den energi vi intar under normala omständigheter, dvs. om vi inte äter oss feta eller svälter. Detta gäller oavsett om vi tänker mycket djupa tankar eller inte. Dvs. hjärnans energiåtgång bestäms inte av om vi gör något speciellt, utan av att helt enkelt hålla alla system i kroppen igång. Varje gång vi reagerar på något i omgivningen, vare sig det är ett ljus, en färg, ett ljud eller en doft eller något annat sinnesintryck skall detta bearbetas av hjärnan. Vår intellektuella aktivitet är bara grädden på moset i hjärnans arbetsuppgifter. Anledningen till den stora energiåtgången är alltså att vi tar in och bearbetar många fler sinnesintryck än vad andra organismer gör, till vilket vi skall lägga alla sociala funktioner hjärnan har.
Jägar-samlares hjärnor kräver därför ungefär lika mycket energi som någon som sitter och plottrar med ett excel-ark eller skriver en bok. Människans energibalans styrs därför i allt väsentligt av hur mycket fysisk aktivitet hon ägnar sig åt och hur mycket näring som intas, inte av hur mycket hon ‘tänker’.
Så svaret på din fråga är att det är mer energikrävande att spåra en hjort än att plottra med et där excel-arket, därför att det ena kräver fysisk aktivitet, inte det andra (om man inte blir förbannad på excel och slänger datorn i väggen). Energiåtgången i hjärnan hos dessa två aktiviteter är i stor sett detsamma.
Mvh, Lars Werdelin
PS Notera att mycket av det som Kahneman lägger in i mode-2 (eller system-2) har inte med tänkande att göra (t.ex. att gå fortare n normalt).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar