Antropofagi

onsdag 10 juni 2015

Som jag har Letat, efter blankett Nr 5057A

Helt Off har släppt ny singel. "Letat" är en sommardänga som i viss mån gör avsteg från den ofta mer rootsiga Skåne-reggaen. Antropofagi tar nu bladet från munnen och skanderar:

Letat, Helt Offs nya singel, är en oförblommerad UB40-pastisch.

Börjar Chords få det skralt i plånkan, efter att bara kunna prångla ur sig en soloskiva var sjätte år? Kanske blir man inte rik på att producera åt Adam Kanyama? Har Måns Asplund skaffat barn och insett att han inte kan hanka sig fram på Timbuktu-STIM?

Kan det vara så, att Helt Off satt sig ner och analyserat historisk reggae-data? Wiki säger: "UB40 är, räknat i sålda skivor och intäkter, det mest framgångsrika reggaebandet genom tiderna. Bandet har sålt mer än 70 miljoner album och har haft mer än 50 singlar på den brittiska topplistan."

Okej, Red Red Wine droppade (pun inte intended) 1968. Men ett sound är alltid ett sound, och det mänskliga örat har inte evolverat så oerhört mycket på 47 år. (Det är mest luktsinnet, detta onödiga sinne, som förändras enligt forskningen).

Antropofagi har tidigare diskuterat det kanske något smala ämnet storsäljande reggae. Är Chords en ny Snow? Det återstår att se. I försäljningsstatistiken.

Hur som helst, något som går hand i hand med Chords slappa stil är UB40:s bandnamn. UB40 står för Unemployment Benefit, Form 40, det formulär som arbetslösa tvangs fylla ut i dåtidens Birmingham. Kan det vara så att Helt Off snart är ett minne blott, och att vi får söta toner från skånska reggae-undret Blankett Nr 5057A? Inaktivitetsstöd skulle dock vara ett ännu roligare namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar