Antropofagi

söndag 10 januari 2016

Utvärdering av några prediktioner

Det här, att ägna sig åt falsifierbara prediktioner, är något som Antropofagi tagit till sig för länge sedan. Eftersom superforecasting nu tycks vara på modet kan det vara läge att utvärdera lite. Samt, för att göra 2016 lite extra spännande, prediktera vad året kommer bjuda på. Utvärderas i januari 2017, så klart. Denna 2016 års helårs-prediktion återkommer jag till i ett senare inlägg.

***

Gjorda förutsägelser:

1. Rom-pogromer och SD-framgångar (22 september 2014). Mätningar ger SD ca 20 procent (vilket väl fö. återstår att verifiera i ett faktiskt val), medan Antropofagi predikterade 30 procent. Dock inte helt ute på cykeltur – SD är större och starkare än någon (förutom Antropofagi, tydligen) kunnat tro. Vad gäller rom-morden så har vi sett en kraftig ökning av hatbrott mot romer, samt en påtaglig undfallenhet från polismyndigheten. Inga regelrätta pogromer emellertid, även om våld förekommer.

(Brås trend visar en ökning av antiromska hatbrott, men vi ser ännu inte 2015 års siffror. Det kan också nämnas att afrofobiska hatbrott är betydligt vanligare, och grövre i termer av våldsanvändning.)

Prediktions-poäng: 3/5

2. Fler skall-skandaler (26 januari 2015). Nix, sedan Antropofagi gjorde den prediktionen har inga ytterligare skelett dammats av såvitt jag vet.

Prediktionspoäng: 0/5

3. Greklands-vänsterns framgångar (26 januari 2015). Antropofagi spådde att fattigdomen (då 36 procent) och arbetslösheten (25,5 procent) skulle minska märkbart på fyra år. Lite tidigare att utvärdera, således. Men hur går det än så länge? Arbetslösheten tycks ha minskat till ca 24,8 procent (juli 2015), jämfört med 25,5 procent (januari 2015). (Källa.) Marginell minskning. Fattigdomen finner jag ingen statistik på för nu-nutid.

Prediktionspoäng: För tidigt att säga

4. Rysslands-prediktionen (här, 9 september 2014; och här, 9 februari 2015). Det är lite klurigt att bena ut exakt vad som predikterats, men det tycks handla om följande delar: A) Ryssland släpper Ukraina men behåller Krim; B) Putin släpper inte Ukraina pga. vill ej skapa exempel på hur demokratisk revolution kan lyckas; C) en rysk demokrati-vår ska bådas i samband med låga oljepriser.

Problem med A är att det ej är tidssatt. Problem med A och B är att de är motstridiga. Problem med C är att det ej har skett någon demokrativår, trots låga oljepriser.

Prediktionspoäng: 0/5

5. Kjöller-prediktionen. Denna har redan avhandlats i detalj (även här).

Prediktionspoäng: 5/5

6. Alla partierna-prediktionen. För tidigt att utvärdera, men SD-prediktionen tycks i alla fall felaktig (och motstridig mot annan prediktion). Sossarnas implosion kanske kan tyckas rimlig. Hur som helst får vi nog vänta och se till nästa valresultat var det här landar. För tidigt att sätta prediktions-poäng i dagsläget.

***

Total-poäng: 8/20

Antropofagis prediktionskraft uppmäts i dagsläget till 0.4, dvs. ganska högt. Grattis, Antropofagi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar