Antropofagi

lördag 2 april 2016

Föreläsningsanteckningar från framtiden

Föreläsningsanteckningar 7/11 2034.

Illern är ett litet mårddjur som rör sig smidigt, inte olikt en papperslös i samhällets skuggor, och likt den papperslöse är den främst aktiv om natten. Illern är inte vidare revirhävdande; likt en migrant saknar den territorium. ’Iller’ som beteckning för sk. illegala personer myntades av den australiensisk-ättade högerpopulistiske politikern Simon C. Turn.

(Turn var under hela sin politiska gärning närmast besatt av djur-relaterad kuriosa, vilket han ofta införlivade i sina tal och anföranden. Bland annat jämförde Turn feminismens mål med den fläckiga hyenans flockstruktur. Denna underart inom familjen Hyaenidae lever i klaner om ca 100 individer. Varje klan domineras av en matriark, som ärvt sin position av sin mor. Hanarna kan endast uppnå status genom att agera lojala trotjänare. Upproriska hanar sodomeras av honorna, som för ändamålet förlänats en enorm klitoris. Vid parning måste hanen lirka in sin penis i honans falliska könsorgan, och honan kan också välja att spola ut hanens sperma med en urindusch.

En annan berömd politisk metafor som Turn använde sig av inbegrep djuphavsmarulken. Denna könsdimorfa fiskart lever på över 300 meters djup, i ett glest befolkat djuphav. Hanen utgör en dryg tjugondel av honans kroppsbyggnad, och då den inte har något eget matsmältningssystem kan den inte tillgodogöra sig föda. Dock har hanen tänder, med vilka den kan bita sig fast i en hona, och genom att avge ett visst enzym smälter hanens mun ihop med den mycket större honan. Kapillärerna växer ihop, och hanen kopplas upp till honans blodomlopp. Hanen lever sedan fastväxt på honan resten av sitt liv, och har som enda funktion att förse henne med sperma när hon väljer att fortplanta sig. Honan kan dessutom välja vilken av upp till åtta fastväxta hanar hon vill extrahera sperma från. Turn såg djuphavsmarulken som ett belysande exempel på den nya mansrollen, och använde den retoriska bilden för att propagera för ett traditionellt heteronormativt kärnfamiljs-ideal – i motsats till ’militant lesbianism’ och ’HBTQ-diktatur’.)

I det nyliberala paradigmet fick ökande migrationsströmmar under 10-talet till följd att medborgarskap och medborgerliga rättigheter kom att tillämpas allt mer restriktivt. Ungefär en fjärdedel av den Nordiska Unionens totala population lever idag som sk. illegala, i folkmun illrar.

I själva verket består gruppen illrar av människor med vitt skild juridisk status: Papperslösa, personer med olika grader av tillfälliga uppehållstillstånd, personer med annan typ av visum som olovligen försörjer sig inom Nordiska Unionen, samt personer med permanent men regionalt begränsat uppehållstillstånd som ändå vistas i annan region (t.ex. Norge eller Finland) än den tillåtna (t.ex. Sverige eller Danmark). Det som förenar grupperna är först och främst deras rättslöshet, korresponderande ekonomiska marginalisering och utsatthet för ekonomisk exploatering, samt utsatthet för diskriminering, trakasserier och hatbrott.

[I enlighet med forskningsetiska föreskrifter och högskolans policy redovisar föreläsaren även alternativa data från näringslivets forskningsråd: I absoluta termer har alla människor fått det bättre, tack vare att incitamenten för att arbeta påtagligt stärks av löne-, förmögenhets-, och rättighetsspridning. Attitydundersökningar visar entydigt att den totala mängden lycka i samhället samvarierar med grad av konservativa värderingar. Simon C. Turn kan med fördel beskrivas som en landsfader och positivt laddad förgrundsgestalt i det liberal-konservativa samförståndsbygget.]
 
***

Föreläsningsanteckningar 14/11 2034.

[Högskolans forskningsetiska nämnd, hädanefter kallad Nämnden, har i samverkan med näringslivets forskningsråd, hädanefter kallat Rådet, beslutat att benämna följande strukturförändring som varande ’av marginell betydelse’. Studenterna uppmanas att i sina kursutvärderingar särskilt ange om föreläsare i otillbörlig utsträckning uppehållit sig vid detta eller relaterade skeenden, samt om föreläsaren med kroppsspråk, minspel, understrykningar eller annan förment subtil kommunikation i motsats till policyrekommendationerna velat inskärpa vikten av teorin. Det är heller inte förenligt med riktlinjerna att specificera vilka organisationer eller partier som kopplas ihop med de PR-mässiga aktiviteter som avses.]

Under sent 10-tal vinnlade sig populistiska [alternativt ’folkligt förankrade’] fraktioner om att urholka sanningsbegreppet [alternativt ’bredda perspektivet’] genom att betona konspirationsteorier och faktoider. Negative campaigning, politisk spinn och ryktesspridning kom att dominera det politiska samtalet. Flera tankesmedjor och lobbyingorganisationer bedrev smutskastning och desinformationsarbete i stor skala genom att låta kadrer av kontorsslavar befolka sociala nätverk, diskussionsforum och kommentatorsfält. Vissa stora och medelstora företag har på senare tid emulerat detta beteende. [Nämnden och Rådet bestrider kraftfulla eller utpekande formuleringar i detta stycke.]

Det politiska konsensus som råder avseende individuellt val och konsumentmakt, har föranlett en kraftig ökning av ’annan propaganda’ [Nämnden och Rådet ber studenter särskilt uppmärksamma användandet av termer såsom ’nyliberal’ eller ’konsumistisk’ propaganda]. I samband med att omfattande frihandelsavtal rent juridiskt begränsat konsumenträtten, ökade aktiviteten bland konsumentupplysande NGO:er. [Rådet godtar också termen ’tillväxthämmande NGO:er’.]

Näringslivets [ansvarstagande och naturliga] reaktion blev en [jobbskapande upplysningskampanj], motsvarande den de politiska partierna och intresse-organisationerna bedrivit. I städernas marginaliserade ytterområden växte enorma kontorskomplex fram, sida vid sida med Det Andra Miljonprogrammets betongkonstruktioner. [Jobbskapande] i stor utsträckning befolkade betong[framstegstillvända] var billig och lätthanter[incitamentstrukturer för ökad trivsel] arbets[tillfällen], som inte heller [informationsöverskottet begränsas] att läcka till [informationsöverskottet begränsas].

[Error! Ordbehandlaren har inaktiverats. Högskolecensorns kansli har informerats.]
 
*** Epilog ***

Rättslösa och skygga skötte illrarna i regel sina underbetalda arbeten som kapitalets nätkrigare med stor nit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar