Antropofagi

söndag 3 juli 2016

Slutfikat

Expressen kör serien Utanförskapet, som väl är oväntat lästvärd för att vara en tabloidprodukt. Att klyftorna ökar och att killarna på Seved är riktigt trista, det är inte minst intressant i ljuset av detta.

Precis som GU och Pengar & Politik är Expressen inne på att ökande ojämlikhet och rasifierad klass ger oss en USAsk situation.

Allianspolitik med eftersläpning? Sossarnas härjningar på 90-talet? Skolans kommunalisering? Förändrade migrationsmönster?

Eller är det bara att 1900-talets produktivitetsökning avtar? Att eliterna börjar hinna ikapp med sitt aggregerande av resurser? Att ojämlikheten närmar sig normala nivåer efter en kort historisk parentes?

Förr slog fölk ihjäl varandra för brödbitar, kokte sina livremmar och dog som musungar i masugnar. En oväntad skopa gröt kunde spräcka en sammansnörpt bebimagsäck; en skopa tuberkler kunde rycka en glesbygd på de sista spretande befolkningsstråna. En skattmas kunde brandskatta din fäbod till oigenkännlighet, och det enda du fick som tack var en lousy jävla t-shirt.

Är det så att vi är tillbaka där? Att tre personer bor i borgar och resten krälar i gyttja?

(Tänkt suggestiv parafras, dystopisk till sin art:)

Kejsaren är vaken. Och han kan höra oss fika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar