Antropofagi

söndag 3 juli 2016

Greider Becker filosoferar

En vikti grej e å skilja på korrelation å kausalitet. I samhällsvetenskap såväl som medicinen e detta centralt. Vettitt å använnbart koncept härvilag stavas "mekanismer". Nåt ska rimligen kunna tänkas påverka nåt annat, för att förklaringshypotesen ska synas sannolik. "Good explanations", för å tala me Deutsch. (Se typ alles under denna etikett för bakgrund.)

Men, tänk om även kausalitet e korrelation?

Tänk om de finns en metafysisk x-variabel som gör att fenomen uppträder i en sån följd, å på ett sånt sätt, att vi tolkar de som kausala samband, trots att sådana samband ej alls föreligger? Tanken e svindlande.

Låt mig förklara hur ja menar. Vi tänker oss att kosmos innehåller en kraft som gör att saker å processer uppträder i en viss ordning. När en sten kastas, då far den iväg, och när den träffar en fönsterruta, då spricker glaset. Vi tänker oss i regel att de föreligger kausala samband härledes. Ja påstår dock att så icke e fallet. De e en bakomliggande kosmisk variabel som orsakar alla dessa skeenden, å dom samspelar på inget sätt me varann sinsemellan.

De e inte arbetslöshet + urgröpt socialförsäkringssystem som direkt orsakar högerpopulistiska partiers framgångar. De e istället en kosmisk metafysisk variabel x som orsakar arbetslöshet å urgröpt socialförsäkringssystem å högerpopulistiska partiers framgångar, oberoende av vartannat!

Tanken, den e svindlande. Ja tänker, därför svindlar det.

Tack för mej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar