En skulle kunna tro att den arbetande kvinnan och den barnafödande kvinnan står i motsättning till varandra. Här hjälper oss de historiska källorna till ett nytt, spännande perspektiv:
"Ända sedan mitten av 1800-talet hade äktenskapsfrekvensen sjunkit i Sverige liksom i många andra länder. Den var som lägst kring 1920, då drygt 42 procent av alla vuxna kvinnor var ogifta (Qvist 1978, s 102). I riksdagen krävdes åtgärder för att öka antalet äktenskap. En av orsakerna till att många kvinnor valde att inte gifta sig ansågs vara att mannen var målsman över kvinnan i äktenskapet (prop 1920:15, s 135). Målsmanskapet innebar bland annat att en gift kvinna måste ha sin mans tillåtelse för att ta en anställning. I och med en ny giftermålsbalk 1920 blev gifta kvinnor myndiga. Samtidigt steg efterfrågan på kvinnors arbetskraft när till exempel telefonen och telegrafen spreds och posten effektiviserades.
[...]
Ett par år senare framhölls det i båda utredningarna att den rådande negativa inställningen till gifta kvinnors förvärvsarbete bidrog till att kvinnor valde bort äktenskap och barnafödande. Utredningarnas slutsats var att om gifta kvinnor inte tilläts yrkesarbeta, skulle äktenskapsfrekvensen riskera att minska ytterligare och om man minskade kvinnornas arbetsmöjligheter då de blivit mödrar, skulle man skapa ett motiv för extrem barnbegränsning (SOU 1938:13, s 12 och 20). Betänkandena fick den mycket viktiga konsekvensen att förslagen om lagstiftning mot gifta kvinnors förvärvsarbete inte antogs. Därmed blev Sverige ett av de relativt få västerländska länder som inte införde någon begränsning av gifta kvinnors rätt till förvärvsarbete under 1930-talet (SOU 1938:47, s 213 f )."
Kvinnan släpptes alltså in på arbetsmarknaden som en demografisk åtgärd - kvinnorna skulle vägrat föda barn om de inte fått kunna kombinera det med yrkesarbete. Som vi ser i Japan, typ.
Så småningom jobbade man upp fertiliteten med generösa villkor för föräldrar, möjlighet för pappor att ta ut föräldrapenning, tio dagars pappaledighet vid födsel, utbyggd förskoleverksamhet, etcetera.
Kan vara intressant att erinra sig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar