Antropofagi

fredag 30 november 2018

Myten och Hoppet

En man sitter på en scen. Det är panelsamtal.

Mannen tycker att världen blir sämre och sämre. Medpanelisterna håller med, förutom en kvinnlig forskare som biter sig i läppen av frustration. Hårdare biter hon, hårdare för varje tom floskel som mannen hasplar ur sig.

Mannen säger gång på gång att det blir sämre och sämre. Han är på inget sätt konkret med vad han menar. Det enda som insinueras - och visst, det är ju en valid point - är detta med att ett massutdöende av Perm/Trias-dignitet är i antågande pga. människans växthusgasemissioner.

Mannen säger att vi behöver en gemensam myt. En ljus framtidsvision. Som gör att vi känner hopp! Att vi strävar tillsammans!

Det är ironiskt att hans egen redogörelse är den direkta motsatsen till en sådan myt.

Du kanske inte tycker om Pinkers Enlightenment Now, eller - för hillbillys och bonnlurkar, eller för den sakens skull svenska medborgare av normalgraden - Hans m.fl. Roslings motsvarande verk och livsgärning. Du kanske inte gillar det, Mannen Som Klagar.

Men, Mannen. Om du nu bedjer så vänt om en MYT - varför duger då icke denna väldiga, och faktabaserade, saga om mänsklig välmåga? Varför kan det inte räcka för dig, att mänskligheten tågat framåt i varje mätbart avseende?

These motherfuckers.

De borde antingen hylla framstegsdiskursen för att den - bevisligen, som det heter - är sann. Eller för att den är en FET JÄVLA MYT! Att den ger FETT JÄVLA MYCKET HOPP! Att mänsklig välmåga är FETT JÄVLA EFTERSTRÄVANSVÄRT!

Myten, Mannen. Du pajar myten. Till den grad att jag tvingas skriva VERSALER som en annan Kanye West på Twitter.

***

Kvinnan, Mannen. Den första Kvinnan hette Pandora. Pandora skapades som ett jävla STRAFF. Hefaistos vart lack för att Promotheus avslöjade eldens hemlighet för människorna - Kvinnan blevo den förfärliga påföljden.

(Promotheus fjättrades också vid ett berg, där en örn åt hans lever varje dag. Tills att Herakles räddade honom.)

Epimetheus, bror till nämnde Promotheus, tog Pandora till hustru trots broderns avrådan. Pandora hade med sig en ask som hon fått av överguden Zeus. Pga. stor nyfikenhet öppnade Pandora tillslut asken, vilken visade sig innehålla allehanda olyckor och sjukdomar. Dessa smet ut ur asken och befolkade världen.

Pandora stängde förskräckt asken. Kvar på dess botten låg hoppet.

***

Mannens straff är Kvinnan. I Kvinnans ägo är Hoppet. Det sista onda, som nu bor inom oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar