Antropofagi

fredag 27 november 2020

En julesaga

Så kom det sig att julen kom ock till lilla Åre. Och den kom tidigt och med besked.

Somalierna, bland de spädaste av de svarta folken, hade en gång påträffat en Svenne och hamnat i trätomål med denne. Svennen hade icke insisterat på handgemäng, utan avlägsnat sig och sökt täckning i storgrupp. Somalierna, vana vid Svennars veka undfallenhet, hade dock propsat på förföljelse. Varpå felräkningen blev uppenbar.

Borges gör gällande att Koranens autenticitet ska anses styrkas av den totala avsaknaden av omnämnande av kameldjur. Det lämnar att förklara öknens folk, deras lagstiftning - xeer - och dess äkthet. Antalet passgångare inom Camelidae är här en helt central kvantitet. Frågan blir: Hur många kameler ska erläggas i bot för denna holmgång, och hur ska man alls få dem till Åre?

Den förmodade Svennen var alls ingen Svenne, van att trampas på och ständigt skrämd av melanin och Xenos. Den förmodade Svennen var en polsk byggarbetare, van vid kamp och våld och sprit och smärta, eggad i sin blodtörst av det främmande, viril och fruktansvärd i krig och kärlek.

De späda somalierna fick dyrt betala för sin missräkning och fräckhet. Polackerna gjorde processen så kort med dem att den kunde fått plats i en tändsticksask. Det primitiva våld som riktades mot öknens folk fick Slagen om Mogadishu att kännas som lavetter.

Sönderslagna och med polska okvädningsord för evigt inpräntade i minnet, fick Hiils söner inse att någon mag inte skulle komma på fråga. Xeers rättsprinciper skulle icke tillfredsställas.

Emellertid har jag, som uttolkare av dessa faktiska händelser, en stark känsla av att rättvisa faktiskt skipades. Enligt rent kosmiska principer.

Denna underbara juledagsafton i oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar