Antropofagi

fredag 6 maj 2022

Princip och nytta

Låt oss ta den här diskussionen ett varv till.

Utilitarism och deontologi är två ormar som biter varandra i svansen. Deontologi är att följa heliga värden; utilitarism att följa maxnytta. Deontologins problem är att heliga värden kan vara fel eller bli irrelevanta. Utilitarismens att nytta är svårberäknad och konsekvenser svåröverblickade.

Sanningen är att deontologins heliga värden alltid utvärderas enligt utilitarismens måttstock, medan utilitarismen alltid operationaliseras i heliga värden.

Nå. Yttrandefrihet och koranbränning. Många synes anse att yttrandefrihet är ett heligt värde och att vi därför ska tillåta koranbränning. Andra synes anse att koranbränning är något dåligt och att vi därför ska inskränka yttrandefriheten.

Men: Yttrandefrihet är bara ännu en (extremt bra) tumregel som under vissa förutsättningar leder till goda utfall. Och: Inskränkning av yttrandefrihet är bara ännu en av utilitarismens failure modes, där jakten på kortsiktig maxnytta leder till extremt negativa effekter längre fram.

Alla de som vill inskränka yttrandefriheten med hänvisning till att koranbränning är dåligt, är dåliga utilitarister. Alla de som vill tillåta koranbränning trots att det är dåligt, med hänvisning till att yttrandefrihet är ett heligt värde, är dåliga deontologer.

Yttrandefrihet är en bra princip eftersom den gör nytta. Så låt oss istället fråga oss: Vilken nytta gör yttrandefriheten just nu?

Yttrandefriheten möjliggör yttranden som påvisar att islamism/islam/muslimer är ett problem. Att (en viss sorts) invandring (av en viss omfattning) är något svårhantera i kombination med (en viss sorts) välfärdssystem. Att olika kulturer leder till olika beteenden. Att det kan finnas typer av individer (genetiskt, kulturellt, subkulturellt, socioekonomiskt, what ever) som, om de uppnår en kritisk massa, trotsar majoritetskulturens normer och samhällets kollektiva direktiv. Etcetera.

Se nyttan av själva akten. Se nyttan av koranbränningen.

Se nyttan av yttrandefriheten just eftersom den möjliggör den här typen av yttranden, trots att de må vara kontroversiella, för vissa stötande, eller kan förväntas bemötas med hot och våld av vissa människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar