Antropofagi

torsdag 27 april 2023

Din käpp i ekorrhjulet - Mordiska Mary

(Tidigare installationer.)

Det var en gång en elefant som hette Mary. Snipp, snapp, snut:


***

Det var en gång - 1916 mer precist - en man som hette Red Eldrigde. Red var inte rädd om sig alls. Han var hemlös och fick jobb på en cirkus där han första dagen på jobbet förargade en elefant till den grad att den dödade honom genom att kasta in honom i ett dryclesstånd med snabeln och sen stampa på hans huvud så att hjärnsubstansen skvätte över hela gatan.

Charlie Sparks - ägare till Sparks World Famous Shows - kände pressen från konkurrenten John Robinson och dennes Four Ring Circus and Menagerie. Robinson hade nämligen hela tolv elefanter jämfört med Sparks ringa fem. Sparks hajpade därmed järnet ur det han hade, och marknadsförde bland annat dragplåstret Mary som världens största elefant och som en kompetent hornspelare.

Horn. Inte samma sak som betar.

För att öka hajpen ytterligare ställde Sparks till med parad. Den för dagen nyanställde luffaren Eldrige fick hoppa upp på huvudattraktionens huvud och ta täten för sällskapet. Det gick sådär. Vittnet Coleman ska ha avgivit följande redogörelse:
"Där fanns vid den tiden en stor dike som löpte upp längs Center Street ... Och de hade skickat iväg dessa pojkar för att rida på elefanterna ... Det var, oh, jag vet inte nu, sju eller åtta elefanter ... och de gick ner för att vattna dem och på vägen tillbaka hade varje pojke en liten stav-liknande sak med en spjutspets eller krok i slutet ... Och när den stora gamla elefanten sträckte sig efter en vattenmelonskal, ungefär hälften av en vattenmelon som någon hade ätit och bara lämnat kvar, gav pojken [Eldridge] honom en ryck. Han drog bort honom och blåste riktigt högt, och när han gjorde det, tog han tag omkring hans midja ... och kastade honom mot sidan av dryckesståndet och slog bort hela sidan av det. Jag antar att det dödade honom, men när han slog i marken gick elefanten bara över och satte sin fot på hans huvud ... och blod och hjärnämnen och annat bara stänkte över gatan."

Sparks var emellertid en driftig affärsman. Uppenbarligen hade dragplåstret överpresterat, och publiken skulle knappast riskera sina liv genom att besöka en cirkus med en mördarelefant som centralfigur. Elefanten var tvungen att tas av daga. Men föreställningen måste, som alla vet, fortgå.

***

Finns det något sätt att skapa hajp kring sin besöksnäringsverksamhet? Vad sägs om att hänga en elefantko i en lyftkran?

Då återstår bara hur:et. Vittnet Wade Ambrose:

"De hade svårt att få kedjan runt hennes hals. Sedan kopplade de kranen till halskedjan, och när de började lyfta henne hörde jag benen och ligamenten knäckas i hennes fot. Till slut upptäckte de att hon inte hade släppts från rälsen, så de gjorde det."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar