Antropofagi

tisdag 26 augusti 2014

Friheten att yttra sig om yttranden

Demonstrationsrätten, säger dom. Rätten att demonstrera. Ramsan liknar SD-trollens eviga ramsa om att man väl får säga vad man vill, utan att bli ifrågasatt, med hänvisning till yttrandefriheten.

Som jag varit inne på här är det faktiskt möjligt att ge nazisterna tillstånd att demonstrera, och sen helt sonika plocka dem allihop för hets mot folkgrupp och liknande förseelser. Det är nämligen inte fritt fram att bära nazistiska symboler (SvP:s skräckhjälm är en gammal SS-symbol, enligt Expos symbollexikon), att ropa rasistiska ramsor, etcetera. Det finns lagstöd för att sätta dit så gott som varenda SvPartist på varenda demonstration.

Samma sak gäller för yttrandefriheten. Denna frihet innebär att man får säga vad som helst, men inte att man slipper ta konsekvenserna av det. Exempelvis kan man inte hetsa mot folkgrupp utan att göra sig skyldig till ett brott. Bara som ett exempel.

Den ännu mer vidlyftiga tolkning av yttrandefrihet som rasister gärna använder sig av, är att man ska få säga rasistiska saker utan att överhuvudtaget bli ifrågasatt, och utan att ens bli kallad rasist. Även denna misstolkning finner sin analogi i demonstrations-exemplet.

Rasister kan inte förvänta sig att stå oemotsagda. När t.ex. SD rantar på ett torg, och antirasister genomför en fredlig manifestation i syfte att störa SD:s rantande, då är även dessa motdemonstranter omfattade av yttrandefriheten. Yttrandefriheten goes så att säga both ways.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar