Antropofagi

torsdag 11 december 2014

Framåt!

Vi har gått igenom det här förut – ojämlikhet suger, eftersom det skapar en rad sociala problem, samt eftersom det är en logisk omöjlighet att alla har det bra i ett ojämlikt samhälle (oavsett social rörlighet). Jag ska inte säga att det nya nu är, men det nya nu för i alla fall höger-gökarna, är att ojämlikhet även hämmar tillväxt. Läs om OECD-rapporten i The Guardian.

När det nu för tiotusende gången beläggs att ojämlikheten är något objektivt dåligt, kommer vi då se massiva policy-förändringar världen över? Nej. Sanningen är att kapitalägarna, som är de som tyvärr bestämmer, inte är intresserade av utveckling. De vill ha billig (helst gratis aka. slav-) arbetskraft, inte automatisering av produktion. De vill ha längre arbetstid, inte kortare. De vill ha sämre levnadsvillkor för flertalet, inte bättre. De vill ha mer krig och förstörelse, inte fred och konstruktiv samhällsbyggnad. De vill ha föroreningar, masskonsumtion, planerat åldrande, växande sopberg, fler landminor, mer förbränning av fossila bränslen. Mindre transparens, ökad korruption. Mindre demokrati, ökad makt- och kapitalkoncentration.

Makten har ofta lutat sig mot pseudo-vetenskaper, t.ex. rasbiologin och ofta nationalekonomin. Pseduovetenskaper synas dock tillslut – den bästa förklaringen måste alltid vinna, enligt den epistemologiska evolutionens logik. Nu berättar vetenskapen för oss att jämlikhet är det bästa. Vad ska kapitalägarna då luta sig mot?

Vetenskapens smutsiga epok var när den gick hand i hand med makten. Upplysningens ideal drogs i smutsen och missbrukades. Nu är tiden kommen då vetenskapen av logiska skäl inte kan gå maktens ärenden, ty makten är per definition ovetenskaplig. Vetenskapen vill sprida vetskap, vilket är anti-makt, eller maktfördelning. Vetenskapen vill diskutera, vilket är att låta multipla perspektiv tala, vilket är anti-makt.

Vi har stått och stampat ett bra tag nu. Men visst fan kan vi gå framåt – om vi verkligen vill.

Framåt by Svenska Akademien on Grooveshark Vetande by Svenska Akademien on Grooveshark Tändstickor för mörkrädda by Svenska Akademien on Grooveshark Ctrl+alt+del by Svenska Akademien on Grooveshark
[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Svenska Akademilåtar från Tändstickor för mörkrädda. Innan Grooveshark släcktes ned.]

Makt är aldrig rätt. Det är därför de kommer förlora tillslut. Man kan inte lura alla alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar