Antropofagi

fredag 12 december 2014

Riksdagsmotioner och folkmord

Antropofagi har tidigare diskuterat huruvida det är bra eller anus att föra statistik utifrån diskrimineringsgrunder såsom kön och etnicitet/ursprung. Argumentet har varit att viss statistik behövs för att belysa strukturella orättvisor. De strukturblinda/blundande dumliberalerna hävdar motsatt att vi alla kan bortse från t.ex. kön och etnicitet och bara go with the flow. Som att orättvisorna då skulle vaporiseras. Det man inte vet, eller i alla fall inte kan bevisa, det har man ingen skada av. (Antropofagi tror dock att arseniken i potatisbullarna tar kål även på den ovetande.) Dumliberalerna menar istället att statistik utifrån t.ex. etnicitet är farligt, eftersom det riskerar att skapa eller förstärka diskriminering.

Antropofagi inser att dumliberalernas rättighetsargument är giltigt i vissa situationer. För att belysa en sådan situation, kan en läsa Kent Ekeroths (sd) motion till Riksdagen 2014/15:1106. Kenta Kofot Järnrör vill registrera personer med utländsk bakgrund. Den alltid så välformulerade Kent skriver:

"Det är så att Kriminalvården är förbjuden i lag att registrera etniskt ursprung (om inte särskilt skäl finns för en individs behandling), kriminalvården får inte heller ha etniskt ursprung som sökbegrepp. Detta gör det naturligtvis även omöjligt att föra någon statistik kring etniskt ursprung."

Detta tycker Kenta-Kunte naturligtvis är illa värre.

"Jag menar att Sverige måste kunna ha tillgång även till information och statistik i den grupp som i dagsläget endast benämns 'svenska medborgare'. För att kunna förstå trender, mönster och hur samhället utvecklas kan vi inte blunda för den invandrarrelaterade brottsligheten eller de ekonomiska konsekvenserna bland den första eller andra generationens invandrare som erhållit svenskt medborgarskap."

Kent Tänt-vare-här Ekeroth fortsätter:

"Utöver detta ska förutom det redan anförda om första generationens invandrare, statistik även föras på dem som är andra generationens invandrare, det vill säga de som kanske aldrig haft annat än svenskt medborgarskap, men som har en eller två föräldrar födda utomlands. Här ska då föräldrarnas ursprungsnationalitet anges. Anledningen till detta är återigen för att få tillgång till relevanta parametrar för att förstå samhällsutvecklingen eftersom kultur och värderingar inte försvinner bara för att någon erhållit ett medborgarskap.

[...]

Jag anser därmed att berörda lagar måste göras om för att möjliggöra analys av ursprungsnationalitet även inom den grupp som har svenskt medborgarskap, att statistiken även ska registrera andra generationens invandrare och att Sveriges olika myndigheter ska ges direktiv att samla in sådan information."

Motionen är lite extra komisk i ljuset av att Kents morsa är invandrad från polen, och dessutom dömds för ekonomisk brottslighet i Sverige, vilket enligt tidigare förslag av Kent skulle få henne fråntagen sitt svenska medborgarskap ögona böj. Jag skriver om det i slutet av det här blogg-inlägget – som fö. också tar upp SDs vilja att förbjuda tiggeri, något som Ekis Ekman, immer eminent, kommenterar i punkt nio i den här ledaren.

Hur som helst, Kents kända agenda gör motionen riktigt vidrig, vilket den väl även är at face value. Jag måste dikta:

Skräcken, den som isar uti märg och ben och kranium
Får en trädgårdsmästare att blott plantera panikum
Gärna rör de känslor åpp från mänskokroppens undre sal
Snart så har de makt och taktpinne, då saknas bara ugn

Lite Andra Världskriget-referenser där, änna, för den historiskt intresserade. Poängen är att SD i somliga opinionsundersökningar ser ut att bli andra största parti i Riksdagen, och att deras partitopp vill skapa ett B-lag i medborgarskaps-klubben. Här, dumliberaler, ger jag er en smula rätt. Detta är ett typexempel på när det är nasty att bokföra enligt, exempelvis, etnicitet.

För att nyansera debatten en smula vill jag fladdra med ett motsatt exempel. Hur viktigt är det inte att vi får veta att nästan vart tredje barn med utrikesfödda föräldrar lever i ekonomisk fattigdom? Den skiten är riktigt viktig att hålla koll på. Men, då måste vi hålla koll på vilka som har utrikesfödda föräldrar.

I själva verkar är väl slutsatsen av allt det här att ett verktyg ofta kan användas både för gott och för ont, och att det är användarens agenda som avgör. Rekommendationen blir kort och gott: Ge inte SD några verktyg, alls. De kommer försöka snickra ett nytt Auschwitz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar