Antropofagi

tisdag 29 september 2015

Cirkelbevis avseende kundalini-yogans psykiskt destabiliserande egenskaper

Antropofagis mänskliga avatar har börjat utöva kundalini-yoga. Hela upplägget är väldigt mycket chants, chakra och chitsnack om världschälen, till mitt höga nöje. När yoga-gruppen så, medelst en energistråle ur huvudet, anslöt till the golden chain (dvs. alla döda och levande utövare genom alla tider) kändes det som att det var dags för en slentrian-googling. Vad är det här, liksom?

Till mitt ännu högre nöje är det som möter en på Internetz idel varningar om att kundalini-yoga är farligt. Det kan göra utövaren psykotisk, transsexuell (!), och vansinnig i största allmänhet. Wikipedia:

"De intensiva övningar som ingår i asiatiska traditioner som kundalini är dock inte problemfria. När kundalinikraften permanent når kronchakrat så upplevs en stark känsla av lycka. Under själva resningen kan dock obehag uppstå så som mycket djupa existentiella tankar samt panikkänslor. Det fordras, som i alla andliga övningar, stor kunskap, erfaren vägledning och att personen är tillräckligt högt medvetenhets-utvecklad och "redo" för att undvika möjliga traumatiska problem, då kundalini-kraften annars inte tillåts nå fri passage hela vägen upp genom hjässan, utan kan till exempel stanna vid ett oavbrutet "studsande" tillstånd mot skallbenet. Kundalini innehåller också en mycket stark energimängd, som vid fel användning kan skapa svåra inre brännskador, psykiska trauman etc.[6] Frigörandet av kundalini-energin liknas ibland vid en atombombsdetonation.[5]

I den psykiatriska litteraturen skriver Turner et al[7] att många människor har upplevt psykiska problem i samband med sådana övningar. Bland dessa psykiska problem finns "kundalini-vaknande".[7] Forskare inom området transpersonell psykologi,[8] och nära-dödenupplevelser[9][10] beskriver ett komplext mönster av sensoriska, motoriska, mentala och affektiva symtom associerade med begreppet kundalini, som ibland kallas Kundalinisyndromet.
"

En sida varnar för att kundalini-yoga kan orsaka en kortslutning i nervsystemet:

"Om man tar emot dessa energier direkt, utan att ha organ som är utvecklade till det, kan man lätt råka ut för sinnessjukdomens fruktansvärda kval, så våldsamma är dessa krafter […] Många människor har blivit sinnessjuka genom att komma i beröring med dessa energier på ett för tidigt stadium. Andra har blivit fanatiker med våldsam vilja till självhävdelse och rasande intolerans mot andra. Andra åter har kommit in i tillstånd där de andliga energierna helt har tagit herraväldet på bekostnad av de materiella, och de lever i inbillade tillstånd som gör dem helt olämpliga för livet här."

Skrattretande givetvis, ansåg Antropofagi, och säkert även du, käre läsare. Döm då av min förvåning när Antropofagi efter senaste yoga-sessionen plötsligt gled in i ett semi-psykotiskt tillstånd. En indikator på att det verkligen rörde sig om en yoga-inducerad psykos är att Antropofagi trodde att psykosen var yoga-inducerad. Som hårdför skeptiker har Antropofagi föga tillövers för new-age-babbel och dylikt flum. Inte kan väl en 7000-årig indiskt sjukgymnastik ge upphov till panikångest och psykiskt destabiliseing?

Men där är det, beviset. Att skeptikern plötsligt börjar tro på kundalini-yogans effekter på psyket, tyder på att kundalini-yogan faktiskt haft effekter på psyket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar