Antropofagi

torsdag 11 oktober 2018

Agent-struktur-debatten är död

I t.ex. den här uppsatsen, och säkert i mången annan random universitetsuppsats, harvas frågan: Är det agent eller struktur som har kausal kraft?

I dagsläget är det lätt att säga att frågan är helt illusorisk, tom och meningslös. Lika dumt som att fråga sig om jag har eller inte har "fri vilja".

Ty: En agent styrs ju också av strukturen, och en struktur består av agenterna. Eller: Agenterna har olika orsaksverkningar som är deras egna mål och tendenser. I interaktion med miljön agerar de på olika sätt givet detta. Vi kan kalla detta gen/miljö-interaktion, om vi tror att agentens mål och tendenser bestäms av dess arvsmassa (samt dess tidigare gen/miljö-interaktion historiskt).

En viktig del av agentens miljö är andra agenter - givet deras beteende beter den sig på ett visst sätt. Tillsammans bildar de emergenta fenoment såsom kultur eller för den delen struktur. (Även ekologiska faktorer kan ingå, som dock i sin tur också kan påverkas.)

Så, agenterna är myllret att punkter som bildar strukturen. Deras ömsesidiga strategier - som uppstår givet miljöns begränsningar - är helheten.

Låt oss ta en kort presentation (se även tidigare multimediala storverk):

[Uppdatering: Inbäddningen verkar inte funka så bra, så här är en länk istället.]



Mekanistisk-deterministisk världsvy är skiten. Strukturer, kulturer och annat kan bäst beskrivas spelteoretiskt som interaktion mellan agenter. Agenter som entiteter med mål och strävan. Vadan dessa mål? Ack jo, ultimat orsak är evolutionär såklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar