Antropofagi

söndag 17 mars 2019

Grate, Great, Greta

Antropofagi har lite halvhjärtat försökt uppvärdera klimatskammen. I själva verket är jag inte så säker på att det är the way to go för att lösa superkomplexa koordinationsproblem och fatta informerade konsumentbeslut i en oöverblickbar värld av interdependenta värdekedjor. Typ.

Men, änna: Det här med att alla klagar på och/eller gör sig lustiga över den här flickan Greta, som figurerar överallt. Jag vet föga om saken, men bilden som ges mig är att det är en flicka som bedriver opinion för att politiska beslut ska fattas för att lösa problemet med att vi håller på att ge Philip K. Dick rätt i samtliga litterära scenarier där jorden går under i en man-made värmedöd. Perm/trias-massdöden all over. Tinande permafrost och avskogning. Tråkiga grejer.

Alltså; det kan verka lökigt med folk som tror att de kan rädda jorden genom att inte flyga, eller genom att mobba sina kompisar som flyger. Men, problemet med det synsättet är ju att det inte tillräckligt tillförlitligt förändrar tillräckligt många människors beteende på ett koordinerat vis. Det är ju exakt därför vi behöver politiken, och exakt därför det är idiotiskt att överlämna ansvaret för ekosystemets fortbestånd till "konsumentmakten". Vi fattar ju att människor beter sig förutsägbart utifrån incitamentsstrukturerna, och att vi därför måste upprätta strukturer som får människor att bete sig på önskvärt vis. Dvs. sluta emittera så jävla mycket CO2, helst.

Och, då är ju opinionsbildning EXAKT DET ENDA SOM EN INDIVID KAN GÖRA FÖR ATT GÖRA NYTTA! Det, eller själv bli politiker med huvudfokus utsläppsminskning, och hoppas att folk röstar på en.

Så för en gångs skull måste jag nog gå exakt med strömmen och mena att denna Greta, vem fan det nu är, verkar göra exakt rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar