Antropofagi

torsdag 28 april 2022

Kulturell greenbeard

Antropofagi drar som som bekant icke för att göra jämförelser mellan biologisk och kulturell evolution.

Låtom oss då fortsätta med det, och beakta the greenbeard effect. Tanken är att en gen har förmågan att upptäcka sig själv hos andra organismer, och agera nepotistiskt mot dem.

Skillnaden mellan greenbeard och Hamiltons regel/kin selection/inclusive fitness må kännas subtil, men poängen är att släktskapskoefficienten kan vara hur låg som helst så länge that one greenbeard-gene finns där.

Låtom oss då beakta en möjlig kulturell analogi. Varför känner jag sådan sympati för Bahai? (Inte så mycket att jag pallar respektera alla konstiga apostrofer, men ändå rätt mycket sympati.)

Kanske är det för att jag bär på memes som kan identifiera sig själva i andra kulturella kroppar. Till exempel några av de följande, som också råkar vara grundprinciper i Bahai-kyrkan:
  • Unity of God
  • Unity of religion
  • Unity of humanity
  • Equality between women and men
  • Elimination of all forms of prejudice
  • World peace and a new world order
  • Harmony of religion and science
  • Independent investigation of truth
  • Universal compulsory education
  • Universal auxiliary language
  • Obedience to government and non-involvement in partisan politics [Vetefan, vissa behöver mer av detta och andra mindre...]
  • Elimination of extremes of wealth and poverty
  • Prohibition of slavery
(Antropofagis överstrykningar. Dessa indikerar att jag inte håller med eller sympatiserar, eller alls förstår.)

Det är inte så att min sekulära rationalist-religion, eller svenniga kontrarian-identitet, eller vad man nu vill kalla det, är särskilt nära ättling till Bahai. Visst, jag stammar memetiskt från judeokristet kulturarv i någon mån, men knoppades av därifrån senast på 1400-talet när Filippo Brunelleschi uppfann centralpunktsperspektivet. Upplysningen är en underlig mutation som stammar från en oväntad fitness-path som uppstod när Katolska kyrkan förbjöd kusingifte. När renässansen väl var ett faktum hade Islam redan utvecklats parallellt med kristendomen i 800 år.

Islam var heller ingen mutations-artbildning, som Individualism, Upplysningslära och Sekulära Rationalism. Nej, Islam var en hybrid mellan Kristendom och arabisk klankultur. Nu ska noteras att även judendom och kristendom givetvis stammar från incestuösa herdar från Mellanöstern, vilket gör det fullt begripligt att korsningen mellan arabisk klankultur och Kristendom kunde få fertil avkomma. Däremot tog utvecklingen av Islam, vill jag påstå, en helt annan väg än den Västerländska Kristendomen gjorde. Islam har förskräckande memetiska element som Döda Avfällingar, Decentralisera Kyrkan, Koranen Är Bokstavligt Talat Och Oavkortat Guds Ord, och Ärv Status Från Religiösa Förebilder Genom Faktiska Blodsband. (Det är ju extremt viktigt att hålla rätt på hur nära ens klan är släkt med Muhammed. Samma blodsbandskult saknas så vitt jag vet inom Kristendomen. De kanske bytte bort den grejen när de köpte in sig på missionerandet och slutade vara en exklusiv klubb à la Judendomen.) Kristendomen har uppenbart koordineringsgynnande element som Den Gyllene Regeln, Vända Andra Kinden Till, och Alla Människor Är Lika Inför Gud (≈ Allas Lika Värde).

(Obs, det här är dock givetvis en massiv hög med körsbär. Det finns gott om aspekter inom Islam som skulle kunna användas som en pathway mot individualism, t.ex. att alla själva ansvarar för sitt eget religiösa liv och har direktkontakt med Gud. Det luktar ju protestantism lång väg. Den tredje pelare, Allmosorna, känns väldigt social welfare-kompatibel, ffa. i en förstatlig kontext. Även Vallfärden borde kunna skruva till något samvaro-gynnan, där människor från alla världens hörn och kulturer måste träna sig på att samsas på en liten yta.

Och likaledes har kristendomen memetiska element som Öga För Öga, Tand För Tand [aka. tit-for-tat] och för den delen en sublimerad kannibalism i den makabra Transsubstantiations-tron. En veritabel dödskult.)

Att jag som självidentifierat Sekulär Individualist-Rationalist (med Mystiker-dragning, givetvis) ser med så väna ögon på Bahai, är för att jag fan håller med om 90 procent av vad de predikar. Ändå är vi inte nära släkt. Bahai är, enligt min bestämda uppfattning, ett Cripplemind-barn till Islam. Islam undrar så till den grad vad det är man har fött, att Islam vill förfölja och döda Bahai.

Min kultur och Bahai har en låg släktskapskoefficient, men delar en gen meme som kan känna igen sig själv och nepotisktisk gynna sig själv. Och i enlighet med detta förespråkar jag PUT till alla Bahai:er, samtidigt som vi givetvis inte släpper in minsta tånagel som förkunnat sin underkastelse under Allah och dennes profet.

Människor kan vara varmt välkomna, men dåliga memes får vi stoppa vid gränsen.

[Uppdatering: Om Bahai är barn till Islam borde memen som finns i Bahai finnas i Islam också. Om det är en greenbeard-meme borde den känna igen sig själv i Islam och lika nepotistiskt gynna Islam som Bahai. Men, kanske memen ifråga har hamnat i Bahai via andra vägar än Islam? Det finns ju trots allt band till Zoroastrianismen, som både är mamma till Kristendomen och Bahai. Om vi då ska diskriminera Islam måste vi anta att Islam inte bär på memen från sin pappa Kristendomen, och att Islams barn Bahai fått memen från någon annan förälder som är ättling till - exempelvis - Zoroastrianismen. Läsaren får själv klura på det rimliga i denna modell.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar