Antropofagi

måndag 4 april 2022

Pizza gate-teorin är ett själviskt memetiskt element

(Bakgrund.)

Antropofagi har lite slappt resonerat om huruvida vi kan tala om "själviska memetiska element," analogt med hur vi kan tala om själviska genetiska dito. Det är nu dags att så sakteliga lämna tänka-högt-stadiet och bli en smula mer stringent.

Vi har alltså bekantat oss med att det kan finnas genomic conflict, dvs. att gener kan propagera sig själva i genomet på organismens bekostnad. Exemplet vi vände oss till var Medea-genen som (i bananflugor) dödar all avkomma som inte bär på genen. (Se även gärna specifikt om genomkonflikt i samband med meios i detta inlägg.)

Ett genom i meme-världen kan vi säga är ett memeplex - en övergripande ideologi eller religion, som i sig rymmer en samling specifika idéer som alla ger sina specifika bidrag till den övergripande kulturen eller traditionen. I samlar-jägar-kontext är det här ganska straight forward, eftersom det är lätt att se hur ett symbiotiskt memeplex (ett memeplex som gynnar människorna som bär det, eftersom memeplexet är beroende av människornas överlevnad) kan se ut i termer av teknologier, normer, trosföreställningar, traditioner, etcetera. Den trånga sektorn är själva hive-mindets omfattning - dvs. antalet människo-själar i nätverket - eftersom det krävs en viss arbetsdelning för att kunna tradera avancerade teknologier. (Jämför med Tasmanien.)

Vad är då ett själviskt memetiskt element i ett memeplex? Om vi ska följa analogin är det ju en meme som propagerar sig själv på bekostnad av memeplexet. I en meme/människa-symbiotisk samlar-jägar-kontext skulle det väl kunna vara en könsroll som förslösar kvinnors förmåga utan att ge en motsvarande koordineringsvinst, eller ett födoämne-tabu som blockerar en viktig kalorikälla utan att ge någon motsvarande vinst andra hälsoparametrar. (Dock är det som sagt svårt att veta vilka sedvänjor och traditioner som ger nytta och vilka som inte gör det - måste vi bereda kassava så länge?) Det själviska memet måste också kunna hävda sig, dvs. framgångsrikt sprida sig även om det ger ett negativt fitness-netto till människogruppen och därmed indirekt till memeplexet.

Genom att missgynna människogruppen missgynnar ett meme ett symbiotiskt memeplex. Likhetstecknet mellan mänsklig och memetisk välmåga är dock allt annat än uppenbart sedan vi lämnade savannen.

***

I en värld där memes kan röra sig fritt genom stora populationer är det rimligt att föreställa sig att memes selekteras för att spridas, snarare än för att gynna de mänskliga bärarna. (Bakgrund.) Ett själviskt memetiskt element är därför idag snarare ett meme som propagerar sig själv på bekostnad av memeplexets förmåga att propagera sig själv. Kopplingen till människornas fitness är upphävd - det är endast, eller i alla fall främst, förmågan att infektera nya människor som är intressant. Inte att få befintliga innehavare att överleva. (Extremfall undantaget - memeplex som föranleder omedelbart självmord är troligen för o-fitta även idag. På samma sätt som ebola. Om man dödar värld-djuret allt för snabbt går det inte att få spridning i totalpopulationen.)

Ett själviskt memetiskt element är alltså ett meme som har hög spridning för personer inom ett memeplex, men som minskar memeplexets spridning till utomstående individer. En parallell till detta är helt uppenbart det som i debatten brukar kallas för "polarisering." Olika grupper eller parter eller samhällsintressen glider i från varandra i det att de bildar sig mer och mer extrema dogmer, som må signalera lojalitet inom memeplexet men som är obegripligt väldsfrånvända för utomstående.

Ett bra exempel är det sk. Pizza gate-memet. Wikipedia:
Pizzagate avser en konspirationsteori som spreds under presidentvalskampanjen i USA 2016. Enligt teorin innehåller John Podestas e-post, som läcktes ut av Wikileaks, kodade meddelanden som hänvisar till människohandel och knyter ett antal restauranger i USA samt medlemmar i Demokratiska partiet till en pedofilring [...]
Enligt Buzzfeed som försökt spåra teorins ursprung kommer den från en tweet postad av vitmaktaktivister. Ryktena spreds vidare på sociala medier och pizzarestaurangen Comet Ping Pong i Washington D.C pekades ut som en mötesplats för pedofiler [...]
När konspirationsteorin spreds vidare drabbades ägaren och personalen på Comet Ping Pong av trakasserier och hotfulla meddelanden. Den 4 december 2016 öppnade Edgar Maddison Welch, en 28-årig man från Salisbury, North Carolina, eld inne i restaurangen med en automatkarbin och skadade inredningen, men ingen människa skadades. Welch sa senare till polisen att han "egenhändigt" ville undersöka pizzerian och säkerställa att inga minderåriga barn hölls fångna där [...]
I en undersökning gjord 6-7 december 2016 tillfrågades 1224 registrerade väljare om de trodde att Hillary Clinton "hade anknytning till en pedofilring som styrs från en pizzeria i Washington D.C.". Av de tillfrågade svarade 9 procent att de tror att hon hade anknytning, 72 procent att de inte tror det, och 19 procent att de var osäkra. Av Trump-väljare svarade 14 procent att de tror att hon hade anknytning, 54 procent att de inte tror det, och 32 procent att de var osäkra."
Teorin om pedofilringen på pizzerian är anmärkningsvärt sjuk. Det är inte så att det aldrig någonsin funnits konspirerande eliters som förgripit sig systematiskt på barn, men hela historien bär ändå osannolikhetens prägel. Därmed är Pizza gate-memet inte till gagn för memeplexet "republikanism" eller "Trumpism," eller vad vi nu ska hänföra det till. Det är gissningsvis få utomstående som hör talas om Pizza gate-historien om som därur konkluderar att anförare av teorin måste representera sanningen mer generellt. Pizza gate-memet driver på så sätt knappast nyrekryteringen.

Med en isande känsla av hopplöshet tvingas jag erkänna att allt detta är gissningar. Allt kanske beror på vilken typ av sinne man har? Låt oss ändå för argumentets skulle anta att jag har rätt. Pizza gate-teorin kan då sägas ha egenskaper som propagerar den inom memeplexet - den är iögonfallande pga. chock-värdet och den lär ju spridas på sociala medier av samma anledning. Vi kan också tänka oss att den är ett bra verktyg för att signalera contrarianism visavi etablissemanget, eller ett bra fyrbåk att samlas kring inom sekten. Den som härbärgerar den extrema åsikten att Pizza gate är SANNINGEN, den kanske vinner status inom gruppen.

Av olika skäl kan Pizza gate-memet få spridning inom memeplexet. Samtidigt bidrar memet till polarisering, eftersom memeplexet nu verkar mer bisarrt för utomstående. Avståndet till människor i andra memeplex ökar, och tröskeln in i memeplexet ökar därmed. För att ta sig in i memeplexet måste man nu tro på en så sjuk idé att andra människor kommer att stigmatisera en. Man kommer att framstå som en galning. Beroende på vilken grad av antimimesis som är aktuell för att fjärma sig från ordinarie statushierarkier kan memeplexet som helhet troligen bli mindre attraktivt för många presumtiva konvertiter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar