Antropofagi

onsdag 12 mars 2014

Normaliseringspolitik

Researchgruppens genomgång visar med all önskvärd tydlighet att SvP:s attack i Malmö var just en attack. Som jag tidigare har varit inne på är det inte direkt första gången SvP går lös med vassa tillhyggen, inklusive yxor. Att media, särskilt SVT, okritisk sväljer SvP:s egna pressmeddelande är beyond sinnessjukt. Att mitten/höger-politiker fortsätter att jämställa högerextremism med vänstern är så Marie Antoinetteskt i sin verklighetsfrånvändhet.

Jag har varit inne på hur SD blev rumsrent. Det var en smygande process. Först var de paria, som sig bör. Sedan började vissa plötsligt anföra att man måste "ta debatten" med rasisterna. Detta gjordes ofta mycket klumpigt och handfallet. När SD kom med myter, lögner, fabricerad statistik och dylikt, ja då var det bara BBC som orkade tänka steget längre och granska fakta.

Så småningom började åsikten florera att SD var ett politisk parti som alla andra, och att man därför inte kunde kalla dem rasister. De som påminde om SD:s nynazistiska rötter fick veta att partiet hade förändrats. Än idag balanserar SD på den där ganska slaka linan: Kommunicera att man fortfarande är rasister, för att locka väljare, men utan att säga att man verkligen är rasister, för att få fortsätta daltas med i media.

När SD väl kommit in i riksdagen var det inte längre något snack. Nu var man plötsligt inte ens främlingsfientliga längre, möjligen invandringskritiska eller "svenskvänliga". (Den där diskursiva förskjutningen borde ligga till grund för en jävligt omfattande forskning. Så fort jag har tid att plöja något mediearkiv så ska jag göra slag i saken.) Och det fanns ju andra nazister, som SvP. Inga konstigheter att SD sympatiserar med SvP. Eller att Erik Almquist "respekterar dig och ditt engagemang" om du är en medlem i ND, NU eller SvP. SD är ett teflonparti som kommer undan med allt. Vi ska naturligtvis inte ens snacka om den så kallade järnrörsskandalen.

Nanna Johansson, den briljanta serietecknaren, beskriver det rätt snyggt (klicka för större):


Samtidigt som den här utvecklingen skedde, började även SvP tänka till. Deras resa mot rumsrenhet har börjat nu. På Almedalen i somras var de med, traskade runt och plockade gratis-godis som alla andra, höll små värdekonservativa anföranden på torget. De hade till och med rekryterat en ännu sjukare person som stod och skrek grovt rasistiska konspirationsteorier i närheten. Se där, lite kontrastverkan! Det SvP var för SD, dvs. de "riktiga" nazisterna, kan nu SMR med flera vara för SvP.

Att SVT tagit ett publicistiskt beslut att kalla SvP för "ett parti med nazistiska rötter", snarare än "ett nazistiskt parti", är otroligt illavarslande. Snart har vi två mer eller mindre öppet rasistiska partier i riksdagen, och snart bannas Timbuktus nya låt Bleka rosor, fula måsar från SR på grund av textrader som "Män fuck politiken, shit vad man blir bitter/ SvP är sjuka, älskar Adolf Hitler". Soran kickas för att han på sin fritid jobbar med antinazism – SVT:s chefer kanske ljuger och säger att Soran har uttryckt en önskan att döda Daniel Höglund. Min något dystopiska profetia är att SMR kommer sitta i regeringskoalition med Moderaterna inom tio år. Det kommer vara belagt med dryga böter att uttala sig om partiets historia före 2015.

Den andra änden av spektrumet är också intressant. När SD och SvP normaliseras kan Billström och Reinis med flera elda på vår inhemska xenofobi som aldrig förr. Folkpartister ljuger om vilka de firar nationaldagen med, i syfte att bagatellisera rasism och diskriminering. Beatrice (den korkade) tittar upp ur sin ask och vederlägger sin vithet med att ha bott hos en afroamerikansk familj i några månader för 40 år sedan. Och så REVA. Och polisen. Fan händz?

Normalhögerns rasistiska flörtar glöms bort när extremhögerns beteenden accepteras. Därför kommer Reinis et al aldrig sätta ned foten gentemot SvP eller andra nynassar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar