Antropofagi

måndag 10 mars 2014

Scientologi och upphovsrätt

Frihet för information är inte bara gött i största allmänhet, det är även grunden för a) demokrati, och b) mänskliga framsteg. Just därför blir det lite extra frustrerande när SJ mörkar anledningen till att det tåg du färdas på är gravt försenad. Den enda förklaring som erbjuds är att ”det går lite långsamt just nu på grund av reducerad hastighet”. Tautologiskt så det förslår. Finns det något positivt med att se Mjölby ”susa” förbi i 10 km/h utanför tågfönstret? Nja, möjligen att det ger dig lite extra tid i schemat för att lyssna på radio. Närmare bestämt P3 Dokumentär om den svenska scientologkuppen.

SJ:s cirkelresonemang påminner om hur religion och liknande stagnerade tankesätt tenderar att förklara världen. En skopa vetenskapsfilosofi från David Deutsch säger oss att the good explanation är vad som skiljer en god filosofi från en dålig. En god förklaring ska inte bara förklara ett fenomen, utan även vara svår att variera utan att den förlorar sin förklaringskraft. Den ska vara receptiv för falsifieringsförsök, och vi ska vara beredda att förkasta den om den visar sig falsk. En religiös förklaring lever upp till exakt noll av dessa kriterier.

Att scientologikyrkan är en smutsig sekt som skinnar folk på pengar vet nog de flesta. Deras förklaringar, avseende t.ex. mental ohälsa, är också osedvanligt icke-goda. Att kejsaren Xenu massmördade en planets hela population av titaner, och sen begravde deras andar i vulkaner på jorden, och se atombombade vulkanerna, och att detta är förklaringen till all mänsklig sjukdom och svaghet… Tja, det kvarstår att verifiera. Döda, ledsna titaner klänger på oss och gör oss kräkiga. Hör och häpna, dock – genom att byta pengar mot utbildning kan scientologin och dianetiken göra så att du blir clear, dvs. fri från döda titaners klängande andar. Pengar ett problem? Icke! Scientologerna har en avdelning som sysslar med att coacha människor i att ta banklån.


Grejen med scientologin är att man inte får höra talas om Xenu etc. förens man redan investerat någon miljon i att klättra till en tillräckligt hög OT-nivå (OT står för Operating Titan). Men grejen är också att en riktigt skön herre vid namn Zenon Panoussis utnyttjade den svenska offentlighetsprincipen för att sprida scientologernas hemliga bibel, i vilken man kan läsa allt om Xenu. Detta blev grunden till den mycket underhållande historia som berättas i nämnda P3 Dokumentär.

Den kanske mest intressanta följden av hela spektaklet med scientologibibeln är att den svenska regeringen slutligen hemligstämplade skriften efter påtryckningar från USA – ni vet det där landet som har mer kärnvapen än självaste Xenu. Att Sverige är USA:s bitch är välkänt. Vi hookar NSA med underrättelseinformation och CIA med araber terrorister till Guantanamo. I det här fallet fick USA diktera vår tryckfrihetslagstiftning – ni vet den där lagstiftningen som är den absoluta grundbulten i vårt demokratiska system.

För att kunna hemligstämpla scientologernas bibel, som Panoussis hade sett till fanns som offentlig handling, ändrades svensk lagstiftning gällande dokument avsedda för kommersiella syften. Vi läser vad SOU 2001:3 har att säga angående offentlighetsprincipen och upphovsrätten:

Kommittén har enligt sina direktiv haft att överväga om det i något fall finns behov av att öka möjligheterna att inte tillhandahålla handlingar som innehåller upphovsrättsligt skyddade verk eller att begränsa rätten att få kopior av sådana handlingar. Bakgrunden är fallet med den s.k. Scientologibibeln, vilket också är det enda fall ur verkligheten som kommittén lyckats uppbringa som bevis på det antagna problemet.

Kommittén har ingående diskuterat frågan och övervägt olika alternativ. Rörelseutrymmet i dessa diskussioner begränsades dock i det att riksdagen, efter det att kommittédirektiven skrevs, under våren 2000 brådstörtat införde den nu gällande sekretessbestämmelsen i 8 kap 27 § SekrL.

Vad säger den bestämmelsen då? Att det i vissa fall föreligger sekretess för uppgift om inte offentliggjorda verk, som inte kan antas sakna kommersiellt intresse och som kommit in till en myndighet utan samtycke, enligt SOU 2001:3. (Idag motsvaras paragrafen av 31 kap 23 § SekrL.) Genom att scientologikyrkan har ett så stort inflytande i USA, och USA har ett så stort inflytande över Sverige, kunde alltså en smutsig sekt som skinnar folk på pengar få tryckfrihetslagstiftningen skräddarsydd efter sina behov.

Jag sa tidigare att både a) demokrati och b) mänskliga framsteg båda beror på frihet för information. Mänskliga framsteg, eftersom det måste finnas möjlighet att diskutera, och om nödvändigt förkasta, förklaringsmodeller såsom att Xenus massmord ligger bakom psykisk ohälsa hos människor. Om inte denna information finns tillgänglig kan den inte kritiseras. Annan upphovsrätt än ideell är därmed av ondo, i den mening att intressen såsom scientologikyrkan kan mörka vad man håller på med. I det här sammanhanget är det förresten extra komiskt att upphovsrättsintresseorganisationerna (bl.a. IFPI) försöker dölja det faktum att man stammar från fascistiska rörelser.

Demokrati, eftersom vi måste veta vad vi röstar på, och vilka intressen som ligger bakom. Därför är det av moderaterna vurmade hemliga partistödet, som kritiseras i EU:s antikorruptionsrapport, en jäkligt smutsig detalj i svensk politik. Även privatisering, eftersom privat sektor ligger utanför den demokratiska sfären, och även tenderar att vara mindre transparent.

På ett sätt har nyliberalerna bitit sig själva i röven. Det är nämligen tack vare deras politik som infrastrukturen i Sverige förfaller. Eftersom infrastrukturen förfaller blev mitt SJ ”snabb”-tåg ett par timmar försenat, och jag fick tillfälle att lyssna på ett P3 Dokumentäravsnitt om scientologikuppen och offentlighetsprincipen.


Självmål, moderatjävlar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar