Antropofagi

måndag 26 januari 2015

Prediktionen

Antropofagi har siat om risken för rom-pogromer (se här och här och här). Gissningarna har tyvärr inte varit vilda, visar det sig. Antropofagi undrar ledset: Varför måste jag ha rätt om allt? KDs rasism (här jämfört med t.ex här eller här), attacker mot romer, med mycket mera. Världen är alltför förutsägbart, och på ett alltför tragiskt vis. När pessimisten visar sig vara realist, då är det dags att stoppa lurarna i öronen och blunda. Eller trasan i flaskan och bränna, om man är mer av en doer.

(Det tåls förresten att understrykas att den KD/Adaktusson-debattartikel som länkas ovan är riktigt out there i termer av sjukhet. Inte ens SD skulle våga lufta något liknande. KDs rasismflörtar har sannerligen övergått i fullfjädrat samlag.)

För övrigt börjar det stå mer och mer klart att Sverige har spelat en nyckelroll i att mejsla ut den rasistiska ideologi vars epicentrum kan sägas vara Förintelsen. Björn af Kleen har varit nere och vandrat bland gravplundrade skallar i KI:s samling, och det framgår med all önskvärd tydlighet att det går en rak linje från Linné, via Retzius, till Lundborg och beyond. Antropofagi har tidigare befattat sig med kolonialismens rasistiska ideologi – idag vet vi att svenska forskare inspirerade tyska dito under 30-talet. It's a motherfucking shame, att vi tillhandahöll såväl järnmalm, tågräls och "forskning" när Adolf avfolkade Europa. (Soft i alla fall att Alice Bah Kuhnke är on top of things, istället för någon slags neo-nazi moderatpolitiker som ba' "åh soft, sånna samiska skallar har jag hemma i biblioteket, perfekta konjakskupor!") Antropofagis prediktion? Fler skallsamlingar och liknande kommer ge sig tillkänna under 2015, när debattens vändor får skallmätare och deras barnbarn att inte vilja riskera ett "avslöjande". Hellre då komma ut av egen maskin, och få sätta spinnen på historien från början.

Grekland, detta neoliberalismens lekland, har bytt kung och härskare till Vänstern – dock icke envålds, eftersom saknar majoritet. Antropofagis prediktion? Tja, optimism ligger egentligen icke för mig, men en får väl vara i viss mån solidarisk med ens egna teorier och utropa mandatperioden till Paradiset Uppå Jhordhen. Syriza vill lämna åtstramnings-helvetet hemma och stimulera litta. Antropofagi tror att detta enbart är av godo. Däremot kan en inte annat än misstänka att Högergökarna i EUs teknokratkadrer kommer vilja sätta så många käppar i det grekiska hjulet att det hela mest liknar en kärve. Och då kanske snarare en Fasces (som det blir när åtstramarna vill stå oemotsagda) än en struktur som varierar på ett kontinuerligt sätt över ett topologiskt rum. Brasklapp numero dos: Hur mycket reformutrymme har en vänster i minoritet, egentligen?

Sammanfattning: Antropofagis prediktioner visar sig ofta riktiga, vilket betyder att de teorier Antropofagi lutar sig mot har testats men hittills icke låtit sig falsifieras – det bästa en kan hoppas på som teorimakare. I och med denna skrivelse görs ytterligare två prediktioner – att skallmätarna bokstavligt talat ska ta fram skeletten ur garderoben i något eller några fler fall än den omskrivna KI-samlingen, samt att Greklands vänster-styre ska tackla krisen lite bättre än tidigare. Hur ska vi då mäta detta? Tja, antal skallar i offentligheten ganska okomplicerat. I Greklands fall kanske fattigdomsnivå och arbetslöshet? (Idag är fattigdomen på 36 procent, och arbetslösheten på 25,5 – jag tror alltså att dessa siffror så småningom [inom fyra år] kommer minska märkbart.) Vi kör på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar