Antropofagi

torsdag 8 januari 2015

Vi från Bjuv

Antropofagi antyder ibland att SD, rasist-polis och utbredd antiziganism riskerar att leda till pogromer och massakrer. Den skeptiske kanske menar att detta är överdrivna farhågor, och vi får naturligtvis hoppas att den skeptiske har rätt. När jag läser Anna Bikonts Vi från Jedwabne blir jag dock stärkt i min svartsyn.

1941 mördade ortsbefolkningen i polska Jedwabne så gott som samtliga invånare av judiskt ursprung, och liknande massakrer skedde i ett tjugotal orter i området. Bikonts efterforskningar i den länge mörkade massakern blottlägger en fortsatt utbredd antisemitism, där mördarna och deras efterkommande skiftar ståndpunkt mellan förnekelse och skuldbeläggande av offren. Än idag, menar många, är "judesvinen" att skylla för Polens samtliga problem.

Att random civilister med berått mord kan begå massmord på sina grannar känner vi igen från exempelvis Rwanda. Jared Diamond förklarar folkmordet i Rwanda som en resurskonflikt, där mördarna såg till att förse sig med odlingsbar mark. En liknande rational återfanns i Jedwabne där ortsbefolkningen var snar att roffa åt sig de mördade judarnas hus och ägodelar.

Liksom i Rwanda på 90-talet hade kyrkan en nyckelroll i förarbetet inför massakern. Katolska kyrkan i Polen var (och är fortsatt) en central bärare och spridare av brutal-antisemitism av ett slag som jag personligen är mycket ovan vid. Det är kyrkan som hetsar mot judarna, och som till stora delar instigerar pogromerna som sker under 40-talet.

Samma sak i Rwanda, som sagt. Här liksom i Jedwabne deltog präster och kyrkoherdar till om med aktivt i mördandet. Kyrkan stod för av-mänsklifieringen av offren, den underliggande ideologin och rättfärdigandet. Ortsbefolkningen kunde sedan inte se något annat än möjligheten att plundra.

Skåne, landskapet från vilket jag stammar. Härifrån stammar även SD, och partiet har här sina främsta fästen. Skinnskallar har tågat, akademiker predikat. Skammen över Skåne kan ibland vara tung. Det bruna landskapet.

Timret låg som bekant redo i Sjöbo på 40-talet, och bland andra Antropofagis judiska förfäder stod på svenska nazisters dödslistor inför en kommande ockupation.

Kan Jedwabne-massakern ske i dagens Skåne? Det är här och nu inte judarna, men romerna, som i så fall sannolikt hade varit den utsatta gruppen. Möjligen även "muslimerna" i någon hemkokt bemärkelse. Hatet och de villiga händerna finn uppenbarligen – tiggarnas läger brinner med jämna mellanrum, liksom moskéer.

Vem vet hur vi lever om tio år? Är SD det största partiet? Får rasismen fortsätta gro? Kan världspolitiska händelser måntro lägga den skånska vischan i medieskugga, och ge rassarna fritt spelrum för lite gammalt hederligt mördande?

När en reser kring i norra Polen är det läskigt likt Österlen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar