Antropofagi

måndag 9 februari 2015

Prediktionen, del 3

Ibland tar sig Antropofagi friheten att babbla lite om Världen, ni vet den landmassa som är belägen strax utanför Sverige. Utan att tveka kastar sig Antropofagi ut i tvärsäkra utläggningar om exempelvis Rysslan. Ja, exempelvis.

Antropofagi predikterar också en del. I den exempelvisa länkade blogg-babblingen om Ryssland ovan, predikterar jag följande:

"Skulle revolten från Självständighetstorget i Kiev med viss försening sprida sig till Ryssland, kanske i samband med stagnerade oljepriser, så skulle Putin riskera att få det hett om öronen. Många ryssar fattar att Putin är någon slags diktator, men de bryr sig bara inte tillräckligt mycket eftersom Ryssland under Putin fungerar bättre än det gjorde under det 'glada' 90-talet."

Nu har delar av denna profetia besannats – oljepriserna är nere, och ryssarna får det stadigt sämre. Kommer det ryska folket resa sig? Jag avvaktar med spänning. Men fram tills att svaret visar sig, är det banne mig dags att gå över från att prediktera till att predika. På med folie-mitran och plocka ner konspirationskräklan från hatthyllan. Here we go.

Putin invaderade Krim, stöder "rebeller" i Ukraina – och glöm inte att han nyligen betett sig trist i bland annat Sydossetien. USA blir självklart, med all rätt, irriterade och sura. Men palla starta världskrig liksom. Så vad gör en sansad taktiker som Obama? Afghanska barn kan sprängas från sofflocket medelst drönares fosforbomber, men ryska barn kan ju skjuta tillbaka. Med kärnvapen.

Ryska barn. (Medvedev är så härligt Forest Gump på den här bilden!)
Istället för att dra igång ett fullskaligt kärnvapenkrig kör Obama samma strategi som när man sänkte Sovjet – be Saudierna pumpa mer så att oljepriserna sjunker. Kostar på för den amerikanska fracking-industrin, men det är det värt för att skapa instabilitet för Kreml att tampas med. Voilà!

"Det finns experter som tror att saudiernas manipulation av oljepriset 1991 var en viktig länk i händelsekedjan som ledde fram till Sovjetunionens kollaps. Saudierna mättade då marknaden med så mycket billig olja att Sovjetunionen gick mot bankrutt."

Vissa (som nyss länkade SvD-artikels författare) menar kanske att Saudiarabien agerar egenmäktigt för att störa Ryssland. Antropofagi är emellertid konspirations-kardinal nog för att se att USA håller i trådarna i det här fallet. Oljepriset är USAs ekonomiska vätebomb mitt i Moskvas bankbok. Gissa varför Saudiarabien får göra vad tusan de vill, inklusive sponsra sprängandet av skyskrapor i centrala New York, utan att USA ryter till.

Så var det färdigpredikat för den här gången. Ska Antropofagis initiala prediktion visa sig korrekt, så ska en rysk demokrati-vår bådas, med massdemonstrationer och protester. Emellertid menade jag att konflikten i Ukraina var Putins motmedel mot just detta, och således vill vi egentligen även se en framgångsrik demokratisk transition och politisk stabilitet i Ukraina för att kunna säga att teorin är tillfullo testad.

Ack framtiden, vårt lackmuspapper. Må din röda eller blåa färg ge oss besked om det politiska pH-värdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar