Antropofagi

måndag 26 december 2016

2016 års prediktioner visar sig vara helt uppåt väggarna

Nu ska vi se hur det gick med prediktionerna för 2016.

Vad gäller punkt 1 såg nog rörligheten i EU lika bra eller dålig ut vid årsskiftet 2015/2016 som den gör idag.

Punkt 2 är bara helt fel. Inga demonstrationer i Ryssland så vitt Antropofagi erfar.

Punkt 3 var att Iran och Saudiarabien inleder kring via ombud. Så är det ju faktiskt idag, vilket indikerar att gissningen skulle vara korrekt. Samtidigt är det högst oklart om detta verkligen är en utveckling att tillskriva 2016. Prediktionen tycks nu i efterhand har varit starkt influerad av pågående utveckling, och bör kanske istället betraktas som en beskrivning av ett skeende.

Punkt 4 var att IS kommer att tillintetgöras militärt. Här är vi kanske inte helt i mål, men trenden är ändå tydlig. IS är pressat, och har sustained a string of military defeats. Bilden är inte glasklar, och IS inte fullkomligt tillintetgjorda, men gissningen gick i alla fall i rätt riktning. Även i det här fallet ser vi f.ö. att trenden inleddes redan i samband med att prediktionen gjordes.

Punkt 5 saknas i listan och är kanske därmed den mest korrekta. Vi säger att den står för alla vi förlorat under året. Kanske den enda som förutsåg Leonard Cohens död med sådan precision.

Punkt 6 är ju rakt på öppet mål. Givetvis skulle mer än två terrordåd drabba Europa under 2016. Jävla enkelt Antropofagi gjorde det för sig där asså.

Punkt 7 är kanske mest uppseendeväckande: Antropofagi var vid årsskiftet 2015/2016 ganska ensam om att utnämna Trump till republikanernas kandidat. Däremot förtas prediktionssegerns sötma av punkt 8, som förutsåg att Clinton skulle ta hem själva presidentposten.

Punkt 9, att Cuba skulle inleda en transition mot demokrati, visade sig felaktig. Men å andra sidan dog ju Castro. Äh. Det hjälper faktiskt inte. Fel, fel, fel.

10. Relationen Kina/Nordkorea verkar vara oförändrad. Helt fel på den också.

Vad gäller svensk inrikespolitik är väl ingenting supercleant i linje med Antropofagis förutsägelser, som inte typ redan var biff när de förutsågs.

Av övriga frågor är det endast punkt 5 av 5 som är någorlunda i hamn, dvs. att 70-talsmodet är tillbaks. Empiri: Några enstaka iakttagelser på stan. Alltså ingen jätteklar seger för Antropofagis teorier här heller.

***

Mina teorier är antingen dåliga, eller så har jag misslyckats med att härleda vettiga förutsägelser ur dem. I efterhand känns samtliga förutsägelser antingen helt godtyckligt gissade, eller helt enkelt beskrivning av vad som redan var å färde. Inför 2017 måste jag förstå hur jag utvinner intressanta prediktioner, vars vederläggande ett år senare faktiskt på ett intressant sätt falsifierar konkreta aspekter av min världsbild. Det känns inte som att jag har lärt mig någonting om mig själv eller min intellektuella process av den här rundan produktioner.

PS. Autocorrect är en jävla bonde som inte kan ordet "prediktioner" utan hela tiden rättar till "produktioner". Som kollegor som inte vet skillnaden mellan "ontologi" och "epistemologi", eller inte vet vad "analogi" betyder. Vad är detta för intellektuell skymning vi lever i egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar