Antropofagi

torsdag 12 januari 2017

Cannabisativaspositivaeffekter, menregeringenförhellrekrigmotsmåväxter

Här nämner jag att jag anser att de stora folkhälsovinsterna med legalisering främst skulle komma av legaliseringen av tyngre droger. Då kan det vara intressant att addera ett lixåm kriminologiskt perspektiv. Källa:
 
 
Det är alltså så att användning av cannabis står för 63 % av alla narkotikabrott i Europa. Langning av droger bara 9 %, och där är cannabislandning överlägset vanligaste brottet. En legalisering av lätta droger skulle således avlasta rättssystemet en aning, would it not, och även som tidigare nämnts sopa bort rätt betydande intäkter från den organiserade brottsligheten.
 
I sammanhanget kan det vara värt att citera Ted Goldberg kring riskerna med legalisering:
 
"Tvärtemot det som beroendeteori förutspår visar tillgänglig statistik att antalet problematiska konsumenter inte samvarierar med antalet rekreationskonsumenter. Under 1970-talet, och återigen på 1980-talet, halverades antalet rekreationskonsumenter i Sverige. Samtidigt ökades nyrekryteringen till problematisk konsumtion under bägge årtionden. Och under 1990-talet ökades både rekreationskonsumtion och problematisk konsumtion men den sistnämnda steg i betydligt snabbare takt.

Och i motsats till det som den s.k. inkörsportsteorin förutsäger är det snarare ett ovanligt undantag och inte alls någon regel att en människa som använt cannabis blir problematisk konsument av andra droger. Nästan alla som har erfarenhet av narkotika i Sverige har inte prövat någon annan illegal drog än cannabis, och bara 4 % av människorna som prövat narkotika har blivit problematisk konsument av någon illegal drog.
 
/.../

I de länder där man avkriminaliserat cannabis finns en rad studier som visar att detta har små effekter på hur många som konsumerar och på intensiteten i konsumtionen.
 
/.../ blablabla Nederländerna blablabla /.../
 
Efter en period då narkotikan var avkriminaliserad i Tjeckien kriminaliserades den på nytt, 1999. Men varken prevalens eller incidens minskade efter denna reform och lagstiftningen kom att betraktas som en oförsvarlig ekonomisk börda för polis och domstolsväsendet. Därför avkriminaliserades narkotikan åter vid årsskiftet 2008/09. 2009 fann man motstridiga effekter – problematisk konsumtion av metamfetamin men inte opiater ökade.
 
/.../
 
Sju år efter det att Portugal avkriminaliserade all narkotika, inklusive heroin och kokain, visade en utvärdering att denna åtgärd 'inte hade några ogynnsamma effekter på drogkonsumtionen – som i flertalet kategorier numera är bland de lägsta i EU.'"
 
Goldbergs slutsats är att vi inte kan veta vad en legalisering i Sverige skulle leda till i termer av narkotikabruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar