Antropofagi

torsdag 12 januari 2017

Tjeckien? Ett desperat rop på hjälp

Antropofagis narkotikapolitiska prediktion nr. 3 förutsätter att repressiv-liberal följer GAL-TAN-axeln. Det slår mig dock att Tjeckien har en väldigt liberal narkotikapolitik, i alla fall sett till innehav- Det går fint att ha både LSD, gräs och heroin i någorlunda stora kvantiteter utan att riskera straff.
 
Samtidigt är Antropofagis (mycket oinformerade) bild av Tjeckien att det är ett någorlunda konservativt land. En oerhört begränsad insats avseende att kolla upp detta, ger vid handa att det finns både gamla och nya konservativa partier som har stort inflytande, men att regeringsbildningen ofta varit instabil, och koalitioner har funnits där både t.ex. socialdemokrater och konservativa har ingått. Inte helt glasklart således huruvida Tjeckien är att betrakta som konservativt.
 
Jag undrar: I vilket politiskt klimat har den tjeckiska narkotikapolitiken vuxit fram? Du som vet saker om Tjeckiens politiska liv, vänligen ge dig till känna. Träd fram och lär oss andra lite intressänz.
 
Det slår mig även att Portugals avkriminalisering har brett politiskt stöd - dock var högern emot reformerna när det begav sig. Fakta i målet har sedermera eliminerat frågan, och avkriminaliseringen hyllas nu så vitt jag förstår av samtliga.
 
Hur är det med delstaterna i USA? Kalifornien betraktas väl som liberalt (republikanen Arnold då?), men Colorado? Washington? Beror kanske lite på vad en lägger i begreppet liberalt. Återigen: Du som har kunskap, träd fram, ge dig till känna. Styva linan väntar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar