Antropofagi

torsdag 26 januari 2017

Random glesbygdsrant

Minns fan inte om jag varit inne på detta tidigare (jo tydligen). Men det är ett evigt tjat om landsbygden och att den ska läggas ner. Stockholm tillväxtmotor, Värmlands skräpyta. Men hörrni, facts on the motherfucking table plejz.
 
Randåm-gogglat: SCB, rapport ang. 2010:
 
"Inom exporten var det järnmalmshandeln som stod för den ojämförligt största tillväxten och ökade med 157 procent. Detta kan kopplas till mineralutvinningsindustrins starka produktionsutveckling. Den huvudsakliga orsaken till denna exportökning var att den tyska ekonomin har vänt uppåt och därmed börjat efterfråga insatsvaror i allt större utsträckning."
 
Den här uppsatsen refererar till Skogsstyrelsen angående följande:
 
"Skogen har också en betydelse för Sveriges ekonomi och svarar för 127 miljarder kronor av Sveriges nettoexport, det vill säga 11 procent av landets totala varuexport (ibid. 2014b). Även Skogsstatistisk årsbok (2013) anger att skogsnäringen är den största enskilda sektorn inom exporten."
 
Ekonomifakta berättar vidare att offentlig sektor utgör mer än hälften av Sveriges BNP. Offentlig sektor = verksamhet för alla medborgare.
 
Vi kan också nämna att SCA är Sveriges åttonde största företag as of 2016; StoraEnso trettonde största; Skanska femte; AtlasCopco nionde; Sandvik femtonde. Mycket malm och skog här vettu! Offentlig sektor är största arbetsgivare i landet.
 
Okej, då har vi alltså malm, skog, och offentlig sektor. Tre viktiga tårtbitar i ekonomin.
 
Sen har vi energiproduktionen. Vattenkraft och kärnkraft är de största bitarna här. Vattenkraft är större än kärnkraft: Knappt hälften av totala elproduktionen.
 
 
 
Låt oss gå vidare till det historiska perspektivet. Norrland stals först av samerna, som alla vet. Sen stals skog och malm av norrlänningarna. Baggböleri är en term att hålla i minnet: Centralortsbor lurade listigt till sig de norrländska analfabeternas skogsbestånd till skampriser. Inte helt olikt hur holländarna (eller vilka det nu var) köpte Manhattan för glaspärlor (eller hur det nu var). Historipodden snackar lite mer utförligt om det här i avsnittet om den svenska skogen - mycket intressant lyssning.
 
I dag går vinster från skogsnäring och gruvdrift till storföretag - föga stannar i lokalsamhällen. Naturresurserna finns i glesbygden, men om några pengar öht. hamnar i Sverige så är det i Stockholm. En och annan skogshuggare eller biolog kanske får lön och bostad i typ Härnösand. Men that's it.
 
Men träden och järnmalmen står fan inte att finna i Stockholm änna!
 
Glesbygden borde göra revolution och ta tillbaka makten över sina egna resurser.
 
Klipp av kraftledningarna och sälj elen dyrt till Stockholm. Lägger de ner er förlossningsvård - sluta skicka timmer och järn! Alla i Norrland kan leva gott på skog och malm, och alla som inte kan det kan leva gott på att jobba i offentlig sektor för att ge samhällsservice till alla medborgare som bor där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar