Antropofagi

lördag 16 december 2017

Intelligent pöbel

Antropofagi har varit inne på att läskunnighet korrelerar med IQ, samt att "att lära sig läsa" verkar påverka hjärnan på sätt som ger ett ökat IQ. Empirin stämmer med den tänkta mekanismen. (Bakgrund 1; bakgrund 2; bakgrund 3.)
 
Den egentligt intressanta frågan är då naturligtvis:
 
Vilka färdigheter, som vi ännu inte känner till, kommer vi att läras oss i framtiden? Hur kommer de att påverka vår IQ?
 
Om vi tänker oss, som Antropofagi spekulerat i ovanstående länkade inlägga, att läskunnighetsrevolutionen höjde snitt-IQ från ca 50, 60 till ca 100 (ja, jag vet att IQ alltid är normalfördelat runt 100 i any given population, men Flynn, Lynn, Marks m.fl. gör ju jämförelser över tid och rum, så låt även oss) ... kommer det då vara helt normalt att ha t.ex. 200 i IQ i snitt i en befolkning när vi lärt oss grobbla? (Det finns inte. Men det kommer kanske finnas en dag.)
 
Eller; vilka färdigheter finns idag bland eliter, som i framtiden kommer vara spridda bland massorna?
 
På rak arm kommer Antropofagi inte på något, men ... det skulle kunna vara programmera som är det nya läsa/skriva. Det känns som en kognitivt relaterad färdighet som bygger på logik, minne och kreativitet, och IT/data-revolutionen + spridda persondatorer och utbyggt bredband + programmering i läroplanen i grundskola och gymnasium... Det kanske visar sig att Jonas Birgersson är vår tids Luther - att C++ (det är ett språk va?) är vår tids katekes.
 
Låtom oss drömma om en accelererande Flynn-effekt, om en framtid av intelligent pöbel.
 
Puss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar