Antropofagi

onsdag 28 februari 2018

Lesbiska har högre lön än heterokvinnor

Det här med vad samkönade par har i lön. Heterosexuella män tjänar mest och påverkas minst av barnafödande. Heterosexuella kvinnor tjänar minst och påverkas mest av barnafödande. Samkönade par: Den kvinna som inte föder barnet tjänar mer än den som föder det, och påverkas mindre än den som föder det. Påverkas dock mer än männen i heteropar. Äh kolla på den dåligt avfotograferade bilden igen, va:


Nu visar iaf. ett par norska studier att lesbiska kvinnor tjänar mer än heterokvinnor, men att heteromän tjänar mer än homosexuella män. (Samma sak gäller tydligen i Sverige, enligt en studie av registerdata.) Skillnader kvarstår när man kontrollerar för utbildning.

Så det där med lönegapet mellan män och kvinnor kanske har lite att göra med könsbestämda traits, ändå va? Antropofagi skrev en gång:
"Är det så att feminint kodade egenskaper straffas på arbetsmarknaden, och att heterokvinnor uppvisar mest sådana egenskaper? Lesbiska som väljer att föda barn näst mest, och lesbiska som väljer att vara ihop med en som föder barn tredje mest. Mest manligt kodade egenskaper har heteromännen."
Intressant i sammanhanget är kanske, som Peterson poängterar, att "agreeableness"  är en egenskap som varierar mellan män och kvinnor. (Riktig vetenskaplig källa på det här.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar