Antropofagi

lördag 18 maj 2019

Prediktion om överslätande rapportering 29 maj

Som lyfts förut finns det solida bevis för att värderingar varierar mellan länder och befolkningar. Inte minst gäller detta vid en jämförelse mellan Sverige och de länder som människor som migrerar till Sverige tenderar att härröra ifrån. Men, däremot har vi tidigare inte vetat hur migranternas värderingar ser ut. Selektionseffekter och annat gör sannolikt att migranternas värderingar inte är identiska med ursprungsländernas, men det är också sannolikt att värderingar ändock avviker från de typiskt svenska. Nu, tack vare World Value Survey Migrant, har vi äntligen lite empiri. (Regga din e-postadress för vidare publikationer.)

Källa.
Så. I vissa fall kan vi jämföra ursprungsländer med migrantgrupper. Oftare än inte är migrantgrupperna mer liberala, dvs. närmare Sverige på både axeln religiös/sekulär och axeln patriarkal/frihetlig. Intressant nog finns det undantag; irakiska Sverige-migranter är klart mer religiösa än genomsnittet i avsändarlandet. Detta skulle vi kunna förvänta oss om migrationen beror på religiös förföljelse eller liknande som pressar ut just religiösa personer. Kanske t.ex. migranter från Kina är mer religiösa än kineser i allmänhet (om vi tycker att muslimska uigurer verkar mer religiösa än your average konfucian). Den som vet mycket om Irak kanske inte blir förvånad över MWVS-resultatet härvidlag. Jag blev det dock, och noterar det härmed.

Lite gammal go' stereotype accuracy hittar vi i det faktum att iranier är klart närmast svenska värderingar, dvs. de svennigaste av alla migranter till vår fjällhöga nord. ("Äktenskap kan va' en pers, som en sjukt svennig utlänning" rappade Anonym Internetz-rappare en gång. Vilket rimmade på "urklämmig brudklänning" mm.)

Nåväl. Det är hur som haver så att migrantgrupperna är jättelångt bort från typiska svenska värderingar. Inte minst gäller detta syriska migranter, den riktigt stora migrantgruppen på senare tid, som ofta utmålats som "mer högutbildade än sörmlänningar" etcetera töntiga troper. Kineser är rånare, och syriska migranter är - enligt SVT Nyheter - läkare.

Så, hur rapporteras då MWVS? Tja, i DN handlar det inte minst om hur bra integrationen funkar. Det är visserligen coolt att tänka sig Sverige som en fet dammsugare som suger upp konservativa, religiösa människor från konfliktzoner och omvandlar de till sekulära, liberala, medelklasssvennar. Men, det är inte precis hela sanningen.

Vi har varit inne på hur dåligt islam är. Många andra religioner tävlar givetvis i dålighet. Det är inte bara Skråmos svärmor...


...som verkar vara en radikal typ. Antropofagis ögon öppnades för religiöst betingade kulturella skillnader i världsbild när jag deltog i ett informationstillfälle kring psykisk sjukdom för somaliska kvinnor. Det viktiga, menade sjuksköterskorna, är att man läser koranen för den sjuke i kombination med att man tar sin medicin. Att inkludera koranen i behandlingen var enda sättet att få gehör för de gängse evidensbaserade rekommendationerna. Sedan dess har jag försökt sluta typical mind:a.

Att DN har ett såpass hårt fokus på värderingslikhet och integrationsframgångar är en inte otypisk vinkel så snart vi har att göra med integrationsfrågor.



De må vara lovvärt att fokusera på det positiva, men det blir också lätt patetiskt när rapporteringen de facto blundar för att det givetvis kommer att hända intressanta saker när vi adderar ett gäng väldigt mycket mer religiösa människor till befolkningen.

Det blir härligt att se vilka resultat och publiceringar som kommer ut ur MWVS framöver. Det är alltid gött med lite straight facts, för en saklig debatt.

En annan del av samhällsdebatten som hade mått bra av lite empiri är den om sexualbrotten. Som har flaggats för kommer Brå snart att rapportera sitt regeringsuppdrag om de ökande sexualbrottsanmälningarna. Vi vet sedan tidigare att utrikesfödda oftare är gärningsmän vad gäller sexualbrott, och att gruppens överrisk för att begå sådana brott är större än överrisken för att begå andra brott. Däremot har datainsamlingen härvidlag mestadels legat på is sedan en Brå-rapport från 2005. Det är nu dags att få lite mer fakta i målet, vilket bara kan gynna en infekterad debatt där alla sidor tenderar att vara overconfident.

Gött med mer kunskap. Men, en stilla prediktion, baserad på DN:s MWVS-rapportering. Vi kommer att få veta att utrikesfödda är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken (vilket vi ju redan vet). Men, rapporteringen kring detta från outlets såsom just DN och t.ex. SVT Nyheter kommer att vara sedvanligt överslätande, vilket om något kommer att leda till misstro och face palms från oss kreti och pleti.

Eftersom min tro betalar ränta i förväntade observationer, tillkännager jag nu mina förväntningar. Låtom mig överraskas eller ej, beroende på vad de osprättade romansidorna innehåller. Låtom mig snubbla eller träda framåt obehindrat, beroende på hur det deterministisk-mekanistiska kedjekomplexet väljer att spänna sina vajrar i min väg.

1 kommentar:

  1. "Det är visserligen coolt att tänka sig Sverige som en fet dammsugare som suger upp konservativa, religiösa människor från konfliktzoner och omvandlar de till sekulära, liberala, medelklasssvennar. Men, det är inte precis hela sanningen."

    En annan del av sanningen är ju att det säkert finns några få exemplar av den ultimata mittenliberalen, men att många suedis är tokkonservativa i KD/SD eller extremt individualistiska/sekulära i F!/V.

    Det som känns weird är ju också att KD/SD använder storstadsliberalismen som ett argument för hur svenska värderingar är annorlunda, även fast de bekämpas hela tiden.

    Jag tycker att det blir lättare att tänka på hur syriska migranter (eller deras barn, barnbarn osv) kan ändra sig värderingsmässigt när man ser hur snabbt förändringar kan gå bland svenska väljargrupper. För att inte trilla dit på essentialism.


    SvaraRadera