Antropofagi

måndag 23 mars 2020

Trivial reflektion

Med tanke på det här och tidigare rants om vad "kultur" är, så kan vi fråga oss: Vilka beteenden på individnivå ger upphov till det som på makronivå kan kallas "kultur"?

(Tidigare rants: Korrespondens om ditten och datten; vi möts vid vägskäletmot kulturrelativism; sexualkultur; intersubjektivitet; det blev visst postmodernism; Newcomb's och afroamerikaner; hur man hittar och dödar en ödla; Schelling-punkter; Schelling, Jung och Durkheim; koordinering, kultur och kategorier; Schelling, Somalia, och SSC; allas lika värde 1; allas lika värde 2; intersubjektiva fenomen som flägz; den gången då jag diskade som jag berättar om för barnbarnen; jämlikhet och tillit; o-orginellt; bättre rehabilitering.)

Ja, det är förmodligen härmapandet. Genom att härma beteenden så uppstår kluster av människor som beter sig på ett visst sätt.

I vanliga fall selekteras djuren för olika miljöer. Det är egenskaper som bestämmer fitness givet miljö, och beteenden är en typ av egenskaper. (Päls och tänder är en annan.)

Den memetiska eller kulturella evolutionen innebär dock att våra beteenden selekteras för olika miljöer, utan att vi som art selekteras. Vi har nämligen en meta-adaption som är att vi kan bete oss på olika sätt.

Selektionen sker direkt, i och med att vissa beteenden gynnar överlevnaden. Meta-beteenden "att flexibelt anpassa beteendet" är ett sådant beteende, som en viss typ av miljö selekterar för.

När man väl kan vara flexibel med avseende på beteende, så kommer beteenden selekteras direkt, dvs. att människor med ett visst beteende bättre överlever och bättre reproducerar sig.

Men, sen kommer det att ske en indirekt selektion givet att vi härmar varandra - om vi härmar varandra utifrån vissa kriterer (status, dvs. funktion av framgång eller fitness) så kommer memes och beteenden som ger större framgång också efterapas mer.

(Läs mer om kulturell evolution här, eller här, eller i The Secret of Our Success.)

Så, "kultur" är det som emanerar på aggregerad nivå, när människor följer vissa regler i hur man formar sitt beteende. En sådan regel är att man efterapar andra människor enligt vissa kriterier. I början på livet är dessa förmodligen att man härmar förebilder i sin omgivning, men vilka som är förebilder ändras sannolikt från typ föräldrar till typ människor med hög status i lokalsamhället.

Slut på trivial reflektion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar