Antropofagi

fredag 17 januari 2020

Frågan på vilken människolivet är ett svar

För att citera Borges (Till försvar av den falske Basilides):
Det alldagliga i denna berättelse är det som är av vikt: vår förhastade och skuldtyngda tillkomst genom en bristfällig gudom, med hjälp av improvisation och otacksam materia.
Genom att kombinera Willy Kyrklund-citat och stora mängder djurkuriosa, har Antropofagi kunnat generera ett omkring hundra sidor långt manuskript avseende evolutionsteorin och människans villkor. Detta manuskript innehåller både sex och våld, och bör således efterfrågas av den lättsamme konsumenten. Men även döden avhandlas, vilket bör tilltala den svårmodige.

Antropofagi hoppas att den omfattande skriften kan fylla det tomrum som uppstått i och med den låga frekvens av bloggande som kommit att råda under 2019. Håll till godo: 


[Det har sedermera skett ett antal rättelser, som följer här: Landlevande fladdermöss (beakta även Antrozous pallidus); strandapeteorin. Det är troligen också så att mördarsnigelns antal ägg skall vara 400, och inte 400 000.

Jag vill även passa på att tillägga att såväl Hamiltons regel som tillkomsten av altruism har diskuterats till oigenkännlighet i den senare litteraturen; att Games in the Philosophy of Biology av Cailin O'Connor ger en strålande översikt över evolutionär spelteori; och att Frågan...s Dawkinska fokus på "the gene's-eye view" inte är min egentliga nuvarande uppfattning - den filosofiska diskussionen härvidlag förs storartat och i detalj av Samir Okasha i Evolution and the levels of selection (se även här). Det jag menar är att man kan tycka att den intressanta emergensnivån är den som handlar om faktiska egenskaper och selektionen av dessa, även om det i grund och botten är generna som selekteras för- eller emot.

Ett ytterligare tillägg är att jag inser att sexuell reproduktion kanske snarare handlar om att hantera genomkonflikt, även om the Red Queen Hypothesis rimligen också har en roll att spela.

Om jag någonsin reviderar Frågan... så kommer jag därutöver vilja utveckla kapitlet kring konvergent evolution med resonemang om begreppet basin of attraction. Det känns som en extremt viktig nyans mellan extrempositionerna deterministisk kontra slumpmässig evolution. Tillsvidare hänvisar jag till det här inlägget.

Frågan... har även givit upphov till ett antal verk av mer skönlitterär karaktär. Dessa listas nedan:
Vissa av dessa, och vissa andra, förekommer i novellsamlingen Nedsatt omtanke.

Och så en liten genus-mash up: Metaxernas historia. Ett slappt genomförande av en i grunden kul idé, om man frågar mig själv.

Samt ett "alternativt slut." Ett lite mer utbroderat slutkapitel som tillkom i skrivandet men redigerades bort innan slutversionen.

Slutligen, utdragen ur själva skriften:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar