Antropofagi

onsdag 16 februari 2022

Röd Kung

Så synes pandemin plötsligt, på beslut av Hennes Allmäktige Höghet Mägdäd Ander(s)(s)on, ha upphört. Många är människorna som nu myllrar ur hyreskasernerna; genom tunnelbanans vagnar; över soldränkta gaturum; och in i ölstugornas varma moderliv.

När Covid-19 väl lagts till handlingarna kan vi konstatera följande: Det finns en gräns för hur länge det är mysigt att ha mjukisbyxor. (Obs, jag som skriver detta har till vardags stretch-jeans och är därmed ett dödligt vapen även i denim - hayaa! - så min relativa nytta av mjukisbrallor kan vara lägre än Din.) Det finns ett värde i att tvingas ha lite vardagsrutiner emellanåt, enligt Lego-stadgan §10 anno 1664 (märk väl, innan 1723 års taxesystem). Och framförallt: Det blir mer tid över till bloggande när man tvingas sitta och stirra på en skärm på kontoret, jämfört med när man utan vidare kan lämna jobbdatorn i diskmaskinen och försvinna in i skogen.

Så. Bereder eder på ett sjuhelvetes Antropofagi-2022. Nu jädrar ska det efterforskas kuriosa. Det ska hittas obetydliga motsägelser i vetenskapens hela kropp av kunskap. Det ska klagas på Public Service. Det ska hyllas feminism. Och mycket annat.

Så låtom oss komma igång.

***

(Bakgrund: Judarna.)

Debatten om svensk gangsta-rapp må ha hamnat i skuggan av att Ryssland idag den 16/2 2022 kan tänkas invadera Ukraina. Kanske är det därför ingen har hunnit komma till den poäng som Antropofagi nu vill göra.

Om en minoritetsbefolkning och en majoritetsbefolkning möts i ett nash demand-game, så kommer majoritetsbefolkningen gynnas av en sk. Red King-effect. Eftersom andelen av motsatt grupp som individer ur respektive befolkning möter är avsevärt mycket mindre för majoritetsbefolkningen, så kommer majoritetsbefolkningen lära sig om minoritetsbefolkningen mycket långsammare än vice versa. Så, minoritetsfolk kommer möta majoritetsfolk oftare än majoritetsfolk möter minoritetsfolk. (Om minoriteterna inte lyckas med att effektivt enklavisera sig.)

Om majoriteten spelar 80/20 mot minoriteten och minoriteten vill straffa majoriteten med att defecta istället för att spela 20/80, eller om minoriteten vill ihärda med att spela 50/50, så kommer det ändå ta jättelång tid innan alla i majoriteten lärt sig att spela 50/50 mot minoriteten. Medan minoriteten kommer behöva bära kostnaden av ett mycket stort antal nollsumme-interaktioner. Så, därför kommer minoriteten lättare låsas i att spela 20/80. Det är typ liksom inte värt att motsätta sig det suboptimala jämviktsläget.

Märk väl: Detta gäller även om minoriteten är antisocial och vill spela 80/20 själva, och majoriteten är juste och vill spela 50/50. Då kommer minoriteten ändå vinna på att spela 50/50 mot majoriteten. Det är bland annat därför många etniskt baserade kriminella nätverk framförallt parasiterar på sina egna landsmän. Italienska maffian i USA utpressade framförallt näringsidkare ur samma invandrargrupp som de själva. Etcetera.

***

Ett möjligen belysande exempel på Red King-effekten kan jag hämta från verkligheten. En bekant arbetade som någon slags fastighetsförvaltare, när plötsligt syrianska män i svarta bilar kom och krävde att få slippa betala hyran. "Nej," sa min aningslösa bekante, "ni måste betala hyran annars kommer jag behöva anmäla till fastighetsvärden." (Obs, de tekniska specificiteterna i den här redogörelsen är troligen fel och lever troligen inte heller upp till nödvändiga gränsvärden map. suspension of disbelief - detta då undertecknad helt saknar all livsadministrativ förmåga.)

Orädd av okunskap drev min bekante in hyran från Södertäljemaffiamännen. Deras i andra sammanhang väl investerade våldskapital fick ingen utväxling i relation till en aningslös nörd från Lund. Aktören hade inte lärt sig att spela 20/80 mot minoritetsgruppen ifråga - han hade antagligen ingen som helst kunskap om Södertälje som han inte fått från filmen Jalla, jalla! (som han förövrigt säkert tror utspelar sig på Linero).

***

Gangstarappen har en funktion som vissa kanske förbiser: Den fostrar hela samhället i vad woke-nissarna skulle kalla Rädsla För Den Andre. Plötsligt vet alla att bruna barn med becknarväskor har pistoler och att de inte är rädda för att använda dem. Vi vet plötsligt att det är förknippat med livsfara att tillrättavisa luvkillar när de skräpar ner.

Vad ska en gangster göra om ingen är rädd för den? Den kan inte misshandla/döda alla människor den ser. Nej, istället förlitar den sig på att omgivningen är rädd för den. Gangstern är som en kärnvapenmakt som för allt i världen inte vill avfyra sina interkontinentala missiler men som gärna vill att alla ska tro att den är trigger-happy.

Svensk gangsta-rapp är skadlig i det att den skolar majoritetsbefolkningen i att minoritetsbefolkningen kommer spela 80/20. Den lär Sven & Svenna att inte spela 50/50. I ett motherassfucking nash demand game.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar