Antropofagi

lördag 20 februari 2021

JUDARNA... 😳

(Bakgrunden till det hÀr inlÀgget Àr att vi kan anvÀnda den information som grupptillhörighet ger, för att koordinera oss i koordineringsspel. T.ex. kan vi slippa trilla pÄ dansgolvet om vi vet att mÀn leder och kvinnor följer. Men, nÀr vi har att göra med bargaining games av typen Nash demand game, dÄ kommer sociala kategorier att möjliggöra orÀttvisa jÀmviktslÀgen. Om mÀn spelar 80/20-fördelning mot kvinnor, sÄ kommer kvinnor vilja spela 20% i en given interaktion för att slippa förlora allt.


***

Om vi fortsĂ€tter att försöka tĂ€nka spelteoretiskt pĂ„ ojĂ€mlikhet och sociala kategorier, sĂ„ erinrar vi oss att C'Connor ocksĂ„ avhandlar varför minoritet/majoritet-distinktionen Ă€r viktig. En aspekt Ă€r att minoritetsmedlemmar mĂ„ste interagera med majoritetsmedlemmar oftare Ă€n majoritetsmedlemmar mĂ„ste interagera med minoritetsmedlemmar. 

Detta ger lite olika tuffa effekter, som att minoritetsmedlemmar snabbare lĂ€r sig strategier visavi majoritetsmedlemmar, Ă€n vice versa. I ett bargaining game kan det hĂ€r vara en stor nackdel. Majoritetsmedlemmar kommer att ha en mer statisk strategi Ă€n minoritetsmedlemmar, vilket i ett Nash demand game kan göra att minoritetsmedlemmar mĂ„ste anpassa sig till majoritetens demands. Vi talar alltsĂ„ nu om det som kallas Red King-effekten. (Till skillnad frĂ„n Red Queen - se FrĂ„gan..., kapitlet om sex.)

Om vi tar det klassiska glass-exemplet igen dĂ„:
Du och en vĂ€n ska dela pĂ„ ett paket glass. Ni mĂ„ste enskilt och pĂ„ förhand ange hur stor andel av glassen ni vill ha, men om era bud totalt överstiger 100% fĂ„r ni ingenting. Troligen kommer ni koordinera er kring "hĂ€lften". Om vi istĂ€llet tĂ€nker oss upprepade interaktioner kan den ena parten istĂ€llet överbjuda, för att lĂ€ra motparten att den mĂ„ste bjuda lĂ€gre för att alls fĂ„ nĂ„gon glass. Även om det pĂ„ sĂ„ sĂ€tt uppstĂ„tt en konvention dĂ€r du alltid krĂ€ver 80% av glassen, sĂ„ vinner den andra parten (vid ett givet spel-tillfĂ€lle) pĂ„ att endast ange sig vilja ha 20%. Även den som förlorar pĂ„ uppdelningen, vinner alltsĂ„ pĂ„ att alls lyckas koordinera sig.
MÄnga saker spelar roll hÀr, för att lyckas motsÀtta sig ett orÀttvist jÀmviktslÀge. Om den ena parten har rÄd att bli helt utan glass, exempelvis. DÄ kan den vÀlja 50% Àven om den vet att motparten kommer att vÀlja 80%, eftersom den kan tÀnka sig att betala för att den andra parten ska lÀra sig inför kommande spelomgÄngar. Om 20-procents-parten inte har rÄd att defecta, sÄ kommer den behöva hÄlla till godo med 20%, Àven om den skulle kunna vinna i lÀngden pÄ att ta 80-procents-parten i upptuktelse till kostnaden av att bli utan glass.

Men, om vi har en population med mĂ„nga aktörer, som interagerar med varandra baserat pĂ„ sociala kategorier. DĂ„ kommer det ta lĂ€ngre tid för minoritetsgruppen att lĂ€ra upp majoritetsgruppen, Ă€n tvĂ€rt om. En minoritetsmedlem kan inte förvĂ€nta sig att den genomsnittlige majoritetsmedlemmen möter en minoritetsmedlem sĂ€rskilt ofta - men den kommer sjĂ€lv ofta möte en majoritetsmedlem. Även om en enskild majoritetsmedlem direkt lĂ€r sig att Ă€ndra strategi, om den en gĂ„ng blir straffad av en minoritetsmedlem, sĂ„ kommer minoritetsmedlemmen ifrĂ„ga inte vinna pĂ„ det om den slumpvis interagerar med alla majoritetsmedlemmar.

SĂ„, om majoritetsmedlemmar har en strategi mot minoritetsmedlemmar som Ă€r att krĂ€va 80% av glassen, dĂ„ kommer det vara irrationellt för en given minoritetsmedlem att nĂ„gonsin krĂ€va mer Ă€n 20% - Ă€ven om den kan tĂ€nka sig att betala för att lĂ€ra majoritetsmedlemmarna, och Ă€ven om den enskilde majoritetsmedlemmen skulle Ă€ndra strategi till 50/50 om den en gĂ„ng straffades! Det enda sĂ€ttet för minoritetsmedlemmarna att undkomma det orĂ€ttvisa jĂ€mviktslĂ€get, Ă€r att samfĂ€llt börja straffa majoritetsmedlemmar, och Ă€ven det hĂ€r skulle ta ett tag att genomföra, eftersom det skulle ta nĂ„gra rundors spelande innan alla majoritetsmedlemmar var upplĂ€rda. (Hur mĂ„nga rundor beror givetvis pĂ„ ration majoritet/minoritet.)

***

En annan aspekt som kan missgynna en minoritetsgrupp, Àr att minoritetens interaktioner mer majoriteten Àr en sÄ stor andel av deras totala antal interaktioner. Om Majoritetsmedlemmar spelar 50/50 mot andra majoritetsmedlemmar, men 80/20 mot minoritetsmedlemmar, sÄ kommer minoritetsmedlemmar relativt sett ha mycket sÀmre total avkastning av alla sina interaktioner. Majoriteten spelar ju oftast 50/50, och vinner för övrigt pÄ att spela 80/20 mot minoriteten. Minoriteten spelar ibland 50/50 mot andra minoritetsmedlemmar, men ofta usla 20/80 mot de vanligare majoritetsmedlemmarna. (Rationellt, sÄledes, med etniska enklaver för att slippa spela 20/80.)

Det hĂ€r fĂ„r sĂ„klart som följd att det relativa vĂ€rdet av resursen Ă¶kar för minoritetsmedlemmarna - med andra ord att de fĂ„r en relativt sett försĂ€mrad möjlighet att defecta. De kanske mĂ„ste hĂ„lla till godo med 20% av glassen, eftersom de har ett mindre sparkapital till följd av en större andel ogynnsamma interaktioner. HĂ€r har vi alltsĂ„ ytterligare en aspekt som lĂ„ser minoritetsmedlemmar i orĂ€ttvisa jĂ€mviktslĂ€gen.

***

En grej som O'Conner nÀmner nÀrmast in passing Àr att det motsatta ocksÄ Àr sant. Om, pÄ nÄgot vis, en minoritetsgrupp lyckas fÄ the upper hand mot en majoritetsgrupp - sÄ att majoriteten spelar 20/80 mot minoriteten, men 50/50 med varandra - sÄ kommer minoritetsgruppen har en mycket större del fördelaktiga interaktioner. Till och med en mycket större andel fördelaktiga interaktioner Àn vad majoritetsgruppen hade i det föregÄende exemplet.

SÄ hÀr skulle det kunna se ut om en minoritetsgrupp spelar 80/20 mot en majoritetsgrupp. TÀnk att ha den hÀr typen av hÀrliga utfall i en stor andel av sina interaktioner!

SÄ, en minoritetsgrupp som fÄr överhanden i ett Nash demand game kommer fan att kamma hem storkovan, över ett antal spelomgÄngar. De kommer att bli rika!

Rika...

Och mĂ€ktiga!

...mÀktiga!

...och de kommer sÄ smÄningom att behÀrska vÀrlden. (Se ovan - obs, helt skalenlig illustration.)

***

Unless we do something about it.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar